Karviaisen johtava ylilääkäri: "Maskeja riittää ydintoimintoihin" – hengityssuojaimia tarvittaisiin kuitenkin lisää

Kuvituskuva. Jussi Lopperi

Maija-Liisa Nyman

– Karviaisen tilanne hengityssuojainten osalta ei ole järkyttävän huono, monessa paikassa se on paljon huonompi. Meillä maskeja riittää ydintoimintoihin, kertoo Perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen.

Koronaviruksen myötä hengityssuojaimille on suuri tarve ja niiden saatavuus huolettaa. Karviainenkaan ei ole saanut suojaimia riittävästi tarpeeseen nähden. Purhonen kertoo maskeja priorisoidun osastoille ja ylähengitystieoireisten poliklinikalle.

Purhonen kertoo, että Karviainen saa nyt suojaimia kolmea reittiä.

Ensinnäkin niitä tulee Huoltovarmuuskeskukselta, jonka lähettämä toinen erä tuli perille torstaina. Purhonen kertoo, että tästä erästä 80 prosenttia tulee kunnille.

– Tästä me sitten jaamme tasapuolisesti myös yksityisille toimijoille.

Lisäksi suojaimia tulee Hus Logistiikkakeskuksen kautta.

– Normaalisti emme tilaisi suojaimia Husin Logistiikkakeskuksen ohi, mutta nyt olemme tilanneet niitä myös yksityiseltä toimijalta, Purhonen kertoo. Näiden saapumisajankohdasta ei vielä ole tietoa.

Vielä kymmenen vuotta sitten Vihdissä ja Karkkilassa oli omat pandemiavarastot. Sittemmin tarvikevarautuminen keskitettiin Hus Logistiikkakeskukseen, jotta varusteet eivät vanhene kunnissa.

Vaikka tilanne nyt on todella vaikea, ei Purhosen mielestä Karviaisen omista pandemiavarastoista olisi ollut ratkaisuksi.

– Olisimmeko me itsekään osanneet varautua siihen, että suojaimia tarvitaan näin valtavia määriä? Pandemiavarastoissa on varauduttu epidemiavaiheeseen, koska tiedetään, että silloin maskeja tarvitaan.

Purhonen kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriön viimeviikkoisen ohjeistuksen mukaan suojaimia olisi nyt suotavaa käyttää kaikissa kontakteissa. Myös oireettomat työntekijät käyttäisivät siis suojaimia esimerkiksi kotihoidossa.

– Tähän eivät suojaimet riitä millään. Jos tehtäisiin näin, tarvittaisiin 12 000 suojainta viikossa, Purhonen huomauttaa. Hän kertoo, että käytännössä mahdollista on käyttää puhdistettavia visiireitä, kirurgista maskia useammalla kuin yhdellä tapaamisella tai pestäviä kankaisia maskeja.

Purhonen toteaa, että tilanne on ristiriitainen. Koronavirus voi levitä, jos ei suojauduta kaikissa kontakteissa. Toisaalta suojat eivät riitä epidemiavaiheeseen, jos suojaimia käytetään jo nyt kaikissa kontakteissa. Karviaisen alueella ei ole tiedossa niin paljon sairastuneita tai altistuneita, että alueella olisi toistaiseksi epidemiaa.

– Onneksi suojaimia nyt kuitenkin tulee. Alkuvaiheessa pelotti, että saanti hiipuu eikä niitä saada normaalitarpeeseenkaan, Purhonen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.