'Liikkeelle lähdettiin selvästi liian myöhään'

Kuntayhtymä Karviainen sai 2,6 miljoonan lisämäärärahan.

Varpu-Leena Malmgren sanoi Karviaisen johdon olleen liian myöhään liikkeellä lastensuojeluilmoitusten määrän lähdettyä kasvuun. Maria Aittoniemi

Maria Aittoniemi

Perusturvakuntayhtymä Karviainen ylittää roisisti tämän vuoden talousarvionsa. Vihdin kunnanvaltuusto myönsi kuntayhtymälle maanantaina 2,6 miljoonan euron lisämäärärahan talousarvioon.

Kunnanhallitus on jo ottanut asiaan voimakkaasti kantaa käynnistämällä kuntalain mukaisen menettelyn Karviaisen yhtymähallitukseen valittujen kunnan edustajien erottamiseksi ja uusien nimeämiseksi. Tähän ei kuitenkaan puututtu valtuuston kokouksessa, vaikka lisämäärärahasta pidettiinkin useita puheita.

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käytti Arja Uusitalo

– Vuosi takaperin saimme havaita lasten huostaanottojen määrän lähteneen tilastoissa kasvuun. Uusitalo sanoi ja kertoi tuolloin ajatellun, että voisiko kyse kuitenkin olla ilmiöstä, joka tasaantuisi.

– Nuorten sijoitukset, ikääntyneiden laitoshoito ja tehostettu palveluasuminen sekä kehitysvammaisten palvelutarpeen määrän lisääntyminen ovat yksikköhinnaltaan kallis tapa hoitaa asioita. Näiden ennaltaehkäisy, jos se on mahdollista, tuottaa itsensä takaisin nopeasti, Uusitalo sanoi ja toivoi työhön "leveitä hartioita".

Ikääntyneiden palveluiden osalta Uusitalo kertoi Karviaisessa niinikään toiveikas budjetti, koska kuntayhtymän strategiassa on ollut muuttaa ikääntyneiden palvelujen rakennetta raskaasta palvelusta kevyemmän suuntaan, joka on onnistunutkin hyvin vuoteen 2017 asti.

– Mutta vuonna 2018 ostettujen tehostetun asumispalvelupaikkojen luku on ylittänyt talousarvion pahimillaan 8 prosentilla.

Lisäksi Uusitalo toi esille lääkäripalveluiden lisääntyneen käytön. Niiden saatavuus on parantunut vuosien saatossa selvästi. Uusitalo esittikin valtuutetuille kysymyksen:

– Toteutuuko tässä kysynnän ja tarjonnan laki?

Lääkkeeksi kuntayhtymän talousongelmiin Uusitalo painotti ennakoinnin ja ennaltaehkäisyn panostuksen merkitystä. Hän myös painotti hallittua taloudenpitoa, selkeitä lukuja ja pääsyä lukujen sisältöön päätöksenteon tueksi.

KeskustanVarpu-Leena Malmgren puolestaan sanoi lastensuojelumenojen kasvun näkyneen jo marraskuussa 2016, jolloin lastensuojeluilmoitusten määrä nousi jyrkästi ja lisääntyivät edelleen seuraavana vuonna 2017.

– Vasta tämän vuoden huhtikuussa Karviaisen hallitus sai käsiteltäväksi mittavan virkapaketin, jossa muun muassa uusia henkilöitä palkattiin yhteensä viisi, Malmgren sanoi ja totesi, että liikkeelle lähdettiin selvästi liian myöhään, eikä prosessin muutos näy vielä luvuissa.

Ikäihmisten palveluiden osalta Malmgren otti esille Hopearinne-kortin, sillä tehostetun asumisen paikat ovat täynnä, ja niitä joudutaan odottamaan kalliimmilla vuodeosastopaikoilla.

– Jos se ei ole pärjännyt kilpailutuksessa, onko mitään keinoa kuitenkin ottaa niitä paikkoja käyttöön? Ainakin vantaalaisille Hopearinne on kelvannut, Malmgren sanoi.

Hän myös kertoi ehdottaneensa lokakuussa kunnanjohtajalle ulkopuolisen tekemää selvitystä Karviaisen tilanteesta.

– Ehkä tuohon on pakko päätyä, jos omat konstit loppuvat. Olen edelleen tuon esityksen takana.

Demariryhmän puheenjohtaja Erkki Aronen kertasi myös kustannusten nousun syitä; palvelutarpeiden lisääntymistä. Hän myös katsoi tulevaisuuteen ja toivoi yhteistyötä palvelujen järjestämisen suunnitteluun.

VihreittenOlli Pekka Hatanpää esitti toiveen, että rahakirstun kiristämisestä huolimatta Karviaisessa panostettaisiin henkilökuntaa.

– Karviaisesta on saatava houkutteleva työnantaja, jotta sinne saadaan osaavaa henkilökuntaa, Hatanpää sanoi.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Raine Jakka muistutti, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat se osa-alue, joka on huonoiten ennustettavissa.

– Muutoksia syntyy usein yllättäen ja odottamatta, Jakka sanoi ja totesi, olevan ikävää, että suurimmat säästöpaineet kohdistuvat sosiaali- ja terveyspuolelle.

– Karviaisen maksut nousevat ja maksutason korotukset osuvat aina heikoimmassa sosioekonomisessa tilanteessa oleviin.

Jakka myös muistutti, että tulevan vuoden 2019 tilanne on varmasti myös arvaamaton.

Perussuomalaisten Veli-Matti Laitinen sanoi, että Karviaiselta on kysytty, riittääkö nyt myönnetty 2,6 miljoonaan euroa. Vastausta kysymykseen ei ole saatu, eikä sitä saatu valtuuston kokouksessakaan. Kuntayhtymän johtavat viranhaltijat eivät olleet kokouksessa paikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puheluita tulee runsaasti – Koronapuhelimet päivystävät viikonloppuna kello 14 saakka
 2. Kari Pitkänen Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimitusjohtajaksi
 3. ”Tiukan ottelun jälkeen riemulla ei ollut rajoja” – NuPSin tyttöjoukkue voitti Hesa Cupissa ikäluokkansa eliittisarjan
 4. Pikkuisia kissoja silitellen – Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa
 5. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Tuumittua: Dekkarivinkkejä heinäkuuhun
 8. Pääkirjoitus: Vuosikymmenten urakka jatkuu
 9. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.