"Kun osaaminen loppuu, koiran koulutuksessa kuvioihin tulee väkivalta"

SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli toteaa, että niin koiria kuin muita lemmikkejä otetaan liian vähäisellä harkinnalla.  Arkistokuva

Tiina Örn

Koirien kaltoinkohtelu on viime vuosina lisääntynyt, toteaa Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli

SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat tekivät viime vuonna koiriin liittyviä tarkastuskäyntejä yli 400 enemmän kuin edellisvuonna.

Pulli myöntää osan kasvusta selittyvän sillä, että koirien määrä on viime vuosina lisääntynyt. Myös valvontaa on enemmän.

– Toisaalta uskon, että meidän vanhoillakin neuvojilla koirien kaltoinkohteluun liittyvät ilmoitukset ovat lisääntyneet. Kyse ei siis ole vain valvonnan tehostumisesta ja koirien määrän kasvusta, toteaa Pulli.

Erityisesti vakavat lemmikkieläimiin liittyvät eläinsuojelutapaukset ovat lisääntyneet. Myös tapauksia, joissa eläin on aivan välittömässä avun tarpeessa, on tullut SEYn tietoon aikaisempaa enemmän.

Koiria, kuten muitakin lemmikkejäotetaan Pullin mukaan liian vähäisellä harkinnalla.

– Koiria on myös yhä enemmän väärillä ihmisillä.

Tarjolla on paljon tutkimustietoa siitä, miten koiraa koulutetaan eläinystävällisesti ja onnistuneesi, pohtii Pulli. Siitä huolimatta tieto ei tavoita kaikkia.

– Kun osaaminen loppuu, kuvioihin tulee väkivalta, tiivistää Pulli.

Hän lisää, että usein lemmikin kaltoinkohteluun liittyvät omistajan elämänhallinnalliset ongelmat.

Koira on lemmikki, jonka kaltoinkohtelu paljastuu monia muita lemmikkejä helpommin. Koiria ulkoilutetaan ja koiran väkivaltainen kohtelu huomataan. Pulli kuitenkin kantaa huolta myös pienistä häkkieläimistä, joiden huono hoito ja kaltoinkohtelu jää usein pimentoon.

– Myös pienen häkkieläimen hankkiminen edellyttää paljon perehtymistä ja huolellista harkintaa. Aina olisi otettava selvää myös siitä, mitä kustannuksia lemmikin hoidosta voi seurata, sanoo Pulli.

SEYllä on noin 80 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa, ja neuvojaverkosto kattaa noin 80 prosenttia Suomen kunnista.

SEY rahoittaa neuvojatoiminnan suurimmalta osin ilman julkisia tukia omalla varainhankinnallaan.

Lähimmän vapaaehtoisen eläinsuojeluneuvojan yhteystiedot löydät osoitteesta: www.sey.fi/yhteystiedot/neuvojahaku

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut