Epäiletkö hiv-tartuntaa? Nyt kotiin voi tilata 20 minuutin testin, joka paljastaa viruksen

Hiv-testin tulos selviää 15 minuutin kuluttua verikokeesta. Orion Diagnostica Oy

toimitus

Kotona tehtävä hiv-testi tuli myyntiin tänään maanantaina. Autotest VIH -testi on ensimmäinen kotona tehtävä hiv-tartunnan havaitseva luotettava testi. Hiv-kotitestistä toivotaan apua esimerkiksi pienille paikkakunnille, joilla testiin hakeutuminen voi olla paljastumisen pelossa hankalaa.

Koti-hiv-testiin tarvitaan verinäyte, joka otetaan sormenpäästä. Testin suorittamiseen kuluu noin viisi minuuttia ja tulos on luettavissa 15 minuutin kuluttua. Testin mittaamat vasta-aineet ovat havaittavissa, kun altistustilanteesta on kulunut kolme kuukautta.

– Kotitesti tarjoaa uuden helpon mahdollisuuden testata hiv. On tärkeää saada tieto mahdollisesta tartunnasta, jotta lääkitys voidaan aloittaa. Hyvän hoidon ansiosta elämää voi jatkaa tavalliseen tapaan. Lääkehoito vähentää uusia tartuntoja, koska hiv-lääkkeet estävät jatkotartunnat myös seksissä ilman kondomia, kertoo Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio toivoo kotitestien aikaistavan uusien tartuntojen toteamista.

– Myöhään todettujen hiv-tartuntojen osuus on Suomessa korkea. Noin puolet uusista tartunnoista todetaan myöhään, useampi vuosi tartunnan jälkeen ja lähes neljännes hyvin myöhään aids-vaiheessa tai lähellä sitä. Tartuntojen myöhäinen toteaminen lisää jatkotartuntojen määrää sekä heikentää hoidon ennustetta. Kotitestit tuovat lisämahdollisuuden tartunnan varhaistoteamiseen, Brummer-Korvenkontio sanoo.

Positiivinen testitulos on aina varmistettava esimerkiksi terveyskeskuksessa tai Hivpointin toimipisteessä.

Testi on saatavissa joistain apteekeista ja Hivpointin nettikaupasta. Testin hinta on noin 40 euroa.