Metsien hakkuita arvioidaan uudelleen: kunnanvaltuusto palautti kaksi aloitetta takaisin valmisteluun

Maija-Liisa Nyman

Vihdin kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti palauttaa takaisin valmisteluun kaksi metsänhoitoon liittyvää aloitetta.

Kuntalaisaloitteessa esitetään kunnan omistamien Pääkslahden metsäalueiden säästämistä hakkuilta. Vihreiden valtuustoryhmän aloitteessa puolestaan esitetään kunnan luopuvan omistamiensa metsien osalta kokonaan avohakkuista ja muista voimaperäisistä metsätaloustoimista.

Kuntalaisaloite koskee Pääkslahden metsien avohakkuita. Avohakkuutoimenpiteet perustuvat Länsi-Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksen laatimaan metsänhoitosuunnitelmaan vuosille 2015-2024, joka on hyväksytty kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa vuonna 2016.

Suunnitelman uusiminen on valmisteilla, ja valtuutettu Olli Pekka Hatanpää (vihr.) esittikin valtuuston kokouksessa, että kunta ottaa aloitteen uudelleen käsittelyyn eikä myöskään ryhdy Pääkslahdessa hakkuisiin ennen uudistettua suunnitelmaa.

Hatanpää huomautti, että suunnitelma on jo vanhentunut eikä siinä hänen mielestään ole myöskään huomiotu riittävästi valtuuston aiempia päätöksiä. Suunnitelmassa on Pääkslahden metsiä käsitelty talousmetsinä – valtuusto on todennut alueen olevan virkistysaluetta. Pääkslahden metsät muodostavat neljänneksen kunnan metsäomaisuudesta.

Hatanpää totesi, että uusia painotuksia metsien hoidon tavoitteisiin ovat tuoneet mm. tarve hillitä ilmastonmuutosta, huoli luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä ja metsäluonnon ihmisille tuomien terveysvaikutusten merkityksen lisääntyminen.

Vaikka avohakkuista luopuminen tarkoittaisikin hakkuiden tuomista tuloista tinkimistä, saataisiin vastineeksi turvattua kuntalaisten hyvinvoinnille tärkeää virkistysaluetta ja matkailyrittäjien toimintaa. Hatanpää huomautti lisäksi: – Avohakkuualueiden palautuminen virkistysmetsäksi vie vuosikymmeniä. Kun avohakkuista saamatta jäävät tulot jaetaan noille vuosille jää vuotuinen kustannus vähäiseksi verrattuna hyötyyn.

Myös Tapio Karjalainen (kok.) käytti puheenvuoron kuntalaisaloitteen käsittelyyn palauttamisen puolesta.

– Pääkslahden tapaus on oiva esimerkki siitä, miten kuntalaisten aktiivisuus saa aikaan toimenpiteitä, Karjalainen totesi.

Hän huomautti myös, että metsiä tulisi hoitaa niin, että virkistys ja talous kulkisivat käsi kädessä. Pääkslahden alue on suosittu ja tärkeä luontokohde.

VihreidenTeija Hallenberg esitti puolestaan valtuustoaloitteen palauttamista takaisin valmisteluun.

Hallenberg totesi, että metsän liian voimakas talouskäyttö on riski monimuotoisuuden säilymiselle. Hän sanoi nykyisen metsätalouden ja erityisesti avohakkuiden köyhdyttävän luontoa ja haastavan ekosysteemiä.

– Koko ekosysteemi on monimuotoisuuden varassa. Myös me olemme osa tuota ekosysteemiä, Hallenberg huomautti.

Hän painotti metsien suurta merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Kunnan tulisikin Hallenbergin mielestä hoitaa metsiään niin, että metsä tarjoaa kuntalaisille mahdollisuuden virkistymiseen, rauhoittumiseen ja luonnon tarkkailuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 12. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.