Oppisopimuksella opiskelevien reilu palkka-ale? – "Lähtöpalkka 30–50 prosenttia ammattilaisen tasosta"

toimitus

Oppisopimuksella opiskelevalle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Keskuskauppakamarin kyselyyn vastanneiden yritysjohtajien mukaan ammattitaidottoman opiskelijan tuottavuus ja taidot eivät kuitenkaan opintojen alkuvaiheessa ole ammattilaisen tasolla, ja siksi yli 72 prosenttia heistä näkee, että oppisopimuksissa tulisi ottaa käyttöön palkkaporrastus. Se mahdollistaisi työehtosopimuksia alhaisemmat palkat.

– Oppisopimus on nykyisellään liian kallis usealle yritykselle ja toimialalle. Olemme ehdottaneet palkkaporrastusta, jossa ensimmäistä tutkintoaan suorittavan lähtöpalkka voisi olla 30–50 prosenttia ammattityöntekijän tasosta. Palkan kehittyminen sidottaisiin opinnoissa etenemiseen, Keskuskauppakamarin johtaja Ann-Mari Kemell sanoo.

TE-keskuksen opinto-ohjaaja Tiina Parviainen muistuttaa, että oppisopimuskoulutuksen järjestävä yrittäjä voi tietyissä tapauksissa saada koulutuskorvausta. Nyrkkisääntö on, että korvausta maksetaan, mikäli koulutuksesta aiheutuu työnantajalle kustannuksia.

– Koulutuskorvauksen suuruus on 1–250 euroa kuukaudessa. Korotettua koulutuskorvausta työnantaja voi saada, jos oppisopimusopiskelija on perusopetuksen tai kymppiluokan päättänyt. Tällöin nuori tarvinnee enemmän ohjausta, minkä takia koulutuskorvaus on 500–1000 euroa kuussa.

Jos oppisopimusopiskelija on työtön työnhakija, voi työnantajana saada työvoimahallinnon maksamaa palkkatukea, joka on yleensä 30 prosenttia palkkakustannuksista.

– Sitä haettaessa tulee muistaa, että palkkatuesta tulee olla tehty päätös ennen työsuhteen alkamista. Palkkatukea tulee siis hakea ennen työsuhteen alkua, Uudenmaan TE-keskuksen viestinnän asiantuntija Matti Keponen muistuttaa.

Tällä hetkellä oppisopimusopiskelijaa koskevat kuitenkin samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin työsuhteessa oleva työntekijöitä.

– Oppisopimusopiskelijan tulee noudattaa työturvallisuusohjeita ja salassapitovelvollisuutta. Opiskelija saa vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja vuosilomaa kertyy normaalisti, Parviainen toteaa.

Lue myös:Hanne vaihtoi yliopiston parturi-kampaajaopintoihin – nyt oppisopimus tuo vielä uuden ammatin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.