PÄÄKIRJOITUS: Silmät tottuvat ympäristöongelmiin

toimitus

Jätelakiin sisältyy roskaamiskielto. Nyt lehtisilmujen auetessa on Vihdin maisemissa näkyvissä jälleen paljon kaikenlaista ympäristöön kuulumatonta, jonka lumi peitti kuukausiksi.

Lain mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylättyä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä.

Tämä myös Vihdin kunnan verkkosivuilla oleva määräys on monelle vieras – tai sitten määräystä rikotaan tieten tahtoen, vuodesta toiseen. Ongelmia on lähes jokaisessa Vihdin kylässä.

Suurimpia ongelmia on kunnallisin toimin pyritty poistamaan kiinteistökohtaisia neuvoja antamalla. Useissa tapauksissa mikään ei ole auttanut – ei edes lautakunnan antama uhkasakko.

Viranhaltijat ja lautakuntien kokoonpanot vaihtuvat, mutta ongelmat pysyvät ja kasvavat. On kuin kukaan ei voisi mitään.

Lain mukaan ympäristöön ei myöskään saa päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaan vaaraa tai haittaa.

Risujen tai puutarhajätteen kasaaminen yleisille alueille, kuten puistoihin ja metsiin on roskaamista. Moni kuitenkin kippailee kottikärrykuormia täysin surutta "kunnan puolelle".

Puutarhajätteen polttaminen taajama-alueella on jätehuoltomääräysten mukaan kielletty. Tämän ovat onneksi ymmärtäneet lähes kaikki.

Taajaan rakennetun alueen ulkopuolella saa polttaa vähäisiä määriä risuja, oksia ja olkia. Poltosta ei saa kuitenkaan aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle. Ensisijaisesti puutarhajätteiden käsittelyksi suositellaan kompostointia.

Roskaamiskielto koskee kaikkia alueita, sekä yksityisiä että yleisiä. Roskaajan velvollisuus on siivota roskaamansa alue.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi määrätä siivoamisvelvollisen täyttämään velvollisuutensa. Myös kiinteistön omistaja voi tehdä asiaa koskevan rikosilmoituksen.

Laki ja asetukset eivät kaikkia hetkauta. Monien ongelmien annetaan lopulta maatua ja puskittua pois näkyvistä. Esimerkkiä eivät näytä edes kaikki luottamushenkilöt. Pitäisikö?

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.