Tanssivat limat talteen – Vihdin mediatanssileirillä saattoi lentää, ilmestyä ja valokuvata

Leirillä valokuvaajat ikuistivat tanssijoiden kehonkieltä ja editoivat kuvia. Silva Kivikangas liikkeessä. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Millaisia jälkiä liike jättää? Muun muassa tätä pohdittiin Tanssiopisto Vinhan ja Vihdin Kuvataidekoulun Mediatanssileirin kolmantena leiripäivänä. Päivän tekniikkana oli kuvata liikkuvaa tanssijaa.

– Se oli kivaa, kun toiset kuvasivat mua, kun mä tanssin, sanoi leirille osallistunut Silva Kivikangas, 7.

– Täällä on vähän niin kuin kaikki ollut mukavaa, kertoo leiritunnelmistaan isosisko Eerin Kivikangas, 11.

Valokuvaajina toimineet Maija Kuusinen, 12, ja Araba Brace, 12, selvittivät miten liikkuvaa kuvaa saa parhaiten taltioitua.

– Pitkä valotusaika ja salamaa kannattaa käyttää, niin me tehtiin.

Ensimmäistä kertaa yhteistyössä järjestetylle leirille osallistui 17 lasta. Leiriläisten ikähaarukka ulottui 7 – 12 -vuotiaisiin.

– Tanssi on tapa ilmaista tunteita. Jos on esimerkiksi kovin vihainen olo, niin tanssi keventää oloa, Eerin Kivikangas luonnehti.

– Kotiinkin jää kiukunpuuskia, mutta ei ehkä niin paljon..tyttö selvitti hymyillen.

Taideleirillä tutustuttiin digitaalisten välineiden ja liikkeen maailmaan. Leirin aikana lapset ja nuoret valokuvasivat, animoivat, videoivat, tanssivat ja kokeilivat omien tanssien ja sommitelmien työstämistä.

– Taideleirillä yhdistyvät tanssi ja mediataiteet. Lapset ja nuoret ovat olleet todella ennakkoluulottomia kokeilemaan eri välineitä, iloitsi Vihdin Kuvataidekoulun opettaja Taru Leinonen.

– Leirillä tanssijoiden ja valokuvaajien yhteistyö on sujunut hyvin, ja vaikka etukäteen oli ollut valittavana kummalle puolelle haluaa toimintaansa ja kiinnostustaan painottaa, niin tarvittaessa on tehty loikkauksia näiden rajojen yli.

Leinonen kertoo idean leiristä syntyneen Vihdin Kuvataidekoulun rehtori Katja Uksilan ja Tanssiopisto Vinhan rehtori Saara Mikkola-Ylitolvan yhteistyönä.

Tanssijoiden käsissä liihottavat huivit ja lattialla vierivät värikkäät pallot inspiroivat keveään liikkeeseen.

– Täällä on ollut kaikki kivaa, en osaa edes sanoa mikä on ollut kivointa. Valokuvaus ja tanssi ovat molemmat mukavia, kertoi Milka Laine, 8.

Päivän aikana sali täyttyi välillä milloin tanssivista limoista, kissoista ja milloin vuorostaan gorilloista, linnuista ja ihmisistä. Tanssijat saivat tehdä pienimuotoisen koreogarafian.

–  Kuvislaiset ottivat tästä kaikesta upeita kuvia, joissa näkyy tanssijoiden liikkeet. Kuvia kertyi hirmuiset määrät ja niistä parhaimpia pääsee ihailemaan leirin kuvagalleriasta, Leinonen kertoi.

Kuvataidepuolen valinneet leiriläiset editoivat videoita iltapäivällä ahkerasti ja tanssijat työstivät koreografioita.

– Leirillä eri-ikäiset lapset ovat ottaneet toisensa huomioon hienosti. Aivan kaikilla lapsilla ei ole aiempaa kuvataide- tai tanssitaustaa, sanoi tanssinopettaja Ninni Tuovila

– Kaikki leiriläiset ovat olleet ihailtavan taitavia.

Kesätöissä leirillä olleiden Elsa Urhon, 16, ja Saana Sankalan, 17, tehtävänä oli vetää aamu- ja iltapäivätuokioita.

– Tämä on ensimmäinen kesätyöpaikkani ja aika kiva sellainen, Urho sanoi hymyillen.

– Ei tämä edes tunnu työltä vaan sellaiselta luovalta toiminnalta, Sankala lisäsi.

Silva Kivikangas kertoi tehneensä leirillä 60 kärrynpyörää.

– Mun ennätys on kotona 109 kärrynpyörää peräkkäin pihalla.

Leiriläisten kokemuksiin pääsee tutustumaan blogissa https://mediatanssi.home.blog/.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.