"Koko koski saadaan kuntoon tällä summalla" – Jasper Pääkkönen lahjoitti Vihdin Levoinkosken kunnostamiseen 8 000 euroa

Jasper Pääkkönen lahjoitti 8 000 euroa Vihtijoen Levoinkosken kunnostamiseen. Maanantaina koskeen lisättiin kaloille "kutusoraa". Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Vihtijoen Levoinkoskella kävi maanantaina kuhina: Koskeen lisättiin soraa, josta muotoillaan kaloille kutupaikkoja.

Kalanpoikasille tehdään suoja-alueita ja ravuille koloja. Lisäksi muun muassa kosken sortuvia penkkoja tuetaan, jotta kalojen mätiä tukahduttavia kiintoaineksia ei pääsisi jokeen.

Koskea kunnostetaan Jasper Pääkkösen lahjoittamalla 8 000 eurolla.

– Sopiva kunnostuskohde löytyi Virhon (Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry) kautta. Vihdissä lupaprosessit ovat riittävän pitkällä ja maanomistajat suhtautuvat kunnostamiseen myötämielisesti, Pääkkönen selvitti kohteen valintaan vaikuttaneita tekijöitä.

– Halusin myös, että varoilla saadaan tehtyä konkreettisia toimenpiteitä selkeästi yksittäisen kohteen hyväksi, jossa myös tuloksia on helppo seurata.

Pääkkönen kertoo keränneensä varoja tekemällä "hyvähintaisen työkeikan", jonka tuoton hän lahjoitti kokonaan Levoinkosken kunnostamiseen.

– Ihmiset varmasti osaavat yhdistää mistä on kysymys, Pääkkönen sanoo, mutta ei haastattelupäivänä halunnut paljastaa asiasta enempää.

Tällä hetkellä Pääkköstä työllistää amerikkalainen dokumenttiprojekti, joka käsittelee kalakantoja Suomen viitekehyksestä käsin.

– Suomessa jokia tuhotaan järjettömästi. Vesiensuojelu on täällä muihin Pohjoismaihin verrattuna erittäin surkealla tolalla. Suomesta lähdetään jopa Saksaan kalastamaan haukea.

Kalastus on Pääkkösen intohimoinen harrastus.

– Kainuun koskilla opin kalastamaan. Todellinen intohimoni on lohenkalastus, ja sitä teen Suomen itä- ja pohjoisrajojen toisella puolella, eli Venäjällä ja Norjassa.

Hän myös iloitsee siitä, että niin kutsuttuja roskakaloja on alettu hyödyntämään Suomessa.

– Hoitokalastuksessa pyydettyjä suomalaisia särkikaloja kuten särkeä ja lahnaa käytetään ruoanvalmistuksessa ja kauppojen hyllyiltä löytyy esimerkiksi lahnapihvejä. Vesistöt ovat täynnä tällaisia vähempiarvoisia kaloja,joten tämäkehitys on mielettömän hienoa.

Vihdissä Pääkkönen on tukenut vesiensuojeluhankkeita aiemminkin.

– Läheiset ystäväni avioituivat taannoin ja kalastuksesta kiinnostunut hääpari pyysi lahjojen sijaan varoja Virholle, uskon, että sieltä saatiin myös sievoinen summa.

Levoinkosken vesialue on yksityisomistuksessa; sen omistavat Anne Taivassalo, Kari Tuukkanen, Markus Penttinen ja Raimo Pussinen.

– Koskessa on enää täplärapua jäljellä, kaikki muut ravut menehtyivät parikymmentä vuotta sitten vedessä muhineen rapuruton seurauksena, Taivassalo selvitti.

Taivassalon Pakilassa asuva lapsenlapsi Tuukka Mikkonen, 7, käy usein isovanhempiensa luona ja silloin tietysti kalastetaan.

– Keväällä äijän kanssa saatiin ahvenia ja särkiä. Ollaan myös ravustettu. Tykkään kalastamisesta, se on kivaa.

– Vuosituhannen alusta alkaen Vihtijokea on kunnostettu järjestelmällisesti. Kalateitä on rakennettu kolme ja useita sivupurojen vaellusesteitä on poistettu, Markus Penttinen kertoi.

Virhon hallituksen jäsen Helsingissä asuva Jouni Simola iloitsi Pääkkösen lahjoituksesta.

– Käytännössä koko koski saadaan kunnostettua tuolla summalla. Tämä on aivan todella hienoa!

Levoinkosken kunnostamisesta vastaa Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry ja ELY-keskuksen edellyttämän simpukkaselvityksen koskesta kunnostushankkeelle lahjoitti Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry EU-freshabit-varoistaan.

Tulevia hankkeita

Vihtijoen elvyttämisessä ollaan pian yli puolenvälin. Vuonna 2018 valmistui Kalatie (Olkkala), joka avasi valtaosan joesta järvivaellusyhteyteen yli 200 vuoden tauon jälkeen. Nykyään kalat pääsevät uimaan Lohjanjärveltä ja Hiidenvedeltä joen latvaosille saakka. Yksi tuleva hanke on merivaellusyhteyden ja lohen palautus Karjaanjoen vesistöön. Lohjanjärvestä mereen laskevan Mustionjoen vesivoimaloihin rakennetaan parhaillaan kalateitä. Toinen tulevaisuushanke on jokihelmisimpukan pelastaminen luonnon monimuotoisuutta palauttamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.