Vihdin kunnanvaltuusto myönsi yksimielisesti 1,5 miljoonaa euroa Tunnin junan hankeyhtiön perustamiseen – 'Tämä on historiallinen päätös'

Serkukset Eerikki Viljanen (kesk) ja Erkki Aronen (sd.) vaihtoivat mietteitä Tunnin junasta ennen Vihdin kunnanvaltuuston kokousta. Valtuusto teki yksimielisen päätöksen kunnan osallistumisesta hankeyhtiön perustamiseen. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin kunta panostaa Tunnin junan hankeyhtiöön 1,5 miljoonaa euroa. Maanantainen kunnanvaltuusto teki tästä yksimielisen päätöksen.

Helsingin ja Turun välisen uuden raideyhteyden rakentaminen on Tapio Karjalaisen (kok.) mielestä Vihdille erittäin tärkeä.

– Rata edesauttaa merkittävästi Vihdin elinvoimaisuutta ja kasvua, Karjalainen muistutti ryhmäpuheenvuorossa.

Sekä Nummelan Höytiönnummelle että Lohjan Lempolaan tuleville asemille on tulossa pitkät laiturit, jotka mahdollistavat nopean junan pysähtymisen.

– Jos Höytiönnummelta toteutetaan taajamajuna Lohjalle, niin silloin on luonnollista, että tunnin juna pysähtyy Höytiönnummella. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin varmistaa radan rakentaminen, Karjalainen tähdensi.

Tunnin junaa käsiteltäessä puhetta johti valtuuston varapuheenjohtaja Kim Lehtola (kok.), sillä keskustan puheenvuoron käytti valtuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen (kesk.).

Hän peilasi maanantaista rataesitystä Vihdin yli 500-vuotisen historian merkkipaaluihin.

– Esimerkiksi Hyvinkään ja Hangon välinen rautatie ja moottoritie olivat aikanaan todella suuria investointeja. Ne rakennettiin tarpeeseen, mutta päätöksiä siivitti etenkin halu kehittyä, rohkeus ja usko tulevaan.

– Päätökset näiden väylien rakentamista olivat historiallisia. Nyt me olemme tällaisen historiallisen päätöksen äärellä.

– Vihdin kunnan sitoumuksen osoittaminen, valmius taloudellisestikin panostaa ja investoida tulevaan Helsinki- Turku tunnin junaan on uusi merkkipaalu kuntamme historiaan, Viljanen muistutti.

– Jos tätä hanketta ei saada suurista hankkeista ensimmäisenä alkamaan nyt viivytyksettä vaarana on että pääradan, tunnin juna Tampereelle kiilaa hankejonossa meidän hankkeemme ohitse.

Veli-Matti Laitisen (ps.) mielestä Tunnin junan hankeyhtiön perustamisella voidaan tehokkaasti hyödyntää eri rahoitusvaihtoehtoja.

– Ratahanke ei ole tärkeä pelkästään Vihdin kannalta, vaan sillä on suuri merkitys koko Etelä-Suomelle, ja se toisikin 1,5 miljoonaa ihmistä saman työssäkäyntialueen piiriin, Laitinen tähdensi.

– Tämä 1,5 miljoonaa euroa voi tuntua suurelta summalta, mutta se on sijoitus tulevaisuuteen. Summa tulee pitkässä juoksussa moninkertaisesti takaisin, Veli-Matti Laitinen muistutti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.