Maaseudun Tulevaisuus: Ollikkalan sikatilalla kastroidaan rokotteella

Sikoja satuttanut kirurginen kastraatio on vaihdettu kemialliseen.

Ollikkalan olkipussuja ei enää katroida kirurgisesti, nyt homma hoituu kahdella rokotteella. Maria Aittoniemi

toimitus

Haimoolaisella Ollikkalan sikatilalla on otettu käyttöön immunokastraatio eli karjuporsaiden kastrointi rokotteen avulla. Asiasta uutisoi ensimmäisenä https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.337088

Suomessa suurin osa tiloista kastroi tällä hetkellä karjuporsaat kirurgisesti eli leikkaa kivekset pois. Toimenpiteen yhteydessä annetaan kipulääkitys.

Karjuporsaat kastroidaan siksi, että osa kastroimattomista porsaista kehittää lihaansa niin sanotun karjunhajun.

Viisikymmenluvulta alkaen toimineella Ollikkalan sikatilalla Haimoossa on tuotettu sikoja monin eri tavoin. Helmikuussa 2016 tilan isäntä Jari Ollikkala aloitti tyttärensä Veera Ollikkalan kanssa vapaaporsitusmenetelmään perustuvan Olkipossun tuotannon. Olkipossulla on Patentti- ja rekisterihallituksen myöntämä nimisuoja.

Ollikkalan sikatilalla on noin 30 emakkoa. Ne tiineytetään noin kymmenen ryhmissä seitsemän viikon välein. Kierto on tehotuotantosikalaan verrattuna huomattavasti verkkaisempi; possut saavat olla emakon imetettävänä pidempään ja kaikilla eläimillä on vapaus ja paljon tilaa liikkua pihatossa. Myös toisin kuin tehotuotannossa, emakot saavat kulkea vapaasti tiineytyksen aikana, eikä niitä suljeta porsitushäkkeihin.

Olkipossut lääkitään yksilöllisesti vain tarpeeseen ja ne syövät gmo-vapaata ruokaa. Vilja tulee Haimoosta omilta pelloilta. Oljet toimivat paitsi lämmikkeinä ja kuivikkeina, myös virikkeinä.

Tila tekee tiivistä yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa ja se on toiminut opetus- ja tutkimussikalana jo vuodesta 2001 lähtien.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Saksassa on päätetty, että karjuporsaiden kirurginen kastraatio sallitaan jatkossa vain nukutuksessa.

Ollikkalan sikatilalla on aiemmin kastroitu karjuporsaat kirurgisesti. Työn teki eläinlääkäri. Käytössä oli paikallispuudutus sekä kaksi kipulääke kastraatiopäivänä ja sen jälkeisenä päivänä.

Lääkitys ei kuitenkaan Veera Ollikkalan mukaan täysin poistanut kipuja ja toipumiseen meni porsailla useampi päivä.

Kemiallinen kastraatio tehdään rokotteen avulla. Se käynnistää eläimessä vasta-ainetuotannon, joka estää sian oman hormonierityksen.

Ollikkalassa immunokastraatiota on nyt käytetty neljälle ryhmälle. Ensimmäinen on jo teurastettu.

Menetelmän on myös huomattu pienentävän infektioriskiä selvästi. Esimerkiksi niveltulehdukset ovat vähentyneet.

Immunokastraatio on Ollikkalan mukaan menetelmänä hiukan kalliimpi kuin tilan aiemmin käyttämä. Toisaalta se on vähentänyt huomattavasti antibioottien käyttömäärää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut