Mitä ihmettä – nokkosia vuoteessa: Sanna Kuoppamäki-Luomansuun vihtiläinen yritys tekee nokkosesta lankaa

Annukka Vakkuri

Eräänä kesäisenä lauantaina Lohjalla asuvan Sanna Kuoppamäki-Luomansuun ruukussa kasvatettu basilika oli vaarassa nuukahtaa.

Niinpä hän alkoi lueskella netin yrttiaiheisista keskusteluista vinkkejä elvyttää mausteyrttinsä. Silloin hän törmäsi ensimmäistä kertaa ajatukseen, että nokkosesta voisi tehdä lankaa.

– Se ajatus ei jättänyt minua rauhaan, joten aloin etsiä lisää tietoa aiheesta, kertoo rahoitusalalta yrittäjäksi hypännyt Kuoppamäki-Luomansuu.

Nyt yrittäjä on hyvin innostuneissa tunnelmissa. Hän kertoo olevansa luomassa Vihtiin perustamansa yrityksen Knokkon Textiles Company Oy:n kanssa tekstiiliteollisuudelle uudenlaista vaihtoehtoa, jossa toiminnan ytimessä ovat kestävä kehitys ja vastuullisuus.

– Innovatiivisen tuotekehityksen sekä Business Finlandin, YritysVihti ry:n ja Vihdin kunnan yhteistyön tuloksena Knokkon Textiles Company on luonut kangasmateriaaleja, joissa nokkosen ja hampun kuidut yhdistyvät luonnonvaroja säästäen.

– Nokkonen on aivan huikea vaihtoehto, Kuoppamäki-Luomansuu huikkaa ääni intoa täynnä.

Hän toteaa vaateteollisuuden päästöjen ja luonnonvaroja kuluttavien toimenpiteiden olevan laajasti tiedossa.

– Tekstiiliteollisuus ja muoti ovat murroksessa. Minun visiossani nämä haasteet voitetaan uusien ekologisten vaihtoehtojen myötä, jotka pala palalta muuttavat käsityksiämme pikamuodin haitallisista vaikutuksista.

– Valmistusprosessimme keskiössä on hiilijalanjäljen minimoiminen, yrittäjä vakuuttaa.

Raaka-aineet, nokkonen ja hamppu, viljellään Saksassa.

– Löysin saksalaisen yrittäjän, joka on kehittänyt laitteiston, jolla nokkosesta saa erotettua kuidut ilman liotusprosessia.

– Viljelyssä ei tarvita keinokastelua, torjunta-aineita tai lannoitteita. Kasvien kuidutusprosessi on täysin mekaaninen, eikä kuitujen irrotuksessa kuluteta lainkaan vesivaroja.

Sanna Kuoppamäki-Luomansuu kertoo, että kankaissa sidoksena käytetty puuvilla on ekologisesti tuotettu ja sertifioitu Turkissa.

– Hiilijalanjäljen vuoksi en halua käyttää Intiassa viljeltyä puuvillaa. Sataprosenttista nokkoslankaa ei vielä ole olemassa ja meidän käyttämässä langassa sidosaineena on luomupuuvillaa.

– Yrityksemme käyttää tuotteissaan kahta lankaa. Toisessa on 30 prosenttia nokkosta ja 70 prosenttia puuvillaa ja toisessa langassa puolet on puuvillaa, neljäsosa nokkosta ja toinen neljäsosa hamppua.

Kuoppamäki-Luomansuu kertoo, että puuvilla tuotetaan luomutilalla vastuullisesti.

– Olemme henkilökohtaisesti varmistaneet, että tilojen toimintaperiaatteet ovat linjassa eettisten tavoitteidemme kanssa.

Yrittäjä sanoo, että tiloilla ei käytetä lapsityövoimaa ja, että toimintaa ohjaavat ekologisen tuotannon käytännöt.

– Prosessia valvotaan jatkuvasti, emmekä tingi periaatteistamme säästääksemme kustannuksissa. Lopputuotteena syntyvä kangas on hengittävä, miellyttävän tuntuinen sekä täysin luonnollisista raaka-aineista valmistettu ja biohajoava.

Tällä hetkellä Knokkon Textiles Company Oy valmistaa kankaista ja langoista sisustustekstiilejä kuten vuodevaatteita ja asusteita.

– Materiaali on himmeäkiiltoista, silkkisen pehmeää ja rouheaa. Lakanoissa on lämmin nukkua, eivätkä ne valu päältä.

Kuoppamäki-Luomansuu haluaa kiittää YritysVihtiä ja Vihdin kuntaa.

– Ilman näiden toimijoiden apua tästä ei olisi tullut yhtään mitään. Erityisesti uusyritysneuvonnan Pertti Salovaara on ollut minulle ilmiömäinen apu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 2. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 3. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 12. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 2. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 11. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 12. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.