Vanhemmilla on oikeus ja velvollisuus huolehtia lapsistaan – Hyvinvointisuunnitelman painopiste on vahvassa vanhemmuudessa

Kuvituskuva. ARKISTO/Marianna Simo

toimitus

Lasten ja nuorten lautakunta hyväksyi viimeviikkoisessa kokouksessaan uuden lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2019-2021. Suunnitelmaa käsiteltiin maanantaina kunnanhallituksessa, ja se etenee nyt Vihdin kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi.

Suunnitelma on valmisteltu lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmässä, johon kuuluvat peruskuntien johtavat sivistystoimen viranhaltijat sekä Karviaisen perheiden palvelulinjan johtavat viranhaltijat. Tässä suunnitelmassa on tehty näkyväksi kolmannen sektorin toimijoiden tärkeä osuus perheiden hyvinvoinnin edistämisessä.

Vahva vanhemmuus alusta alkaen on nostettu hyvinvointisuunnitelman keskiöön. Suunnitelmakaudelle on asetettu neljä tavoitetta: vahva vanhemmuus perheen perustamisesta lähtien, tasapainoisesti kehittyvä leikki-ikäinen lapsi, osallistuva ja oppiva kouluikäinen sekä myönteisesti tulevaisuuteen suuntaava nuori.

– Lasten ja nuorten hyvinvoinnin taustalla on aina perhe, se lähipiiri, jossa lapsi ja nuori kasvavat. Vanhemmilla on ensisijainen oikeus ja velvollisuus huolehtia lapsen ja nuoren hyvinvoinnista ja kasvatuksesta, suunnitelmassa sanotaan.

Palvelujärjestelmän tehtävänä puolestaan on toiminnallaan turvata ja varmistaa hyvinvoinnin edellytykset eli vahva vanhemmuus perheen perustamisesta alkaen.

Lasten ja nuorten peruspalvelut, kuten neuvolat, varhaiskasvatus ja koulut, tukevat vanhempia heidän kasvatustehtävässään.

Kunkin tavoitteen toteuttamiseksi hyvintointisuunnitelmaan on kirjattu myös toimenpiteet.

Vahvaa vanhemmuutta tuetaan luomalla ja kehittämällä tapoja välittää vanhemmille ja lapsille tietoa. Vertaistukiryhmiä perustetaan ja niihin ohjataan osallistumaan. Lisäksi koulun henkilöstö vastaa siitä, että oppilashuoltotyö käynnistyy aina keskustelulla perheen kanssa. Varhaiskasvatuksessa panostetaan lapsen hoidon aloitusprosessiin, jonka aikana luodaan luottamus perheen ja hoitopaikan välille.

Leikki-ikäisen lapsen kehitystä tasapainoiseksi tuetaan monialaisena yhteistyönä.

Osallistuvaksi ja oppivaksi kouluikäistä tuetaan opiskeluhuollon avulla. Lisäksi oppilaiden yksilöllisiin kasvua, kehitystä ja koulutusta uhkaaviin vaikeuksiin tarjotaan joustavia, monialaisessa yhteistyössä toteutettuja palveluita.

Tavoiteteen Myönteiseen tulevaisuuteen suuntaava nuori toteutumiseksi nuorten omaa ajattelua ja vastuullisuutta herätellään ja osallisuutta tuetaan. Tämä tarkoittaa muun muassa harrastustoiminnan tukemista, nuorisotyön vahvistamista ja sen saavutettavuuden parantumista.

Hyvinvointisuunnitelma

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laatiminen on kuntien lakisääteinen tehtävä. Suunnitelma laaditaan ohjaamaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämistyötä sekä lastensuojelun ja opiskeluhuollon järjestämistä ja kehittämistä.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on laadittu Vihdin, Karkkilan ja Karviaisen sekä alueella toimivien seurakuntien ja yhdistysten yhteistyönä.

Lain mukaan suunnitelman pitää sisältää mm. tiedot lasten ja nuorten kasvuoloista sekä hyvinvoinnin tilasta, hyvinvointia edistävistä sekä ongelmia ehkäisevistä toimista ja palveluista kunnassa

Yhteistyön järjestämisestä eri viranomaisten sekä lapsille ja nuorille palveluja tuottavien yhteisöjen ja laitosten välillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Länsi-Uudenmaan Säästöpankki lahjoitti kasvomaskeja – SPR:n osastot saivat 5 500 maskia jaettavaksi ikäihmisille ja riskiryhmiin kuuluville
 2. Rasti-Vihti sai uutta vauhtia – seuralla on uudet tilat ja vahva tuki yhteistyökumppanilta
 3. Juuri nyt: Historia elää myös kasvihuoneessa – Vihdin museon pihaan kutsuu nyt tunnelmallinen kahvihetki 24/7
 4. Nummelan Palloseuran T15-joukkueella on ollut vahva alku Liiga Etelässä
 5. Ohjeet ovat tiukat – Karviaisen osastoilla Vihdissä ja Karkkilassa saa nyt vierailla tervehtimässä potilasta
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 15. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Rasti-Vihti sai uutta vauhtia – seuralla on uudet tilat ja vahva tuki yhteistyökumppanilta
 2. Nummelan Palloseuran T15-joukkueella on ollut vahva alku Liiga Etelässä
 3. Juuri nyt: Historia elää myös kasvihuoneessa – Vihdin museon pihaan kutsuu nyt tunnelmallinen kahvihetki 24/7
 4. Länsi-Uudenmaan Säästöpankki lahjoitti kasvomaskeja – SPR:n osastot saivat 5 500 maskia jaettavaksi ikäihmisille ja riskiryhmiin kuuluville
 5. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 6. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 7. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 8. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 9. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 10. Mihin lähtisi reissuun kotimaassa? Julkisrahoitteinen verkkosivu Tee se Suomessa antaa satoja vinkkejä
 11. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 12. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 13. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 14. Ohjeet ovat tiukat – Karviaisen osastoilla Vihdissä ja Karkkilassa saa nyt vierailla tervehtimässä potilasta
 15. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.