K-Citymarketin kauppias purkautuu – ”Kaupoissa eletään kauhun hetkiä”

Helsingin hovioikeus päätti perjantaina vapauttaa elinkautista tuomiota istuvan miehen. Vapaus koittaa tammikuussa 2021. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

K-kauppias Hannu Aaltonen paheksuu Twitterissä Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemaa artikkelia, joka käsittelee näpistysten vuoksi vankilassa istuvia sakkovankeja.

Lehti on laskenut pikkurikkeistä vangittuna olevan noin 1 300 ihmisen, jotka ovat siellä siksi, että rahat eivät ole riittäneet sakkojen maksuun. Heistä noin neljä viidestä on miehiä, joista noin puolet on asunnottomia alkoholisteja ja sekakäyttäjiä.

Turun Kupittaalla K-Citymarketia luotsaava Aaltonen on artikkelista pöyristynyt.

– Täysin käsittämätön kirjoitus varkaista. Toimittajan näkemys on kovasti asenteellinen ja ” pikkuvarkauksia” puolustava. Kaupoissa eletään varkaiden kanssa kauhun hetkiä, kun joudutaan painimaan esim. narkkarien kanssa. Myös poliisit turhautuneita samoihin tyyppeihin, Aaltonen kertoo.

Järvenpäässä K-kauppiaana toimiva Karri Himberg lisää kollegansa kannanottoon oman huomionsa: rikollisen hävikin määrä on satoja miljoonia euroja vuodessa.

– Valistuneimman arvion mukaan 450 miljoonaa euroa vuodessa. Eli tästä jää valtion verotuloja 100 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi rikosseuraamuslaitoksen kokonaisbudjetti on 250 miljoonaa euroa, Himberg twiittaa.

Kauppias Himbergin mukaan näpistelijät aiheuttavat jo sen, ettei kaikkiin kauppoihin saada henkilökuntaa.

– Osaan kauppoja ei enää saada työntekijöitä, koska sijaitsevat niin villillä paikoilla. Nämä moniongelmaiset pitää saada pois sieltä ja hoitoon, Himberg vaatii.

HS:n artikkelissa kyseenalaistetaan, onko pahasti päihdeongelmaisten näpistelijöiden vangitseminen oikea ratkaisu. Lehti kysyy, pitäisikö heidät sijoittaa vankilan sijaan pakkohoitoon?

– Heidät täytyy kantaa porteista sisään, kun omat jalat eivät kanna. Jotkut ovat niin sekaisin aineista, etteivät taatusti ymmärrä, mihin heitä ollaan raahaamassa. Osa näkee harhoja, osa on aggressiivisia, artikkelissa kerrotaan.

– Osalla niistä, jotka ovat eläneet pitkään kadulla, ehkä viikkokausiin peseytymättä, alusvaatteet ovat takertuneet kiinni ihoon ja ihokarvoihin.

Juha Sipilän hallituksessa oikeusministerinä toiminut Antti Häkkinen (kok.) otti myös kantaa artikkeliin Twitterissä.

– Tämä uudistus kuului rangaistusten kiristämisen ohjelmaan. Myös pienistä toistuvista rikoksista pitää seurata rangaistus - ja samalla myös kuntouttavia palveluja.Jos sakot jää maksamatta, edessä on lyhyt vankeus ja nykyistä vahvemmin päihdehuoltoa.

Vangin ylläpito maksaa keskimäärin214 vuorokaudessa. HS:n laskelmien mukaan pelkästään sakkovankivuorokausien yhteishinnaksi tuli viime vuonnalähes 2,4 miljoonaa euroa. Juttua muokattu 10.6.2019 klo 12.24. Lisätty tieto vankilavuorokauden hinnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.