Kesähitillä pinnalle ponkaissut räppäri Tuomas Kauhanen on nyt vakavampi ja rehellisempi kuin koskaan – "Uitiin aika syvissä vesissä"

Levyn biisien kirjoittaminen alkoi Tuomas Kauhasella alun perin ainoastaan terapiamielessä ajatusten ja tunteiden purkamisena. Lopulta suuresta biisinipusta valikoitui seitsemän eheän kokonaisuuden muodostavaa kappaletta levylle. Tuomas Kauhasen Instagram

Laura Heino

”Rehellisin ja aidoin projekti, minkä oon ikinä tehnyt ja on upeaa saada jaettua se teidän kanssa” Näin räppäri Tuomas Kauhanen kirjoitti Instagram-päivitykseensä alkukesästä, jolloin mieheltä ilmestyi kolmas sooloalbumi Katastrofin Sattuessa EP

EP:ltä lohkaistuja singlejä OK, Jointti ft. Asa ja rohkean läpileikkauksen miehen sielunelämään tekevä Mechelininkatu ft. SANÉ on kuultu jo ennen levyjulkaisua. Mies tunnetaan etenkin platinahiteistään Pummilla Tallinnaan ft. Mikko ja Enkeli ft. Väinöväinö, joka valittiin Suomen viralliseksi kesähitiksi 2013. Nyt raidoilla kuuluu vakavampi ja herkempi rap-artisti.

Levyn pääteema on masennus, sen lieveilmiöt ja seuraukset, päihteiden kanssa sekoilusta parisuhteen päättymiseen.

– Henkilökohtaisuus ilmenee ehkä eniten lyriikoiden kautta, musiikkini tosin lähestulkoon aina peilaa elämääni ja ajatuksiani. Katastrofin sattuessa on enemmän päiväkirjamaista tajunnanvirtaa ilman filttereitä tai kertojahahmoja, Kauhanen sanoo.

Levyntekoprosessia mies kuvailee kivuttomaksi.

– Tehtiin biisejä vähän kuin terapiamielessä aluksi ajatuksella, että kukaan ei tule niitä kuulemaan ja pääsen vain purkamaan itseäni ja Samson (Sami Tamminen) treenaamaan tuotantoja. Biisejä tehtiin reilun vuoden verran ja niitä syntyi yli tuplasti enemmän kuin levylle päätyi, nämä seitsemän vain tuntuivat oikealta kokonaisuudelta.

Kauhasella kirjoittaminen alkoi ajatusten ja tunteiden purkamisena.

– Tämä on paluu juurille ja alkuperäiseen tapaani kirjoittaa. Isoimpien ja vahvimpien tunteiden käsittely on mulle ollut aina luontevinta kirjoittamalla.

Pahaa oloa kuvastava OK sai sosiaalisessa mediassa paljon palautetta.

– Samalla mahtavaa ja sydäntä särkevää; samaan aikaan iloitsin siitä, miten moni löysi, ja tykkäsi biisistä ja surin sitä, miten moni painii samanlaisten, ellei jopa pahempien ongelmien ja pahan olon kanssa. En muista, että biiseihini olisi koskaan reagoitu fanien puolesta niin voimakkaasti. Palautetta tuli enemmän kuin isoimpien hittieni kohdalla, kai juuri siksi, että aiheet olivat aika rankkoja ja moni löysi itsensä teksteistä. Kollegoilta on tullut myös paljon rakkautta, mikä lämmittää aina sydäntä.

Levyllä kuullaan myös räppärin laulavan.

– Koetan päivittää soundia ja tyylejä oikeastaan jatkuvasti, mutta esimerkiksi tällä levyllä lauloin paljon ja tulen varmasti kehittämään sitä puolta. Levyllä uitiin aika syvissä vesissä enkä oikeastaan aikonut edes tehdä näin synkkää soundia, se vaan jotenkin tuntui puhuttelevan ja auttoi olemaan rehellinen myös teksteissä.

Kylmenee-biisillä Kauhanen laulaa enemmän kuin räppää. Miehelle kyseessä on levyn tärkein biisi.

– Halusin kirjoittaa rakkauslaulun, joka ei kerro romanttisesta rakkaudesta. Mulla on onnekseni ollut paljon ystäviä ja perhe, joiden ovi on aina ollut auki, kun olen vajonnut synkkyyteen tai eksynyt niihin pimeisiin paikkoihin, mistä laulan. Halusin omistaa yhden kappaleen heille.

Mies voi lähteä Porvoosta, mutta Porvoo ei miehestä. Milloin meistä tuli aikuisii -biisi lienee ainutlaatuinen, sillä Kevätkummusta ponnistanut Kauhanen mainitsee kappaleessa Kevarin.

– Ottakaa ihmeessä yhteyttä keikkamyyjääni, esimerkiksi Porvooseen olisi upeaa tulla vetämään pitkästä aikaa. Terkut Porvooseen frendeille, tutuille ja kuuntelijoille! Ottakaa uus levy kuunteluun, ja jos pääsen sinne keikalle, niin tulkaahan morjestaa, Kauhanen päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.