Vertaisohjaajat liikuttavat sekä ryhmiä että yksinäisiä ikäihmisiä – Vihdin liikuntapalvelut jakoi kunniakirjat vapaaehtoisille ohjaajilleen

Maisa Selimäki, Pirjo Mäkinen, Laura Syrjälä, Irja Muurinen, Kirsti Kirveskallio, Raija Ranta-Porkka, Marja-Leena Gustafsson ja Maija Huhta. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Tuolijumppaa, sauvakävelyä, kehonhuoltoa, tasapainojumppaa ja pilatesta. Vihdin liikuntapalvelut muistivat 15 vuoden ajan lähiliikuttajina toimineita vertaisohjaajiaan ruusuin ja kunniakirjoin. Liikuntapalveluiden pitkäaikaisina vertaisohjaajina muistettiin Maisa Selimäkeä, Pirjo Mäkistä, Irja Muurista, Kirsti Kirveskalliota ja Marja-Leena Gustafssonia

Tapahtumassa lähiliikuttajat tapasivat toisiaan ja vaihtoivat kuulumisia kakkukahvin äärellä. Kaikille lähiliikuttajille jaettiin ruusut kiitoksena kuluneesta kaudesta. Vertaisohjaajat ovat Vihdin liikuntapalveluiden kouluttamia vapaaehtoisia ohjaajia, jotka liikuttavat kuntalaisia Vihdin eri kylissä. Vertaisohjaajaksi voi ryhtyä liikunnasta ja liikuntaryhmien ohjauksesta kiinnostunut henkilö.

Vertaisohjaajia ovat lähiliikuttajat ja lähimmäisenliikuttajat. Lähiliikuttajat ohjaavat erilaisia liikuntaryhmiä ja lähimmäisenliikuttajat auttavat yksinasuvia ikäihmisiä tai pitkäaikaissairaita liikkumaan ulkona kodin lähiympäristössä.

– Aiemmin vedin useiden vuosien ajan sauvakävelyryhmiä. Antoisaa toimintaa tämä on, on tärkeää kokea voivansa olla hyödyksi muille, pohti vertaisohjaaja Nummelassa asuva Väinö Kähkönen

– Jos tämä ei olisi vuorovaikutteista, tätä ei jaksaisi tehdä. Saan toiminnasta paljon myös itselleni.

Vihdin Vaeltajia aikanaan perustamassa ollut Kähkönen on nykyään lähimmäisenliikuttaja.

– Lähimmäisenliikuttajan työ on vapaaehtoista auttamista itselleen sopivana päivänä kerran tai useammin viikossa, selvitti erityisliikunnan ohjaaja Maija Huhta.

– Jos joku innostuu mukaan vertaisohjaaja toimintaan, aiempaa urheilutaustaa ei tarvitse olla. Voimme yhdessä pohtia miten vapaaehtoinen voi olla avuksi, Huhta ja liikuntatoimenjohtaja Raija Ranta-Porkka sanoivat.

Lähiliikuttajien vetämiin ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen poikkeusta lukuun ottamatta.

– Tällä hetkellä vain pilateksen alkeisryhmään täytyy ilmoittautua etukäteen, kaikkiin muihin ryhmiin voi vain mennä, selvitti Maija Huhta.

Ryhmiä pidetään Vihdin kirkonkylässä, Huhmarissa, Nummelassa, Ojakkalassa, Selissä ja Haimoossa. Kirsti Kirveskallio toimii veteraanien avustajana kuntosalilla. Aiemmin hän on vetänyt jumppaa Vanjärvellä 13 vuoden ajan.

– Lähiliikuttajana on antoisaa olla. Se tunne, että kuuluu johonkin ryhmään, on tärkeä ja hyvin ihmistä kokoava tunne.

Kirveskallio kertoi harrastavansa lavatanssia ja rivitanssia. Vieressä istuvalla Pirjo Mäkisellä on samat harrastukset. Mäkinen vetää ukkojumppaa Haimoon koululla keskiviikkoiltaisin kerran, pari kuukaudessa.

– Meitä on useampi vetäjä, niin joka viikolle ei osu oma vetovastuu. Olen vielä mukana työelämässä, niin se vähän haittaa muuta harrastamista, Mäkinen kuvaili pilke silmäkulmassaan.

Irja Heino vetää sekä keppijumppa- että ukkojumpparyhmiä.

– Samalla kun teemme muille hyvää, teemme sitä myös itsellemme. Ehkä me lähiliikuttajat voisimme keskenämme jakaa ideoita enemmän.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Laura Syrjälä kiitti lähiliikuttajia esikuvien antamisesta.

– Näytätte mallia ja toimitte esikuvina. Näkee, että olette itse liikkuneet, sen verran hyvävointisilta vaikuttatte.

Syrjälä toi myös esille liikunnan vaikutukset rahakirstuun.

– Kaikki liikunnan parissa vietetyt hetket luovat hyvinvointia ja sitä kautta myös säästävät euroja.

Vihdin liikuntapalvelut kouluttavat, ohjaavat ja auttavat vertaisohjaajia. Liikuntapalvelut tarjoavat toiminnalle myös tilat. Lähiliikuttajien vetämiä ryhmiä on 16 ja niissä käy viidestä viiteenkymmeneen henkilöä, yhteensä ryhmät tavoittavat viikottain reilu parisataa kävijää.

Tällä hetkellä Vihdissä on 20 lähiliikuttajaa ja 10 lähimmäisenliikuttajaa. Lisätietoa ryhmistä saa erityisliikunnanohjaaja Maija Huhdalta maija.huhta@vihti.fi tai 0500 818 014. Lähiliikuttajatoimintaa voi tukea vapaaehtoisella "Hyvän mielen passilla”. Passin hinta on 20 euroa, jolla katetaan muun muassa lähiliikuttajien koulutusta ja materiaalikuluja. Passin voi hankkia Vihdin uimahallista (Hiidenvedentie 3, Nummela) kassan aukioloaikoina. Vihdin Mielenterveysseura palkitsi vuonna 2013 Vihdin kunnan liikuntapalveluiden lähiliikuttajat Vuoden Mielenterveysteko -kunniakirjalla.

Juhlahetki aloitettiin tutustumalla Vihdin kunnan Funkis Auran pop up -tilassa esillä olevaan näyttelyyn. Näyttelyssä on edesmenneen Hanna Maria Nikulan valokuvia vuodesta 2014 lähtien. Näyttelyssä on 36 kuvakoostetta Hannan ottamista valokuvista vuosilta 2014 – 2018. Näyttelyyn valikoiduissa kuvissa on nähtävillä Nikulalle toistuvia teemoja. Lisäksi näyttelyssä on kuunneltavissa Hannaa laulaja-lauluntekijänä kappaleilla We Are Stories ja Sky. Näyttelyn kuvakokonaisuuksia on mahdollisuus ostaa. Tuotto lahjoitetaan Sylva ry:n toiminnan tukemiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.