Yllättävä tieto vaalikoneen käyttäjistä: Moni ei edes etsi itselleen sopivaa ehdokasta – nuoret erottuvat edukseen

Vaalikoneet 2020 -tutkimus vertailee vaalikoneita ja niiden käyttöä vuoden 2018 presidentinvaalissa ja kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Arkisto/Päivi Tuovinen

toimitus

Monet suomalaiset käyttävät netin vaalikoneita muuhun kuin itselle ensisijaisen ehdokkaan löytämiseen. Tampereen yliopistossa edelleen tekeillä oleva Vaalikoneet 2020 -tutkimus selvitti suomalaisten vaalikoneiden käyttöä ja merkitystä vuoden 2018 presidentinvaalissa.

Puolet nuorista vaalikoneen käyttäjistä etsi viime presidentinvaalissa vaalikoneilla itselleen sopivaa ehdokasta, kun kaikista vaalikonetta käyttäneistä näin teki vain kolmannes. Useimmat siis käyttivät vaalikoneita muuhun kuin ensisijaisesti ehdokkaan löytämiseen. Vaalikoneita käytettiin presidentinvaalissa suuressa määrin myös ajanvietteenä ja omien kantojen varmistamiseen.

Vaikka vuoden 2018 presidentinvaalin tulos oli ennalta melko selvä, käytettiin vaalikoneita siitä huolimatta varsin aktiivisesti. Kaikista valitsijoista kaksi viidestä käytti viime presidentinvaalissa vähintään yhtä vaalikonetta.

Aktiivisimpia käyttäjiä olivat nuoret. 18–30-vuotiaiden nuorten mielestä vaalikoneiden tiedot ovat luotettavia (66 %) ja vaalikoneet ovat nopein tapa hankkia tietoa vaalien ehdokkaista (66 %).

Nuorista vaalikoneiden käyttäjistä 28 prosenttia katsoi, että vaalikoneet olivat auttaneet heitä erittäin tai melko paljon oman ehdokkaan löytymisessä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vaalikoneet olivat nuorten tärkein vaalitiedon lähde, mutta presidentinvaalissa vaalikoneet sijoittuivat tärkeysjärjestyksessä vasta seitsemänneksi.

Aiemmista eduskuntavaaleista tehtyjen havaintojen perusteella näyttää siis siltä, että vaalikoneilla on selvästi enemmän merkitystä eduskuntavaaleissa kuin presidentinvaalissa. Tampereen yliopistossa jatketaankin vaalikonetutkimusta myös tämän vuoden eduskuntavaaleissa.

Vuoden 2018 presidentinvaalin yhteydessä kuusi toimitusta tuotti vaalikoneen. Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat avasivat omat vaalikoneensa jo marraskuun lopussa, kaksi kuukautta ennen vaaleja. Ylen, MTV:n, Uutissuomalaisen ja Iltalehden vaalikoneet aukesivat joulukuussa.

Presidentinvaalista tehtyjä havaintoja esiteltiin maanantaina 21.1.2019 Helsingissä järjestetyssä seminaarissa. Tilaisuudessa esitellyt kyselytulokset perustuvat aineistoon, joka koottiin Kantar TNS:n internetpaneelissa 2.2.–7.2.2018.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1007 18–70-vuotiasta äänioikeutettua. Tutkimuksen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kahvia ja tuolijumppaa – ViaDia Senioritalo avautui maanantaina
 2. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 3. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Intiimiä keikkatunnelmaa: Elina Valkea esiintyy Vihti Livessä
 6. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna
 7. TUUMITTUA: Älä piilottele ”huonojakaan” ideoita
 8. Sydämellä työtänsä tehnyt musiikin vihtiläinen moniottelija Martti Kilpeläinen on poissa
 9. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 10. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
 11. PÄÄKIRJOITUS: Työllisyyden synkkä kevät
 12. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 13. Uuden K-Market Hiidenrannan kauppiaiksi Antti ja Niina Raiski
 14. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"
 15. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.