Yritysten suhtautumisessa työntekijän lapsiperhearkeen on luultua laajempi vaikutus – "Näkyy veroeurossa"

TYÖELÄMÄ Työn ja perhe-elämän tarpeiden yhteensovittamisen myönteiset vaikutukset ulottuvat laajalle.

–¿Jokaisella meistä on läheisiä ihmisiä tai yllättäviä elämäntilanteita, jolloin tarvitaan työelämän joustoja, DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen sanoo. Tomi Parkkonen

Teija Varis

Mitä helpommin töiden ja muun elämän yhteensovittaminen onnistuu, sitä paremmin työntekijä jaksaa työssään ja sitoutuu työnantajaansa. Tähän uskotaan perheystävällisissä työpaikoissa.

– Perheystävällinen työpaikka tarkoittaa sen huomioimista, että työntekijällä on muutakin elämää kuin työ. Siksi pyritään tarjoamaan työajan joustoja ja muita käytäntöjä, joilla niiden yhteensovittamista voidaan helpottaa. Se tarkoittaa myönteistä suhtautumista työntekijöiden perheeseen ja muuhun elämään sekä halua huomioida yksilöllisiä tarpeita, kuvailee Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Salla Toppinen-Tanner

Toppinen-Tannerin mielestä tärkeimpiä perheystävällisiä käytäntöjä ovat työaikaan liittyvät joustot sekä muut järjestelyt, joilla luodaan työntekijöille vaikutusmahdollisuuksia omaan työntekoonsa erityisesti ajan ja paikan osalta silloin, kun se on mahdollista. Ne näkyvät myönteisesti esimerkiksi työn teossa, poissaoloissa, sitoutumisessa ja stressissä.

– Aikaan ja paikkaan sidotuissa tehtävissä on tärkeää, että työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa niihin tai esittää toivomuksia, ja että esimerkiksi työvuorot ovat riittävän ajoissa tiedossa, mikä parantaa muunkin elämän ennakoitavuutta, hän selvittää.

Vaikutukset näkyvät euroissakin.

Toppinen-Tannerin mukaan työpaikoilla ei aina ehkä ymmärretä, mitä hyötyä työntekijöiden kokonaiselämäntilanteen huomioimisesta on.

– Saattaa vaatia kekseliäisyyttä miettiä, millaisia käytäntöjä omalla työpaikalla voisi kehittää. Työntekijöitä kannattaa tukea tuottamaan itse ratkaisuja tällaisiin haasteisiin, hän ehdottaa.

Työntekijöiden elämäntilanteen huomioimisella on myös laajempia yhteiskunnallisia seurauksia.

– Yritysten menestys ja julkisen sektorin tehokkuus näkyvät veroeuroissa ja julkisen sektorin menojen keventymisessä. Voidaankin sanoa, että perheystävällisillä työpaikkakäytännöillä on myös mikro- ja makrotason talousvaikutuksia, summaa Jaana Vastamäki, joka työskentelee sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osaston erityisasiantuntijana.

Työnantaja hyötyy, kun hommissa on tyytyväisiä, motivoituneita ja sitoutuneita ihmisiä. Ne heijastuvat palvelun laatuun, asiakastyytyväisyyteen, tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen. Näin sillä on taloudellistakin vaikutusta. Lisäksi perhemyönteisyys on rekrytointivaltti.

Vastamäen mukaan hyvinvointivaikutuksetkin ulottuvat paljon laajemmalle kuin vain työntekijöihin itseensä.

– Esimerkiksi lasten työkyky kehittyy pienestä pitäen, joten vanhempien hyvinvointiin vaikuttamalla voidaan vaikuttaa myös tulevaisuuden työvoiman työkykyyn.

Toppinen-Tanner iloitsee, että työpaikkojen perheystävällisyys on ollut viime aikoina paljon esillä.

– Uskon, että tietoisuus asiasta ja hyvistä käytännöistä on selvästi kasvanut viime vuosina, kun yhteiskunnalliseen keskusteluun on tullut mukaan työelämän rooli aiemman perhepolitiikkaan ja perhevapaisiin keskittyvän keskustelun rinnalle, hän sanoo.

Vastamäen mukaan työpaikkojen perheystävällisyyttä on tällä hallituskaudella edistetty osana lapsi- ja perhepalveluiden kärkihanketta.

– Työn ja muun elämän yhteensovittamisen helpottaminen edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista sekä auttaa muun muassa hallitsemaan kuormittumista, mikä puolestaan on osa työsuojelua, hän sanoo.

Vastamäen mukaan myös paljon puhuttavan syntyvyyden laskun takia työpaikkojen perheystävällisyyteen kannattaa satsata.

– Työn ja muun elämän yhteensovittamisen vaikeudet voivat johtaa lapsen hankinnan siirtämiseen tai siitä luopumiseen, hän pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.