Nyt on ruoka, jota on helppo rakastaa – suolainen piirakka sopii pääruoaksikin

RUOKA Ruokaisan piirakan täytteeksi voi valita raaka-aineita sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy.

Kana-pekonipiirakka riittää takuulla viemään nälän, niin runsas on sen täyte, jossa on kermaa, kananmunia ja juustoraastetta. Ruokajuomaksi sopii vaikkapa raikas marjamehu. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suolaisista piirakoista löytyy versioita ympäri maailman. Ne ovatkin monien mahdollisuuksien ruokaa, koska niistä saa palanpainiketta aamusta iltaan ja arjesta juhlaan.

Vaikka ruokaisia piirakoita ei yleisesti mielletä meillä varsinaiseksi ateriaksi, sopivat ne vallan mainiosti myös pääruoaksi, kunhan piirakkaa on riittävästi jokaiselle ruokailijalle.

Piirakan rinnalla on suositeltavaa tarjota myös salaattia.

Kätevimmillään piirakan voi valmistaa pakastetaikinaan, joka sulaa huoneenlämmössä jo reilussa vartissa niin, että sen voi taputella voideltuun vuokaan esipaistamista varten.

Kokeilemisen arvoisia piirakkapohjia ovat myös perunamuusi tai keitetty riisi. Ne painellaan voideltuun vuokaan mahdollisimman tiiviisti ja paistetaan vasta täytteen kera.

Mutta mitä täytteeksi, saattaa miettiä useampikin kotikokki. Heille on ilouutisia: maistuvan täytteen voi rakentaa lukuisista raaka-aineista. Kannattaa siis katsoa ensin, mitä kaapista löytyy.

Lähtökohtaisesti piirakan täytteeksi sopivat käytännössä kaikki kasvikset, juustot ja proteiinit kalasta jauhelihaan, nyhtökaurasta tofuun.

Jos valmistettu täyte maistuu niin hyvältä, että sitä tekee mieli lusikoida sellaisenaan, ei sen maku piirakassa paistettuna ainakaan pahene.

Hyvä esimerkki on yli jäänyt jauhelihakastike, jota voi tarvittaessa jatkaa porkkanaraasteella tai pilkotuilla ja kuullotetuilla kasviksilla, miksei myös pavuilla tai keitetyillä perunoilla.

Muutama kompastuskivi on kuitenkin rohkeimmankin kokeilijan tiellä. Piirakan täyte ei saa olla juoksevaa eli liian vetistä, ja ainekset on hyvä sitoa jollain, muuten saa syödä piirakkapohjaa kastikkeella.

Sidosaineeksi sopii parhaiten kananmuna, joka vatkataan yleensä maitoon tai kermaan. Loistava vaihtoehto on juustoraaste, jonka tekoon kelpaa vähän kuivahtaneempikin juustonkannikka.

Summa summarum: suolainen piirakka voi loistaa runsaana ja riemunkirjavana, tai se voi olla hyvin pelkistetty ja rakentua muutamasta raaka-aineesta, kuten maustetusta munamaidosta ja juustoraasteesta.

Muunneltavuuden lisäksi suolaisella piirakalla on vielä yksi valttikortti: se säilyy jääkaapissa mainiosti kolmen päivän ajan. Jos piirakkaa on jäljellä vielä sen jälkeen, kannattaa seuraavalla kerralla kokeilla toista täytettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.