PÄÄKIRJOITUS: Uskallusta ja sitoutumista

Maija-Liisa Nyman

Erityisryhmien työllistymisestä on saatu tänä vuonna Vihdin alueella hyviä uutisia. Tässä vaiheessa vuotta Etevan Vihdin yksiköstä on työllistynyt yhdeksän asiakasta palkkatyöhön. Uusia palkkauksia puolestaan on löytynyt kaikkiaan kymmenen.

Nämä ovat huikeita määriä, sillä edeltäneinä vuosina Vihdin yksiköstä on palkallisen työn löytänyt vain yksi asiakas.

Tämä työllistymisen räjähdysmäinen kasvu on seurausta siitä, että vammaispalveluita tuottava Eteva lisäsi viime vuonna merkittävästi panostustaan työvalmennukseen. Etelä-Suomen kuntien omistama Eteva on myös itse näyttänyt esimerkkiä ja toteuttanut yhteiskuntavastuutaan aivan aiheellisesti palkkaamalla aiempaa enemmän omia asiakkaitaan, vieläpä vakituisiin työsuhteisiin.

Toivottavasti työpaikkojen lisääntyminen kielii myös ilmapiirin muutoksesta ja lisääntyneestä tiedosta. Yritysten on hyvä tietää, että Etevan asiakas voidaan ottaa töihin palkkatuella määräajaksi, työtehtävät räätälöiden ja työajat sopien. Käytännössä kaikki asiakkaat työllistyvät osa-aikaisiksi.

Nyt elokuussa uudessa, palkallisessa työssä aloitti kolme etevalaista. He ovat työllistyneet pienryhmänä, jonka mukana kulkee Etevan ohjaaja. Ohjaajan apu on yleensä hyvin pientä, mutta hänen mukana olemisensa helpottaa uusien työntekijöiden kokemaa jännitystä – ehkä se helpottaa myös työnantajan kokemaa jännitystä?

Etevan työvalmentajien mukaan asiakkaita monesti jännittävät eniten sosiaaliset suhteet työpaikalla. Osaamista ja koulutus asiakkailla usein on – he ovat esimerkiksi erityisryhmien ammattikoulututkinnon suorittaneita artesaaneja, laitehuoltajia, kiinteistötyöntekijöitä – ja samoin motivaatiota.

Työvalmentajien mukaan Etevan asiakkaita on harjoitteluissa arvioitu tunnollisiksi ja reippaiksi työntekijöiksi. Työvalmentajat myös huomauttavat, että yrityksissä on paljon piilotyötä, joka pitäisi tehdä mutta johon ei ehditä tarttua.

Työllistäminen vaatii toki sitoutumista. Se vaatii myös paperisotaa – mutta onneksi tätä puolta hoitavat Etevan työvalmentajat.

Nyt eletään elokuuta. Vuotta on vielä yli neljä kuukautta jäljellä – kuinka moni Vihdin etevalainen vielä pääseekään palkalliseen työhön?

Maija-Liisa Nyman

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 12. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 13. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 14. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.