Helsingin poliisi odottaa ilmastolakon mielenosoitukseen satoja – osa kouluista kannustaa oppilaita osallistumaan, osa kieltää

Katseet käännetään Eduskuntatalon edessä tänään kohti ilmastoa. Jussi Vehkasalo

Jukka Hämäläinen

Osa koululaisista osallistuu tänään kansainväliseen ilmastolakkoon, jolla haastetaan päättäjät torjumaan entistä painokkaammin ilmastonmuutosta. Ilmastolakon mielenilmaus käynnistyy perjantaina 15. maaliskuuta kello 10 Senaatintorilla, josta koululaiset lähtevät kohti Eduskuntataloa kello 10.30.

Poliisi arvioi Twitterissä, että paikalle tulee satoja osallistujia. Väkeä on tulossa paikalle myös muualta maasta, vaikka tapahtumia järjestetään myös kymmenillä muilla paikkakunnilla.

Ilmastolakkoon osallistuvat koululaiset eivät mene tänään kouluun. Vielä ei ole tarkkaan tiedossa, miten lakko vaikuttaa koulutyöskentelyyn. Koulut ovat suhtautuneet mielenilmaukseen hyvin eri tavoin – osa kannustaa oppilaita toteuttamaan yhteiskuntavastuutaan osallistumalla mielenilmaukseen, mutta varsinkin niissä kouluissa, joissa on koeviikko, osallistumiseen ei ole haluttu antaa lupaa.

Koululakon sysäsi liikkeelle ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg Vastalauseena päättäjien penseydelle hän osoitti mieltään jäämällä perjantaisin pois koulusta. Thunbergia on jopa esitetty seuraavaksi Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Onko ilmastolakko perusteltu syy olla poissa koulusta, kysyi Aamuposti-lehti

– Oppilaan on osallistuttava koulutyöhön, mutta tässä tapauksessa ei ole syytä tehdä kärpäsestä härkästä. Olemme ohjeistaneet, että fiksua on tehdä poissaoloilmoitus etukäteen, Riihimäen kaupungin sivistysjohtaja Esa Santakallio kiertää kysymyksen ja korostaa, että on hienoa, kun nuorilla on mielipiteitä ja he pyrkivät vaikuttamaan päätöksentekoon.

Riihimäellä asiasta käytiin etukäteen keskustelua nuorisovaltuutettujen kanssa, jotta vältyttäisiin vastakkainasettelulta ja ongelmatilanteilta. Hyvinkään sivistystoimenjohtaja Pentti Halosen mielestä asia on tärkeä ja poissaolo ymmärrettävä, mutta lakko on lakko. – Kouluille on lähtenyt linjaus, jonka mukaan kyse on luvattomasta poissaolosta, Halonen toteaa tiukasti.

Käytännössä suhtautuminen ei kuitenkaan ole näin jyrkkä, sillä Hyvinkään yläkoululaisille lähteneessä Wilma-viestissä ilmastolakkoon osallistuvien oppilaiden vanhempia ohjeistetaan tekemään poissaoloanomus luokanvalvojalle.

– Kun oppilaalle on anottu vapaata, he ovat siellävanhempien suostumuksella ja vastuulla, Halonen sanoo. Ongelmaksi sivistystoimi näkeekin juuri mahdolliset vastuukysymykset. Mikäli lakkoon osallistuminen olisi tulkittavissa koulun toiminnaksi, täytyisi koulun järjestää valvonta. – Jos ja kun poissaolo on asianmukaisesti anottu ja lupa siihen myönnetty, merkitään poissaolo lomaksi, Wilma-viestissä todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.