Hylätyissä vaalilipuissa kyti yllätys: Aku Ankka romahti – moni äänesti Hjallista ja Antti Rinnettä turhaan

Uudenmaan vaalipiirissä ehdokkaana olleelle Antti Rinteelle antoi äänensä myös yllättävän moni helsinkiläinen. Äänet jouduttiin hylkäämään. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Eduskuntavaaleissa annettiin tällä kertaa harvinaisen paljon hylätyksi joutuneita ääniä.

Kun koko maan äänet on alustavasti laskettu, hylättäväksi esitetään peräti reilua 19 000 ääntä. Määrä on peräti yli 3 600 ääntä enemmän kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

– Tyhjiä vaalilippuja on mukana aina, mutta tällä kertaa ilmiönä oli se, että Helsingissä äänestettiin sellaisia ehdokasnumeroita, joita ei ollut lainkaan, kertoo Helsingin vaalipiirilautakunnan II sihteeri Raimo Ahola

Aholan mukaan moni helsinkiläinen on todennäköisesti löytänyt itselleen mieluisan ehdokkaan, joka onkin Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaita. Jos vastaavaa ehdokasnumeroa ei naapurivaalipiirissä ole, ääni joudutaan hylkäämään.

– Joukossa oli varsin runsaasti muun muassa Sdp:n Antti Rinteelle ja Liike Nytin Hjallis Harkimolle tarkoitettuja ääniä, Ahola mainitsee

– Näiden vaalien mainonnassa näkyi olevan melko yleistä se, että ehdokas ei ole selkeästi kertonut, missä vaalipiirissä hän on ehdokkaana. Syntyy siis turhia sekaannuksia.

Päättyneissä vaaleissa on perinteiseen tapaan esiintynyt vaalilippuja, joihin on kirjoitettu ylimääräisiä tekstejä, piirrelty kuvia tai liimattu tarroja.

– Kaikkea noita löytyy. Sen sijaan takavuosina suosittu Aku Ankka ei ole näissä vaaleissa juurikaan saanut ääniä, joten hänen vaalisuosionsa on nyt romahtanut, Ahola hymähtää.

Helsingin vaalipiirin ennakkoäänet on nyt tarkistuslaskettu ja maanantaina laskettiin toistamiseen jo varsinaisen vaalipäivän äääniä.

Eduskuntavaalien tulos vahvistetaan ylihuomenna keskiviikkona ja uusi eduskunta aloittaa työnsä 23. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut