Mitä ihmettä – nokkosia vuoteessa: Sanna Kuoppamäki-Luomansuun vihtiläinen yritys tekee nokkosesta lankaa

Annukka Vakkuri

Eräänä kesäisenä lauantaina Lohjalla asuvan Sanna Kuoppamäki-Luomansuun ruukussa kasvatettu basilika oli vaarassa nuukahtaa.

Niinpä hän alkoi lueskella netin yrttiaiheisista keskusteluista vinkkejä elvyttää mausteyrttinsä. Silloin hän törmäsi ensimmäistä kertaa ajatukseen, että nokkosesta voisi tehdä lankaa.

– Se ajatus ei jättänyt minua rauhaan, joten aloin etsiä lisää tietoa aiheesta, kertoo rahoitusalalta yrittäjäksi hypännyt Kuoppamäki-Luomansuu.

Nyt yrittäjä on hyvin innostuneissa tunnelmissa. Hän kertoo olevansa luomassa Vihtiin perustamansa yrityksen Knokkon Textiles Company Oy:n kanssa tekstiiliteollisuudelle uudenlaista vaihtoehtoa, jossa toiminnan ytimessä ovat kestävä kehitys ja vastuullisuus.

– Innovatiivisen tuotekehityksen sekä Business Finlandin, YritysVihti ry:n ja Vihdin kunnan yhteistyön tuloksena Knokkon Textiles Company on luonut kangasmateriaaleja, joissa nokkosen ja hampun kuidut yhdistyvät luonnonvaroja säästäen.

– Nokkonen on aivan huikea vaihtoehto, Kuoppamäki-Luomansuu huikkaa ääni intoa täynnä.

Hän toteaa vaateteollisuuden päästöjen ja luonnonvaroja kuluttavien toimenpiteiden olevan laajasti tiedossa.

– Tekstiiliteollisuus ja muoti ovat murroksessa. Minun visiossani nämä haasteet voitetaan uusien ekologisten vaihtoehtojen myötä, jotka pala palalta muuttavat käsityksiämme pikamuodin haitallisista vaikutuksista.

– Valmistusprosessimme keskiössä on hiilijalanjäljen minimoiminen, yrittäjä vakuuttaa.

Raaka-aineet, nokkonen ja hamppu, viljellään Saksassa.

– Löysin saksalaisen yrittäjän, joka on kehittänyt laitteiston, jolla nokkosesta saa erotettua kuidut ilman liotusprosessia.

– Viljelyssä ei tarvita keinokastelua, torjunta-aineita tai lannoitteita. Kasvien kuidutusprosessi on täysin mekaaninen, eikä kuitujen irrotuksessa kuluteta lainkaan vesivaroja.

Sanna Kuoppamäki-Luomansuu kertoo, että kankaissa sidoksena käytetty puuvilla on ekologisesti tuotettu ja sertifioitu Turkissa.

– Hiilijalanjäljen vuoksi en halua käyttää Intiassa viljeltyä puuvillaa. Sataprosenttista nokkoslankaa ei vielä ole olemassa ja meidän käyttämässä langassa sidosaineena on luomupuuvillaa.

– Yrityksemme käyttää tuotteissaan kahta lankaa. Toisessa on 30 prosenttia nokkosta ja 70 prosenttia puuvillaa ja toisessa langassa puolet on puuvillaa, neljäsosa nokkosta ja toinen neljäsosa hamppua.

Kuoppamäki-Luomansuu kertoo, että puuvilla tuotetaan luomutilalla vastuullisesti.

– Olemme henkilökohtaisesti varmistaneet, että tilojen toimintaperiaatteet ovat linjassa eettisten tavoitteidemme kanssa.

Yrittäjä sanoo, että tiloilla ei käytetä lapsityövoimaa ja, että toimintaa ohjaavat ekologisen tuotannon käytännöt.

– Prosessia valvotaan jatkuvasti, emmekä tingi periaatteistamme säästääksemme kustannuksissa. Lopputuotteena syntyvä kangas on hengittävä, miellyttävän tuntuinen sekä täysin luonnollisista raaka-aineista valmistettu ja biohajoava.

Tällä hetkellä Knokkon Textiles Company Oy valmistaa kankaista ja langoista sisustustekstiilejä kuten vuodevaatteita ja asusteita.

– Materiaali on himmeäkiiltoista, silkkisen pehmeää ja rouheaa. Lakanoissa on lämmin nukkua, eivätkä ne valu päältä.

Kuoppamäki-Luomansuu haluaa kiittää YritysVihtiä ja Vihdin kuntaa.

– Ilman näiden toimijoiden apua tästä ei olisi tullut yhtään mitään. Erityisesti uusyritysneuvonnan Pertti Salovaara on ollut minulle ilmiömäinen apu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut