Jauhelihan suosio poikii mitä ihmeellisempiä uutuustuotteita: sirkkoja, kauraa tai heti valmista lihamassaa

Jauhelihaa myydään Suomessa päivittäin noin 110 000 kiloa ja sen markkinaosuus on vuodessa 200 miljoonaa euroa. Kasviproteiineja myytiin viime vuonna 17 miljoonalla eurolla. HKScan

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vaikka kiinnostus kasvisruokailuun on jatkuvassa kasvussa, turvaudutaan arjessa edelleen tuttuihin raaka-aineisiin, kuten jauhelihaan. Tämä näkyy myyntiluvuissa: Suomessa myydään vuosittain yli neljäkymmentä miljoonaa kiloa jauhelihaa, mikä on yli puolet punaisen lihan kokonaiskulutuksesta.

Jauhelihan suosion salaisuus on sen kätevyydessä ja miedossa maussa.

Ei siis ihme, että kuluttajille keksitään yhä useampia versioita jauhelihasta, sekä jauhelihan kaltaisia tuotteita, joissa ei ole lihaa ollenkaan. Niitä voi käyttää sellaisenaan tai sekoittaa jauhelihan joukkoon.

Syksyn uutuuksia "lihattomista jauhelihoista" ovat ainakin maitoproteiinista valmistettu Valion MiFu-jauhis, sirkkoja ja kasviproteiinia sisältävä Sirkkis sekä viimeisimpänä Elovenan Muru Kaurajauhis, joka sisältää 41 prosenttia kauraa. Proteiinia siinä on yhtä paljon kuin jauhelihassa.

Kasvisruoistaan tunnettu ruokavisionääri Richard McCormick on lähtenyt tuotteen puhemieheksi ja kertoo lisäävänsä sen myös ravintolansa ruokalistalle.

– Innostuin yhteistyöstä, koska Murussa yhdistyvät perinteikäs Elovena-brändi ja kauraosaaminen sekä uudenlainen jauhelihan tapaan käytettävä kasviproteiini, Richard McGormick sanoo.

Jauhelihan uusiin mahdollisuuksiin on panostettu myös HK:lla. Lihatalolta on tullut juuri markkinoille 600 gramman pötköiksi pakattuja jauhelihoja, joihin on sekoitettu kolme tomaattia ja mausteita.

Tomaatti on lisätty jauhelihaan rouheena ja jauheena, mausteina ovat basilika, sipuli, valkosipuli ja oregano. Suolaa on yksi prosentti. Tuote on siis käyttövalmis ja siitä voi leikata nopeasti pihvejä tai käyttää massan tavalliseen tapaan, myös murustella kastikkeeseen.

Viime vuonna HK toi markkinoille HK PoPo:n, jossa porsaan jauhelihaan on yhdistetty porkkanaa. Alkuvuoden uutuus oli jauheliha, jossa on 75 prosenttia kananpojan jauhelihaa ja neljännes naudan jauhelihaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.