Kaksi edullista uunia oli ylitse muiden Kuluttajan testissä – "Lämpötilan vaihtelu jopa 40 astetta"

Kuva: AEG AEG

toimitus

Electroluxin ja AEG:n uunit pärjäsivät parhaiten Kuluttaja-lehden vertailussa, jossa lehti testasi 11 edullisen hintaluokan uunin ominaisuuksia.

Kaikki uunit selvisivät tasaisen hyvin ruuan paistamisesta ja kypsentämisestä, mutta suurehkoja eroja löytyi lämpötilan tarkkuudessa ja pysyvyydessä.

Ykkössijan jakoi kaksi uunia. Niistä testin mukaan Electrolux pärjää kokonaisuudessaan paremmin ruuanlaittotesteissä. AEG on kuitenkin lähes 300 euroa halvempi kuin Electrolux, minkä lisäksi se kuluttaa vähemmän sähköä.

Valtaosa testin uuneista lämpeni tyhjänä lähelle haluttua lämpötilaa. Testaajat havaitsivat ongelmia kuitenkin erityisesti Grameilla ja Ikealla. Vaikka lämpötilaksi oli valittu 80 astetta, ne lämpenivät 92–95 asteeseen.

Kuluttaja-lehti kertoo, että lämpötila vaihteli kaikissa uuneissa, jopa kymmenessä testiuunissa välillä rajustikin.

Testin häntäpäähän sijoittuvien Gramin perinteisellä tavalla lämmitettyjen uunien lämpötila vaihteli jopa liki 40 astetta, kun uuni oli säädetty 200 asteelle.

Myös uunien kestävyyttä ja turvallisuutta arvioitiin. Testissä uunin sisään laitettiin astia, jossa oli 14–15 kiloa hiekkaa. Tarkoituksena oli verrata ritilöiden mekaanista lujuutta.

Lähes kaikki uunit kestivät painon, mutta Samsungin ritilä romahti. Kun testattiin grillaus-toimintoa, Samsungin lasi kuumeni ulkopuolelta 73 asteeseen ja Logikin 68 asteeseen. Jo 60–70 asteen lämpötila voi aiheuttaa pinnallisen palovamman muutamassa sekunnissa, Kuluttaja huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puheluita tulee runsaasti – Koronapuhelimet päivystävät viikonloppuna kello 14 saakka
 2. Kari Pitkänen Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimitusjohtajaksi
 3. ”Tiukan ottelun jälkeen riemulla ei ollut rajoja” – NuPSin tyttöjoukkue voitti Hesa Cupissa ikäluokkansa eliittisarjan
 4. Pikkuisia kissoja silitellen – Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa
 5. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Tuumittua: Dekkarivinkkejä heinäkuuhun
 8. Pääkirjoitus: Vuosikymmenten urakka jatkuu
 9. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.