”Turvallisuus menee tuloksenteonkin edelle” – Consolis Parmalla vietettiin viime viikolla turvallisuusviikkoa

Maija-Liisa Nyman

– Nosturin käyttäminen on kuin autolla ajaisi, Parman elementtityöntekijä Aki Markkanen sanoo.

Kumpikin vaatii keskittymistä ja ympäristön jatkuvaa huomioimista. Markkanen sanoo, että harmittavan usein tehtailla näkee samanlaista herpaantumista kuin liikenteessäkin.

Jokainen vaaratilanne on yksi vaaratilanne liikaa.

Markkanen on työskennellyt Parman betonielementtitehtaalla Nummelan Hiidenmäessä reilut 13 vuotta. Hän käyttää työssään kaikkia tehtaan nostureita ja sanoo niiden olevan yksilöitä.

Parman perinteisessä turvallisuuspäivässä Markkanen opasti koko tehtaan henkilöstölle nosturin kanssa toimimista. Koulutus ei liittynyt niinkään siihen, kuinka nosturia käytetään – vaan siihen kuinka nosturia käytetään turvallisesti.

– Koulutus tuli tarpeeseen ja oikea henkilö oli pitämässä sitä. Aki tietää ne asiat, joihin meillä pitää kiinnittää huomiota, Nummelan tehtaan tehdaspäällikkö Salla Saikkonen kiittää.

Parma on osa Consolis-konsernia, jossa vietettiin turvallisuusviikkoa nyt jo seitsemättä kertaa. Viikon tavoitteena on lisätä henkilöstön osaamista ja kehittää toimintatapoja ennaltaehkäisevän työturvallisuustyön jatkuvaksi parantamiseksi. Teemana oli tällä kertaa vaara-alueilta poissa pysyminen.

– Peräti 50 prosenttia tapaturmista ja vaaratilanteista konsernissa liittyy vaara-alueilta poissa pysymiseen, markkinointipäällikkö Petri Kähkönen kertoo.

Ympäri maailmaa jylläävä koronavirus vaikutti työturvallisuusviikon järjestelyihinkin. Esimerkiksi laatuun liittyvä turvallisuusluento järjestettiin videokoulutuksena.

– Vältämme yhteisiä isoja kokoontumisia ja noudatamme ajantasaisesti uusia ohjeita taudin leviämisen hidastamiseksi, Kähkönen sanoo.

Korona on vaikuttanut myös muun muassa siten, että omailmoituksella saa sairastaa viisi päivää ja että toimihenkilöt ovat mahdollisuuksien mukaan etätöissä. Turvallisuuspäivään liitettiin hygieniaohjeistusta.

– Turvallisuus on meille ykkösasia eli se menee tuloksenteonkin edelle, Petri Kähkönen sanoo.

Oikeastaan parmalaiset sanovat, että turvallisuus ja tulos kulkevat käsi kädessä: turvallisuus lisää tuloksentekokykyä.

– Näen, että jos ei tehdä turvallisesti työtä, ei voida tehdä tulostakaan. Mitä turvallisemmin tehdään, sitä tehokkaammin tehdään, tehdaspäällikkö Saikkonen toteaa.

Saikkonen kertoo, että työnjohtajien pitämät aamupalaverit alkavat aina turvallisuusasioilla. Kaikissa kokouksissa turvallisuus on ensimmäisenä asialistalla.

– Meillä on tosi hyvä turvallisuuskulttuuri tehtailla, sanovat sekä Saikkonen että henkilöstöjohtaja Katriina Lehtonen Turvallisuudesta keskustellaan, työntekijät tuovat huomioitaan esiin ja asioita muutetaan.

– Systemaattinen turvallisuustyö on aloitettu yli kymmenen vuotta sitten, Lehtonen kertoo.

Parmassa tapahtui viime vuonna kahdeksan yli yhden päivän poissaoloon johtanutta tapaturmaa. Tämä tarkoittaa noin viittä tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden. Vuoden 2022 loppuun mennessä konsernin tavoitteena on saavuttaa taso alle kaksi tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden.

Viimeisin tapaturma on sattunut helmikuussa Forssan tehtaalla. Nummelassa viimeisimmästä tapaturmasta on nyt liki kaksi kuukautta.

– Kaikilla on turvallisuusasioissa tärkeä rooli, ihan jokaisella, Lehtonen painottaa.

Consolis Parma

Parma Oy on osa kansainvälistä Consolis-konsernia, joka on valmistaa betonisia valmisosia ja tuottaa betonitekniikkaan perustuvia ratkaisuita.

Koko konsernissa on noin 11 000 työntekijää. Suomessa työntekijöitä on noin 750 ja tehtaita 12. Uusimmat tehtaat sijaitsevat Iisalmessa, Haapavedellä ja Nastolassa.

Nummelassa Parmalla on 109 työntekijää. Näistä toimihenkilöitä on 40, betonielementtitehtaalla työskentelee 60 ja lisäksi Nummelassa on 10 Consoliksen it-työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juurakkotien kiinteistöstä tehtiin Vihdin kunnalle 210 000 euron tarjous – vuokralaisille esitetään tarjottavaksi puolen vuoden pituinen vuokrasuoja
 2. Kasvomaskien jakamista vähävaraisille valmistellaan Vihdissä ja Karkkilassa
 3. ”Kivilouhimo ja -murskaamohanke uhkaa kallioylänköä ja asumista” – lähes 650 on allekirjoittanut vetoomuksen Kahvimaan suojelemiseksi
 4. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 5. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 6. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 7. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 8. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 9. Pääkirjoitus: Koronakuri heti takaisin
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 12. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 13. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 14. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 15. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.