”Elä täydesti” on Pirkko Kelan, Eija Nurmion ja Tuula Kilpeläisen yhteistyön uusin tulos – runoja elämän ilosta ja arvosta

Pirkko Kela, Tuula Kilpeläinen ja Eija Nurmio ovat luoneet esityksen Elä täydesti. Mari Vainio

toimitus

Pirkko Kela, Eija Nurmio ja Tuula Kilpeläinen haluavat elää täydesti. Siitä toiveesta on kummunnut myös kolmikon tuoreen runoja ja musiikkia sisältävän esityksen nimi.

Esitys koostuu pääosin vasta kuolleen Claes Anderssonin runoista. Hänen runojensa rinnalla kulkevat myös muun muassa Aulikki Oksasen, Aale Tynnin ja Helvi Hämäläisen tekstit. Osa runoista kuullaan Kaj Chydeniuksen sävellyksinä.

– Andersson kuoli juuri esityksen harjoitteluvaiheessa. Meillä oli unelma saada hänet katsomaan esitystä. Tapasin hänet viime keväänä Turussa ja hän iloitsi kovasti siitä, että hänen runojaan käytetään esityksessämme, kertoo Eija Nurmio.

– Ajattelemme, että nyt esitys on osaltaan myös hänen muistolleen omistettu.

Tämä kolmen kopla on ryhmä, joka on aloittanut yhteistyön jo kolmekymmentä vuotta sitten.

Välillä esityksissä on ollut mukana muitakin taitajia, mutta ydinryhmä on pysynyt aina samana.

– Yhteistyömme on osaltaan minun ja Pirkko Kelan unelma siitä, että tärkeitä asioita voi kertoa runojen ja musiikin välityksellä. Näin ne löytävät tiensä ihmisten tietoisuuteen kenties helpommin kuin kuivan esitelmän kautta, pohtii Eija.

Kolmeenkymmeneen vuoteen mahtuu paljon aiheita, joista esitykset ovat rakentuneet. Aiheina ovat olleet mm. suru, ilo, rakkaus ja perhe.

– Viime vuosina olemme ajatelleet, että esitys on aina se viimeinen, mutta uuden idean kautta syntyy aina uusi runoilta.

Tällä esityksellä iloitaan myös Eijan elokuisesta 70-vuotispäivästä.

Elä täydesti -otsikolla muistutetaan elämän arvosta ja täyteydestä. Kaksi sanaa tulevat Claes Anderssonin runon lauseesta ”Elä täysillä kaikki vuodenajat”.

Elämä koostuu vuodenajoista, joista jokainen on erilainen, omanlaisensa. Jokaisella niistä on oma arvonsa.

– Ihmiselläkin on elämässään vuodenajat; lapsuus, nuoruus, aikuisuus ja vanhuus, muistuttaa Eija Nurmio.

– Tuntuu, että tässä yhteiskunnassa vain nuoruus ja aikuisuus ovat arvokkaita. Silloin tehdään työtä, tuotetaan ja omistetaan. Kaiken pohjalla tuntuu olevan raha.

Ryhmän kaikki jäsenet ovat eläkkeellä. Eija muistuttaakin siitä kuinka elämä ei lopu kesään eikä keski-ikään.

Vanhuuden talvessa on omat tärkeät arvonsa. Eläkkeellä voi vihdoin toteuttaa unelmiaan. Mutta siitäkin pitää ottaa itse vastuu.

– Nyt meiltä eläkkeellä olevilta ei enää vaadita mitään. Nyt voimme itse valita stressaammeko, jatkammeko elämän kilpajuoksua vai valitsemmeko jo kävellä vähän hitaammin ja rauhallisemmin.

Ja rakkautta ja onnea voi kokea vanhakin. Ne ovat aina läsnä - vaikkei ihminen sitä aina uskoisikaan. Unelmien rinnalla ne ovat esityksen kantavia teemoja.

Eija Nurmio muistelee Claes Anderssonin runon sanoja ”Se oli kai rakkautta, rakkautta kai se oli kaikesta huolimatta, mutta rakkautta se oli.”

Ajatuksen kautta yksi rakastetuimmista rakkauslauluista ”Sinua, sinua rakastan” kaikuu esityksessä.

Koetaan esityksessä tuskaakin jos arjen rouheaa runsauttakin. Elämää yhtä kaikki.

Mari Vainio

Elä täydesti

Esitys on pituudeltaan n. 45 minuuttia.

Sen on ohjannut lausuntataiteilija Riitta Vasenkari.

Runomatineaa esitetään Päivölän Virkistyskodissa osoitteessa Taivaantie 41, Nummela tiistaina 17.9. klo 19 ja keskiviikkona 18.9. klo 19.

Paikkojen varaukset Eija Nurmiolta, p. 044 326 0746. Ohjelma 15 €, sisältää tarjoilun. Esitystä voi tilata myös yksityistilaisuuksiin.

Elä täydesti -esitys on saanut avustusta vihtiläiseltä Hiidenheimo-säätiöltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.