Vihdin museo rakensi pikavauhtia näyttelyn. ’Junalla Nummelaan’ – heti jättisuosio

Museoamanuenssi Matti Mäki raotti näyttelyn salaisuuksia maanantaisissa avajaisissa. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin museon ammattilaiset loivat pikavauhtia Nummelaan väliaikaisen museonäyttelyn Funkis-Auran taloon, josta kunta on vuokrannut tiloja näyttely- ja asiakaspalvelutyöhön toukokuun loppuun saakka.

Maanantainen ”Junalla Nummelaan” -näyttelyn avajaistapahtuma oli jymymenestys; kylän kasvusta ja historiasta kiinnostuneita pakkautui näyttelyä ihailemaan pitkälti toistasataa, suuri osa hyvissä ajoin ennen virallisia avajaispuheita.

Näyttelyssä esitellään Nummelan kehitystä eri aikoina – näyttelyssä voi kokea Nummelan synnyn ja kasvun Nummela-nimisen kestikievarin ympärille.

Osa tilasta on varattu koko vuokra-ajaksi kunnan eri toimintojen esittelyä varten. Tilassa esitellään esimerkiksi kaavoituksen ja ympäristövalvonnan ajankohtaisia projekteja, järjestetään info-tilaisuuksia ja muuta kunnan päätöksentekoon sekä osallistamiseen liittyvää toimintaa.

Vuoden alussa kunnassa työnsä aloittanut kulttuurituottaja Tommi Muhli on yhdistysten ja kulttuuritoimijoiden tavattavissa päivittäin aina vuokrasopimuksen päättymiseen saakka.

Kuntalaiset voivat tavata tiloissa myös kunnanjohtaja Erkki Eerolaa, ensimmäisen kerran 21.3.

Vihdin museonjohtaja Heidi Tammelin esitti sivistysjohtaja Marjo Ojajärvelle pop-up -museon perustamista Nummelaan samana päivänä kun kunnanvaltuusto oli valitsemassa Erkki Eerolaa Vihdin uudeksi kunnanjohtajaksi.

Seuraavana päivänä kunnan johtoryhmän kokouksessa sivistysjohtaja esitteli varovasti idean johtoryhmälle. Päätös museonäyttelystä syntyi välittömästi.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun kunnan neljä keskusta tekee tällaista yhteistyötä, Heidi Tammelin kiitti maanantaisissa avajaisissa.

– Me tulemme näin lähelle kuntalaisia, museo on teidän. Tämä on kaiken lisäksi maailman ainoa museo, joka taltioi nimenomaan vihtiläisyyttä, museonjohtaja iloitsi.

Avaajaksi näyttelyyn oli kutsuttu kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen Hänen mielestään tilan vuokraaminen Nummelan keskustasta näyttely- ja esittelytarkoituksiin on kunnan strategian mukaista.

– Tämä on sitä yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä, Viljanen tiivisti.

Hänen mukaansa Vihdin historiaan liittyy oleellisesti rautatie.

– Rautatien historiaa esittelevää näyttelyä avatessaan Viljanen iloitsi näyttelytilan loistavasta sijainnista ja sen monikäyttöisistä mahdollisuuksista.

Vihdin museon museoamanuenssi Matti Mäki saatteli yleisön näyttelyn ja samalla Nummelan alueen historian saloihin.

Pitkälle 1800-luvulle saakka nykyinen Nummela oli nimittäin lähes asumatonta seutua, joka koostui pääasiassa Härköilän ja Torholan (Ridalin) kylien maista.

Vuonna 1696 Vihdin pitäjästä piirrettiin kartta, joka kuvasi Vihdin osuutta Uudenmaan jalkaväkirykmentissä.

Karttaa merkittiin nykyisen Nummelan paikkeille komppanian kokoontumispaikka, johon kokoontuivat Vihdin ratsutilojen varustamat ruotusotilaat.

Nummelan alueen kehittymisen varsinainen lähtölaukaus oli Hangon ja Hyvinkään välisen rautatien rakentaminen. Rata vihittiin käyttöön 8.10.1873.

Yksityinen ratayhtiö meni konkurssiin, jonka jälkeen Suomen valtio lunasti radan itselleen vuonna 1875.

Nimi muistutti liikaa erästä ruotsin kielen kirosanaa.

Nummelan asemapaikka sai nimensä läheisen kestikievarin mukaan. Nimeksi oli kaavailtu myös Tuusaa lähimmän maatilan nimen mukaan, mutta ruotsinkielisille nimi ei kelvannut, sillä se muistutti liikaa erästä ruotsin kielen kirosanaa – Fy tusan!

Tämä ja paljon muuta avautuu maanantaina avatussa museon näyttelyssä Nummelan Pisteellä.

Junalla Nummelaan

Maanantai-iltana avattu PopUp-näyttely tutustuttaa kaikenikäiset kuntalaiset sekä museon palvelutarjontaan että Nummelan keskustan historiaan.

Historiallisella ja Tunnin juna -hankkeen takia ajankohtaisella näyttelyllä ”Junalla Nummelaan” valotetaan Nummelan kehitystä eri aikoina.

Näyttelyssä voi kokea Nummelan synnyn ja kasvun Nummela-nimisen kestikievarin ympärille.

Näyttely on esillä Funkkis-Auran kiinteistössä Nummelassa (Asemantie 1) 12.3.-30.4. Aukioloajat ovat ma-pe 12-20 ja la-su 10-16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.