Oho! Saku-olut on nyt halvempaa K-kaupassa Helsingissä kuin Tallinnassa – "Historiallista"

Mikko Välimaa

Virolainen talouteen keskittyvä Rahageenius-sivusto uutisoi historialliseksi nimittämästään käänteestä Helsingin ja Tallinnan ruokakorien hinnoissa.

Sivuston tekemän vertailun mukaan tölkki virolaista Saku Originaal -olutta maksaa nyt enemmän Tallinnan keskustan Rimi-marketissa kuin K-kaupassa Helsingissä, Helsingin yliopiston metroaseman lähellä.

Helsingissä 0,33 litran Saku-tölkki maksaa pantin kanssa 1,02 euroa, kun Tallinnassa pantillinen kokonaishinta on 1,09 euroa. Olut ei tosin ole aivan samaa, sillä Helsingissä myytävä Saku on vahvuudeltaan 4,4-prosenttista. Tallinnassa myytävä olut on 4,7-prosenttista.

Rahageenius-sivuston mukaan oluttölkkien hintavertailu paljastaa silti enemmän näiden kahden kaupungin välisestä hintatasosta kuin Virossa olisi osattu ikinä odottaa.

Viimeisten 20 vuoden Tallinnasta ei ole kannattanut lähteä lahden yli ostoksille. Nyt tämä aika on ohi, sivusto kirjoittaa.

Sivusto muistuttaa, ettö Suomessa keskimääräinen palkkataso on 2,6 kertaa korkeampi kuin Virossa. Vaikka Tallinnan ja Helsingin hintatasot ovat lähestyneet toisiaan, on virolaisten ostovoima siten selvästi heikompi kuin suomalaisten.

Sivuston ruokakorivertailu paljastaa, että oluen ohella moni muukin ruoka on Helsingissä nyt edullisempaa kuin Tallinnassa. Helsingissä K-kaupassa myytävä kotimainen kurkku lyö selvästi Tallinnan Rimi-marketin hinnan. Helsingissä kurkkukilo maksaa 2,49 euroa, kun Tallinnassa hinta on 4,99 euroa.

Myös Valion raejuusto ja 10 kappaleen kananmunarasia on Helsingissä edullisempaa kuin Tallinnassa.

Tallinnassa halvemmalla saa 0,5 litran A. Le Coq -olutta, Cream Bonjour -juustoa, jauhelihaa, 0,5 litran Coca-Colaa ja kirsikkatomaatteja.

Rahageeniuksenmukaan vertailu vahvistaa, että Viro ei ole enää edullinen maa alkoholiostoksiin. Alkoholiveron korotukset ovat puhuttaneet Virossa etenkin kauppiaita ja matkailubisnestä, sillä niiden arvioidaan karkottaneen maasta suomalaisturisteja.

Helsinkiläisittäin tarkasteltuna vertailua arvioitaessa kannattaa muistaa, että Helsingin yliopiston metroaseman K-market ei ole kaupungin halvimpia ruokakauppoja. Toisaalta saman voi todeta Tallinnan keskustan Rimi-kaupasta, jota halvempiakin ruokakauppoja kaupungista löytyy.

Hintavertailun nosti esille torstaina Estofennia-sivusto.

Historiallinen hetki, kirjoittaa Rahageenius portaali. – Saku Originaal on Suomessa nyt halvempaa kuin kotimaassaan. https://t.co/sZEkkOmmIu — Estofennia (@estofennia) 6. joulukuuta 2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.