Tellervo, 42, kasvatti sijoituksensa 20 asuntoon 7 vuodessa – "Peliin kuuluu, että kaikkea voi sattua"

Eija Marja-aho

Yrittäjä, sijoittaja ja talousvalmentaja Tellervo Uotila, 42, on asuntosijoittamisen konkari. Ensimmäisen sijoitusasuntonsa hän hankki aviomiehensä kanssa vuodenvaihteessa 2011–2012, ja nyt asuntoja on reilut 20.

Uotila työskenteli kymmenen vuotta S-ryhmän johtotehtävissä ennen kuin siirtyi perheyrityksen palvelukseen vuonna 2014.

– Minulla on ollut pienestä pitäen sellainen hassu tunne, että minun ei ole pakko tehdä töitä eläkeikään asti. Ajattelin pitkään, että varhainen eläköityminen onnistuu hyvän koulutuksen ja uran kautta.

– Toisen lapsen syntymän jälkeen vuonna 2010 tein välitilinpäätöstä ja tajusin, että sellaisella polulla en kyllä vielä ole.

Pohdintojensa jälkeen Uotila päätyi koulutukseen, jossa kerrottiin asuntosijoittamisesta ja velkavivun käytöstä.

– Olin aiemmin ajatellut, että asuntosijoittamisen aloittamiseksi täytyy olla paljon rahaa. Valmennuksessa opin, että asunnon hankkimiseen voi myös ottaa velkaa. Siitä hetkestä noin kuukauden päästä meillä oli ensimmäinen sijoitusasunto.

Päätöstä edelsivät tiedon hankkiminen ja laskelmat.

– Oman taloudellisen tilanteen on oltava kunnossa myös siinä tapauksessa, että esimerkiksi korot lähtevät nousuun. Meitä helpotti se, että meillä on yritys, joka on tuottanut rahaa.

Uotilan pariskunnan sijoitusasunnot sijaitsevat pääasiassa pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Yksi asunnoista on Jyväskylässä, yksi Englannissa ja yksi Italiassa. Asunnot ovat enimmäkseen pieniä: yksiöitä ja kaksioita.

– Sijoitamme vain muuttovoittopaikkakunnille. Hankimme asuntoja pääkaupunkiseudulta siksi, että asumme täällä itse, ja Tampereelta siksi, että opiskelimme siellä.

Kohteen valintaa Uotila kertoo arvioivansa tänä päivänä eri tavalla kuin sijoittamisen alkuaikoina.

– Aiemmin menimme enemmän vuokratuotto edellä, sillä uudisrakentamista oli paljon vähemmän ja kohteet kortilla. Nykyisin arvostamme yhä enemmän aluetta esimerkiksi vuokrattavuuden ja mahdollisen arvonnousun näkökulmasta.

Uotila tekee monet käytännön työt itse, kuten vuokralaisten valinnan.

– Siinä pysyy kärryillä niin vuokramarkkinoista, asuinalueista kuin vaikkapa vuokralaisten maksukyvyn kehittymisestä.

Vaikka Uotila tekee asunnoilla bisnestä, hän korostaa, että hän tarjoaa ihmisille koteja. Vuokralaisten on voitava elää asunnoissa normaalia elämää, johon kuuluu taulujen laittoa seinille tai lemmikkieläinten pitoa.

– He auttavat minua sijoittamisessa, ja minä autan heitä tarjoamalla heille kodin.

Asuntosijoittajan taival on Uotilan mukaan sujunut hyvin.

– Emmehän me muuten olisi ostaneet niin rohkeasti uusia asuntoja. Toki meitä on auttanut se, että meillä on ollut muutakin omaisuutta kuin asunnot.

– Jos lähtee asuntosijoittajaksi, peliin kuuluu, että kaikkea voi sattua. Siihen auttaa varautuminen: vakuutuksilla, taloudellisilla puskureilla ja huolellisilla vuokralaisvalinnoilla.

Entä se lapsuuden haave?

– Se on saavutettu. Jos haluan, voin jäädä pois töistä.

Teksti: Eija Marja-aho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.