Kasmirille kotiruoka on suomalaista soulfoodia – katso poptähden luottoreseptit

RUOKA Kymmenvuotisen uran kokkina tehneelle artistille ruoka on myös itseilmaisua ja yhdessäoloa.

Poptähti Kasmir peräänkuuluttaa rikkaampaa arkea suomalaiseen ruokakulttuuriin. - Kutsukaa kavereitanne syömään ihan tavallista ruokaa ihan tavallisena arki-iltana, niin elämästä tulee varmasti hauskempaa, Kasmir kannustaa. Agency Leroy

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kun poptähti Kasmir, siviilinimeltään Thomas Kirjonen, tekee ruokaa, taustalla pitää soida musiikkia.

Kokkaaminen on hänelle kokonaisvaltainen aistielämys ja luova prosessi, johon musiikki antaa korvaamattoman mausteensa. Näin nykyään.

Kun mies aikanaan opiskeli kokiksi, ja sittemmin työskenteli helsinkiläisravintoloiden keittiöissä, ei taustamusiikki ollut tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

– Kokin työ on aika raakaa duunia. Otan hatun päästäni jokaisen edessä, joka sitä työtä tekee, Kasmir sanoo.

Nykyään hän kokkaa vain omiin tarpeisiinsa. Ruoka on usein simppeliä, perinteistä kotiruokaa, kuten karjalanpaistia tai makaronilaatikkoa.

Vaikka Kasmirilta luonnistuvat vaativammatkin ruoat, hän pitää suomalaisklassikkoja suuressa arvossa.

– Perinneruokamme ovat suomalaista soulfoodia, nostalgista lohturuokaa, jossa raaka-aineet pääsevät hienosti esiin.

Ruoan äärellä voidaan ottaa kimpassa rennosti."

Hankitulle kokin ammattitaidolle tulee tarvetta, kun artisti puolisoineen kutsuu ystäviä kylään. Silloin syntyy jopa neljän ruokalajin illallisia.

Tosin ystäviä kutsutaan syömään silloinkin, kun liedellä porisee vaikkapa keittoa, josta riittää suuremmalle joukolle.

– Spontaani kutsu syömään sopii arkeen. Yleensä siitä seuraa hauska illanvietto ikään kuin puolivahingossa.

Kasmir peräänkuuluttaa Suomeen nykyistä matalampaa kynnystä kutsua ihmisiä saman pöydän ääreen.

Ruoka on hyvä syy kokoontua yhteen aivan tavallisena arkipäivänä.

– Viikonloppuihin kasataan ehkä turhan paljon kaikenlaista ja vastaavasti arki on sitten aika harmaata, Kasmir puntaroi.

– Ruoan äärellä voidaan ottaa kimpassa rennosti eikä kaiken tarvitse aina olla niin hienoa. Yhdessäolo on se ykkösjuttu.

Ruokafilosofiansa Kasmir tiivistää yksinkertaisuuteen ja puhtaisiin raaka-aineisiin. Hän sanoo pulittavansa ilomielin hieman enemmän siitä, että saa syödä taatusti tuoretta lähi- tai luomuruokaa.

Lähtökohtana hänellä on raaka-aineen oma maku, jota ei edes halua maustaa piiloon.

– Maustevalikoimani on hyvin askeettinen: suolaa ja mustapippuria lähinnä. Hapon otan yleensä sitruunasta ja makeuden hunajasta.

Ruokakaapissaan hän pitää aina oliiviöljyä, valkosipulia, porkkanoita ja useimmiten myös varsiselleriä. Siis aineksia, jotka toimivat usein liemien pohjana. Niistä saa hyvän taustan gastronomiselle maalaukselle.

– Pyrin nostamaan raaka-aineen omaa makua. Kun teen perunamuusia, lämmitän siihen tulevan maidon perunankuorien kanssa. Tomaattikastiketta keittäessäni laitan mukaan terttutomaattien varret makua antamaan.

Niin paljon kuin Kasmir ruoanlaittoa rakastaakin, aikaa sen parissa tulee vietettyä yhä vähemmän, koska muusikon ura vie miestä nyt vauhdilla.

Onnekseen hän pääsi hiljattain yhdistämään molemmat intohimonsa: elokuussa julkaistiin Kasmirin ensimmäinen ruokakirja Annoskateus

Kirja on artistin ja toimittaja-kirjailija Erkka Mykkäsen yhteistyö, katu-uskottavasti kuvitettu henkilökuva sisältäen runsaasti Kasmirin reseptiikkaa.

– Keräsin kirjaan henkilökohtaisimmat ruokaohjeeni samaan tapaan, kuin valitsen biisit levylleni. Ne ruoat, jotka olen tehnyt niin monta kertaa, että tiedän jokaisen onnistuvan ohjeitani noudattamalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.