Turvapaikkoja tarvitaan yhä useammin myös lemmikkieläimille – "Valitettavan tavanomaista, että lemmikkiä uhataan vahingoittaa"

Matilda Ekholm kertoo, että vuosien saatossa on tullut joitain tapauksia vastaan, joissa turvakodin kissa on tullut hoitoon. Kuvan kissa ei liity turvakotiin mitenkään. Juha Perämäki

Anniina Virtanen

Lemmikki voi viivästyttää pakenemista väkivaltaisesta kodista. Porvoon kaupungin lapsi- ja perhepalveluiden vastaavan palvelupäällikön Krista Lyyran mukaan on valitettavan tavanomaista, että lemmikkiä uhataan vahingoittaa, jos puoliso aikoo lähteä.

Lemmikki voi toimia esimerkiksi kiristyksen välineenä tai siihen voidaan purkaa vihaa toisen lähdön vuoksi. Lemmikki saatetaan jättää hoitamatta tai siihen voi kohdistua fyysistä väkivaltaa.

– Monesti huoli on erittäin suuri kotiin jääneistä lemmikeistä, Lyyra kertoo.

Porvoon turvakotiin hakeutui viime vuonna vajaa 220 asiakasta, joista aikuisia oli lähes 120 ja lapsia sata. Turvakotiin hakeudutaan, kun omassa kodissa ei ole enää turvallista olla esimerkiksi oman puolison väkivaltaisuuden tai väkivallan uhan vuoksi.

Osalla turvakotiin hakeutuneella on ollut lemmikki, joka myös tarvitsisi turvaa. Turvakotiin lemmikkiä ei kuitenkaan voi ottaa muun muassa turvallisuus- ja allergiasyistä.

Turvakodissa voi olla samanaikasesti useita perheitä ja lapsia. Lemmikeille ei ole sopivia tiloja, ja esimerkiksi lemmikkien ulkoitutus voisi olla haastavaa.

– Monesti asiakas ei uskalla liikkua yksin ulkona, jos on paennut väkivaltaa kotoaan, Lyyra sanoo.

Lapsiperheiden sosiaaliyöntekijä Krista Lyyra toivoo, että apua tarvitseva ei lemmikin vuoksi jättäisi tulematta turvakotiin. Turvakodin työntekijöillä on hyvin tiedossa, minne eläimen voi tarvittaessa viedä.

– Turvakodin apuna on myös sosiaalipäivystys, joka tarvittaessa auttaa etsimään lemmikille sopivan turvapaikan. Se voi olla löytöeläinkoti tai vapaaehtoisen koti, Krista Lyyra kertoo.

Jos lemmikki on jäänyt omaan asuntoon, eikä sitä väkivallan uhan takia voi hakea itse, sosiaalipäivystys on tarvittaessa pyytänyt virkavallan apua. Myös eläinsuojelua voidaan konsultoida tarpeen vaatiessa.

Porvoon eläinsuojeluyhdistyksen ylläpitämällä Tolkkisten kissatalolla muistetaan vuoden sisällä yksi tapaus, jossa turvakodin asiakas on tarvinnut lemmikille turvaa. Kissatalo on etsinyt sijaiskotiverkostoa vastaaville tapauksille, mutta vapaaehtoisia ei löytynyt.

Kissatalo ei ensisijaisesti ota hoitokissoja vastaan, mutta mahdollisuuksien mukaan pyrkii auttamaan ja vähintään ohjaa eteenpäin.

Turvakodin reilusta sadasta asiakkaasta noin kymmenkunnalla on ollut tilanne, jossa lemmikkikin tarvitsee turvaa. Porvoossa lemmikeille saadaan hyvin järjestettyä tuvapaikka, kun taas pääkaupunkiseudulla vapaa-ehtoisten tarve on suurempi.

Suomen eläinsuojeluyhdistys julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, että lemmikit ovat esillä pääkaupunkiseudun turvakodeissa kuukausittain.

– Tuon artikkelin julkaisun jälkeen saimme monia yhteydenottoja vapaa-ehtoisilta, jotka haluavat tarjota turvapaikkaa lemmikille. Meillä on heidän yhteystietonsa ylhäällä, joten nyt meillä on toistaiseksi hyvä tilanne vapaaehtoisten suhteen, Lyyra sanoo.

Turvakoti tiedottaa Facebook-sivuilla ja Porvoon kaupungin sivuilla, jos tarvetta vapaaehtoisille tulee lisää.

– Jos esimerkiksi jokin eksoottisempi eläin tulisi vastaan, joutuisimme varmasti etsimään asiantuntevan apua, hän kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 3. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 5. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 6. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 7. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 8. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 9. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 12. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.