”Koskaan ei ole myöhäistä sivistää itseään” – Matti Pohjola täytti äidilleen ja vaimolleen antamansa lupaukset ja valmistui 75-vuotiaana hallintotieteiden maisteriksi

Matti Pohjola haluaa toimia kannustimena muille, jotta kaikki tietäisivät nyky-Suomen opiskelumahdollisuuksista. - Suosittelen kaikenlaista opiskelua kaikenikäisille, Pohjola sanoo. Simo Löytömäki

Simo Löytömäki

Routiolaisella Matti Pohjolalla onainaollutvahva velvollisuuden tunne. Hän lupasi 25-vuotiaana äidilleen, että suorittaisi vielä joskus korkeakoulututkinnon.

Niin Pohjola myös lopulta teki, mutta ei vielä tuolloin aavistanut, että lupauksen lunastaminen veisi häneltä 50 vuotta. Pohjola valmistui tänä keväänä 75-vuotiaana hallintotieteiden maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta pääaineenaan rikos- ja prosessioikeus.

Pohjola kuvaa elämäänsä vaiherikkaaksi. Nuori Matti ei ottanut koulua tosissaan, sillä se vain söi häneltä vapaa-aikaa. Poikaporukka vei mukanaan, ja esimerkiksi alkoholi tuli mukaan kuvioihin jo nuorena.

– Silloin se oli hyvä harrastus, mutta jälkeenpäin olen tietenkin katunut. Äiti oli pahoillaan ja odotti pojastaan vähän enemmän, Pohjola kertoo.

Pohjola kouluttautui merimieheksi ja opiskeli hetken ahtausteknikoksi. Opinnot jäivät kuitenkin kesken, kun Pohjola suuntasi merille ja Australiaan. Alun perin piipahdukseksi tarkoitettu matka venähti lopulta 18 vuodeksi.

Australian-vuosiaan hän kuvaa päämäärättömäksi haahuiluksi – joskin siellä ollessaan Pohjola lopetti kokonaan alkoholin käytön ja on pysynyt päätöksessään tähän päivään asti.

– En kiintynyt mihinkään paikkaan. Liftasin ympäri Australiaa ja välillä olin töissä. Olin levoton sielu.

43-vuotiaana Pohjola heräsi todellisuuteen, palasi Suomeen ja suoritti kesken jääneen ahtausteknikon tutkinnon.

Virhearvioinnit ovat muodostaneet ison osan Pohjolan elämästä. Niitä on tullut enemmän kuin normaaliin elämään luulisi kuuluvan. Pahin virhearviointi sijoittuu 80- ja 90-lukujen taitteeseen. Silloin Pohjola oli osallisena niin sanottuun kasinotalouteen.

80-luvun puolivälin talouskasvua seurasi markkinoiden vapautuminen, ja siitä puolestaan taloudellinen ylikuumeneminen. Monet pankit ja sijoitusyhtiöt ajautuivat suuriin taloudellisiin vaikeuksiin. Vuosia kutsutaan Suomen talouden ”hulluiksi vuosiksi”.

Pohjola oli toimitusjohtajana perustamassaan kiinteistöfirmassa, jolle tarjottiin pankista täyttä takuuta 200 miljoonan markan lainaa vastaan.

– Laskin päässäni, että nyt menee ulalle. Luojan onni, että tein niin.

Pohjola erosi firmastaan ja vältti suurimmat velat.

90-luku kului Pohjolalla sataman työnjohtajana Raumalla, Kotkassa ja Helsingissä. 2005 hän suoritti rikos- ja riita-asioiden vapaaehtoisen sovittelijan kurssin. Sen myötä Pohjola kiinnostui oikeustieteistä, ja hän alkoi suorittaa avoimen yliopiston kautta oikeustieteen kursseja. 2009 Pohjola pääsi tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojensa perusteella.

– Iäkkäänä ihmisenä pelkäsin, että vien nuorilta opiskelupaikkoja. Mutta minulle sanottiin, että älä huoli, tulet avoimen väylän kautta, etkä vie kenenkään opiskelupaikkaa.

Opiskelu onnistui käytännössä kokonaan etänä Lohjalta. Vain kandi- ja graduseminaarit Pohjola oli paikan päällä Joensuussa. Apuna etäopiskeluun oli Hiiden opisto, jossa Pohjola suoritti etätenttejään.

Opiskelua hidastivat terveyden reistailut. Parin vuoden sisään Pohjolalla todettiin välilevyn pullistuma, haiman vajaatoiminta, diabetes sekä sepelvaltimotauti. Missään vaiheessa hän ei kuitenkaan ajattelut jättävänsä leikkiä kesken. Velvollisuudentunto sai jatkamaan.

Valmistuttuaan kandidaatiksi Pohjola täytti jo äidilleen antamansa lupauksen korkeakoulututkinnosta. Hän kuitenkin lupasi nyt jo edesmenneelle vaimolleen valmistuvansa maisteriksi.

– Nyt olen täyttänyt kaikki itselleni ja lähimmäisilleni antamani lupaukset, vaikka siinä menikin näin pitkään.

– Mutta eihän näistä tutkinnoista minulle mitään käytännön hyötyä ole, olen vanha äijä. Epäilen suuresti, että saisin enää mitään töitä, Pohjola naurahtaa.

Pohjola toteaa useasti, ettei halua alleviivata omaa erinomaisuuttaan. Ennemminkin hän haluaa kannustaa kaikkia opiskelemaan ja sivistämään itseään. Avoimen yliopiston kursseja on tarjolla runsaasti Suomen yliopistoissa.

– Mottoni on ”oppia ikä kaikki”. Koskaan ei ole liian myöhäistä sivistää itseään.

Vaikka Pohjola on jo suorittanut kunnioitettavan opiskelurupeaman, on hänellä vielä yksi ässä hihassaan.

– On minulla vieläkin vähän tarkoituksena tehdä väitöskirja.

Jokaiselle jotakin

Avoimessa yliopistossa voi opiskella yliopiston tutkintoihin kuuluvia opintoja pohjakoulutuksesta ja iästä riippumatta.

Lähes kaikki yliopistot järjestävät avointa yliopisto-opetusta.

Opetusta järjestetään myös yhteistyössä aikuisoppilaitosten kanssa, esim. Hiiden Opistossa voi opiskella Turun yliopiston kursseja.

Avoimet yliopisto-opinnot ovat maksullisia, noin 10–15 euroa per opintopiste.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.