Varoitus suosituista itsehoitotuotteista: Voivat heikentää ehkäisyn ja monen muun tutun lääkkeen tehoa – "Viime kädessä ihminen itse vastuussa"

Ennen oman yrityksen perustamista Terttu Tiirola teki tutkimus- ja opetustyötä Helsingin ja Oulun yliopistossa. Väitöskirjan hän teki keuhkoklamydian ja sydäntautien yhteydestä. anton.soinne@media.fi

Anne Kanerva

Moni hoitaa lievää masennusta luontaistuotteilla. Harmittomalta vaikuttavan mäkikuisman käyttö voi aiheuttaa reseptilääkkeiden kanssa jopa vaarallisia yhteisvaikutuksia.

– Mäkikuisma heikentää ehkäisyvalmisteiden tehoa ja kolesteroli-, masennus-, epilepsia- ja bakteerilääkkeiden vaikutuksia. Hiivalääkkeet saattavat puolestaan nostaa hyytymisenestolääkkeenä käytettävän Marevanin pitoisuutta, farmaseutti Terttu Tiirola sanoo.

Hän perusti Hoitotutka-yrityksen, joka tekee lääkehoidon kokonaisarviointeja. Niissä kartoitetaan resepti- ja itsehoitolääkkeiden sekä luontaistuotteiden yhteisvaikutukset sekä käytettyjen lääkkeiden yksilöllinen soveltuvuus.

– Olen pätevöitynyt lääkehoidon kokonaisarvioinnin asiantuntijaksi kaksi vuotta kestäneellä koulutuksella. Lisäksi koulutan ammattilaisia ja teen farmaseuttisia töitä apteekissa, Tiirola kertoo.

Lääkehoidon kokonaisarviointi on lääkkeitä käyttävälle asiakkaalle ja lääkärin työn tueksi suunniteltu palvelu, jossa erityispätevyyden hankkinut proviisori tai farmaseutti arvioi potilaan lääkehoidon kokonaisuuden.

– Kokonaisarviointiin liittyy asiakkaan noin 1–1,5 tuntia kestävä haastattelu. Teen kirjallisen toimenpide-ehdotuksen. Asiakas toimittaa sen lääkärille, joka tekee mahdolliset muutokset.

Varsinkin pitkäaikaissairailla ja iäkkäillä potilaille kertyy vuosien kuluessa paljon lääkkeitä. Niiden yhteensopivuutta ja tarpeellisuutta ei aina huomata tarkistaa lääkärinvastaanotolla tai apteekissa. Esimerkiksi vatsansuojalääke on saattanut jäädä käyttöön, vaikka tarvetta sen käytölle ei enää ole.

Apteekki.fi-sivujen mukaan Keski-Uudellamaalla maksullista lääkehoidon kokonaisarviointia tehdään Järvenpään I Farma ja Keravan I apteekissa.

Viime kädessä lääkityksestä vastaa ihminen itse."

Lääkärin määräämät lääkkeet eivät tee tehtäväänsä, jos niitä ei käytä ohjeen mukaisesti.

– Vaikka asiakas saisi ensiluokkaisen informaation lääkäriltä ja apteekista, viime kädessä lääkityksestä vastaa asiakas itse, farmaseutti Terttu Tiirola tähdentää.

Lääkkeellä ei ole toivottavaa tehoa, jos lääkettä ei käytetä oikein. Kolesterolilääke saatetaan jättää ottamatta ennakkoluulojen vuoksi.

– Jotkut lääkkeet tulee ottaa tyhjään vatsaan, toiset vasta aterian jälkeen. Tabletin murskaaminen saattaa viedä lääkkeen tehon.

– Monet ihmiset kokevat, etteivät he ole tulleet kuulluiksi sairauksiensa ja mahdollisten lääkitysongelmien kanssa. Silloin motivaatio lääkehoitoon saattaa olla huono, Tiirola sanoo.

Ikä muuttaa lääkkeiden vaikutusta

Joka kymmenes 75 vuotta täyttänyt käyttää vähintään kymmentä eri reseptilääkettä.

Kun ihminen vanhenee, niin lääkkeiden vaikutus elimistössä usein muuttuu.

Munuaisten toiminta heikentyy, jolloin monien lääkkeiden poistuminen elimistöstä hidastuu.

Aivojen tai sydämen herkkyys lääkevaikutuksille voi lisääntyä, ja tutut lääkkeet voivat aiheuttaa haittoja.

Iäkkäillä esiintyy lääkehaittoina muun muassa huimausta, lihasheikkoutta ja ummetusta.

Lähde: Fimea

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puheluita tulee runsaasti – Koronapuhelimet päivystävät viikonloppuna kello 14 saakka
 2. Kari Pitkänen Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimitusjohtajaksi
 3. ”Tiukan ottelun jälkeen riemulla ei ollut rajoja” – NuPSin tyttöjoukkue voitti Hesa Cupissa ikäluokkansa eliittisarjan
 4. Pikkuisia kissoja silitellen – Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa
 5. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Tuumittua: Dekkarivinkkejä heinäkuuhun
 8. Pääkirjoitus: Vuosikymmenten urakka jatkuu
 9. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.