Vihdin kunnanhallitus äänesti lomautukset nurin – kunnan työntekijöille perustetaan resurssipankki

Maija-Liisa Nyman

Suomen hallituksen maaliskuiset toimenpidelinjaukset koronavirustilanteen hoitamiseksi vaikuttavat moniin toimintoihin Vihdin kunnassa.

Vihdin kunta käynnistikin maaliskuussa koko henkilöstä koskevan yhteistoimintamenettelyn koronatilanteen aiheuttaman työn tilapäisen vähenemisen vuoksi.

Neuvottelut on saatu päätökseen ja asiaa käsiteltiin kunnanhallituksessa torstaina.

Kunnanhallitus äänesti äänin 5-3, että kunnan työntekijöitä ei neuvottelutuloksen mukaisesti lomauteta.

– Neuvottelutulos merkitään tiedoksi, mutta tulos ei ole senkaltainen, että tässä tilanteessa sitä voitaisiin panna täytäntöön, päätti kunnanhallitus.

Lisäksi kunnanhallitus päätti, että Vihdin kuntaan perustetaan koronapandemian ajaksi erillinen resurssipankki, jonka tarkoituksena on tukea kuntalaisten palveluita poikkeusoloissa.

Resurssipankki mahdollistaa henkilöstön sisäisen siirtymisen toisiin tehtäviin niissä tilanteissa, joissa koronapandemia on vähentänyt työntekijöiden omia työtehtäviä ja kunnassa on tarjolla korvaavaa työtä. Tällaista korvaavaa työtä voi olla esimerkiksi ikäihmisten tukeminen pandemian aikana. Korvaavan työvoiman tarvetta arvioidaan säännöllisesti.

Alkujaan päätösehdotuksena oli, että kunnanhallitus merkitsee yhteistoimintaneuvottelun tuloksen tiedoksi ja päättää, että neuvottelutuloksen toimeenpanon edellyttämät asiat valmistellaan erikseen päätettäväksi työsopimuslain, kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain, sekä kunnan hallinto- ja toimintasääntöjen mukaisesti.

Keskustelun kuluessa kunnanjohtaja Erkki Eerola kuitenkin muutti päätösehdotustaan. Uuteen päätösehdotukseen sisältyi resurssipankin perustaminen ja osasta neuvottelutuloksessa esitetyistä lomautuksista luopuminen.

Olli Ikonen (sd.) esitti kunnanhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Anu Rajajärven (sd.) kannattamana, että kunnanhallitus perustaa resurssipankin ja päättää merkitä neuvottelutuloksen tiedoksi mutta jättää sen panematta täytäntöön.

Päätöksestä äänestettiin. Nimenhuudolla suoritetussa äänestyksessä kunnanjohtajan ehdotusta kannattivat Tuija Sundberg (kok.), Tapio Karjalainen (kok.) ja Veli-Matti Laitinen (ps.). Ikosen esitystä kannattivat hänen itsensä lisäksi Rajajärvi, Sari Metsäkivi (kesk.), Olli Pekka Hatanpää (vihr.) ja Kari Viherkanto (kesk.). Varpu-Leena Malmgren (kesk.) äänesti tyhjää.

Niinpä kunnanhallitus toteaa päätöksessään: – Kuntamme palveluksessa on suuri joukko osaavaa henkilöstöä, jonka työpanosta hyväksikäyttäen meidän velvollisuutemme on estää vahingot ja pienentää inhimillistä kärsimystä, jotta tulevat korjaavat toimenpiteet eivät myöhemmin tule vaatimaan liian mittavia taloudellisia resursseja.

Kunnanhallitus toteaa maassa vallitsevan poikkeustilan koskevan myös Vihdin kuntaa. Hallitus kuitenkin kokee, että tällaisena aikana kaikkien viranomaisten on tehtävä kaikkensa kansalaisten hyvinvoinnin eteen. Näin kriisistä aiheutuisi mahdollisimman vähän vahinkoa ihmisille.

– Katsomme, ettei kunta voi toteuttaa näin laajamittaisia lomautuksia maan ollessa poikkeustilassa vaarantamatta palvelutuotantoa ja aiheuttamatta merkittävää vaaraa niin inhimillisten kuin taloudellisten riskien laajamittaiselle realisoitumiselle, kunnanhallitus huomauttaa.

Neuvottelujen kulku

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 17.3.2019 käynnistää kunnassa tuotannollisista syistä johtuvat kunnan koko henkilöstöä koskevan yhteistoimintamenettelyn henkilöstön lomauttamiseksi. Kunnanhallituksen päätöksen mukaisesti yhteistoimintaneuvottelut käytiin henkilöstöä edustavien ammattijärjestöjen kanssa ajalla 24.3. - 6.4.2020.

Neuvottelukutsu lähetettiin järjestöille 18.3.2020 ja neuvotteluja käytiin kolme: 24.3., 30.3. ja 6.4.

Neuvotteluja käytiin 14 päivää ja neuvotteluissa valmistauduttiin mahdollisesti lomauttamaan enintään 90 päiväksi niitä ammattiryhmiä, joiden työmäärä ja työtehtävät ovat vähentyneet koronapandemian vuoksi.

Ensimmäisellä neuvottelukerralla määriteltiin ne kunnan palvelut tai ammattiryhmät, joita mahdolliset lomautukset tulisivat koskemaan.

Toisella yt-neuvottelukerralla käytiin läpi lomautusten piiriin kuuluvia ammattiryhmiä ja määriteltiin, että mahdolliset lomautukset voivat alkaa aikaisintaan 8.5.2020.

Kolmannella ja viimeisellä neuvottelukerralla oli hyväksyttävänä neuvottelutulos, jota kunnanhallitus käsitteli vielä samana iltana kokouksessaan. Tuolloin, viikko sitten maanantaina Tapio Karjalainen esitti Kari Viherkannon ja Varpu-Leena Malmgrenin kannattamana, että asia jätetään pöydälle. Kunnanhallitus hyväksyi Karjalaisen esityksen yksimielisesti.

Kunnanhallitus kokoontui uudelleen kiirastorstaina, jolloin asialistalla oli ilmoitusasioiden lisäksi ainoastaan yhteistoimintaneuvottelun neuvottelutulos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
 2. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 3. Pelastusarmeijan lomakodissa Nummelan Hiidenrannassa järjestetään heinäkuussa päiväleirejä
 4. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
 5. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
 6. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 7. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 8. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 9. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 10. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 11. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 15. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
 2. Uuden K-Market Hiidenrannan kauppiaiksi Antti ja Niina Raiski
 3. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
 4. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 5. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 6. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 7. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 8. Pelastusarmeijan lomakodissa Nummelan Hiidenrannassa järjestetään heinäkuussa päiväleirejä
 9. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 10. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa
 11. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 12. Kirkontornissa säestetään yhteistä laulua käyrätorvella ja saksofonilla – Vihdissäkin järjestetään suvivirsitempaus toukokuun lopussa
 13. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 14. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 15. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.