Haluatko kasvattaa bambua Ähtärin pandoille? – Uusia koekasvatuksesta kiinnostuneita koulutetaan toukokuussa, pandat syövät jopa 1 000 kiloa viikossa

toimitus

Ähtärin eläinpuiston pandaparille varataan tuontibambua 500–1000 kiloa viikossa.

Ähtärin alueella on kolmen vuoden ajan selvitetty Bambua pandalle -hankkeella, kasvaisiko bambu myös Suomessa, jotta pandapari saisi ainakin osan ravintonsa lähialueelta.

Selvityksen alla on bambun kasvatus Kuusiokunnissa niin pandan rehuksi kuin koristekasviksikin. Testattu on erilaisia talvisuojaustapoja ja kasvatusolosuhteita sekä kasvatusmenetelmiä.

Erilaisia bambulajeja on kaikkiaan tuhatkunta. Kuusiokunnissa koekasvatuksessa on ollut yli 20 lajia. Kolmen talven jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä ja pandoille maistuvaa lajia. Bambu on siis Ähtärin seudulla talvehtinut onnistuneesti.

– Nyt bambun kasvatusta on testaamassa kolmisenkymmentä bambun koekasvattajaa Ähtäristä ja lähialueelta. Mukaan mahtuu edelleen uusia asiasta kiinnostuneita bambunkasvattajia, kertoo Jari Luokkakallio Bambua pandalle -hankkeesta.

Pandojen suosimat bambulajit kestävät pakkasta jopa -26 asteeseen. Suurimmat erot Aasian vuoriston ja eteläpohjalaisissa olosuhteissa ovat ilman kosteus ja lumen määrä. Ilman lumisuojaa bambun lehvästöt saattavat talvella paleltua tai kuivaa. Paksulumisina talvina matalakasvuisten bambujen kasvatus on kohtuullisen helppoa.

Bambun kasvatuksen suurimmat haasteet ovat lumettomat pakkastalvet sekä kevään kuivattavat tuulet. Haasteista huolimatta Suomessa on bambuja kasvatettu jo aiemminkin. Esimerkiksi Mustialan arboretumissa Elimäellä bambu on menestynyt jo vuosikymmeniä. Paksulumisena talvena bambut pärjäävät hyvin ja lumettomana pakkastalvena bambujen maanpäällinen osa paleltuu, mutta versoo keväällä uudestaan, mikäli juuristo on suojattu pakkaselta. Pandojen suosimat vuoribambulajit ovat matalia, puolesta metristä kolmeen metriin.

Bambujen tuotannollinen kasvatus on pitkäjänteistä toimintaa. Monivuotiset bambut istutetaan taimista ja pari ensimmäistä vuotta bambu kasvattaa juuristoaan. Korjuukypsää satoa saadaan kolmantena vuotena. Bambua lisätään kasvullisesti jakamalla. Bambuja on kasvutavaltaan kahta erilaista. Hankkeessa testataan molempia lajeja.

Hankkeen kolmen talven kokemusten mukaan matalat mätästävät lajit (Fargesiat) ovat erittäin talvenkestäviä. Fargesiat kasvavat noin 1-2 metrin korkean mätästävän kasvuston. Maavarsia tekevät lajit (Phyllostachykset) tuottavat satoa huomattavasti mätästäviä lajeja nopeammin ja enemmän, mutta niiden talvenkesto on heikompi. Phyllostachykset kasvavat noin 2-3 metrin korkuisiksi. Kasvupaikaksi soveltuu parhaiten rinne, jossa on karkea vettä läpäisevä ja mahdollisimman routimaton pohjamaa. Talveksi bambun juuristo suojataan katteella sekä lehvästö lumella tai huopamaisella pakkaspeitteellä. Bambu soveltuu myös ruukkukasvatukseen, jolloin bambuista saadaan ikivihreää näkösuojaa kesäterassille.

Nelivuotinen hanke

Bambua pandalle -hanke on nelivuotinen (2016–2019) Leader-hanke, jonka rahoittaa Kuusiokuntien kehittämisyhdistys Kuudestaan ry.

Uusia bambun koekasvatuksesta kiinnostuneita koulutetaan Ähtärissä 17. toukokuuta.

Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.