Kuolleita simpukoita kerättiin talkoilla Vihdin Enäjärvestä yli viisi tonnia

YMPÄRISTÖ

Ulf Salomonsson ja Juha Uusitalo kippasivat kymmeniä laatikollisia ja saavillisia kuolleita simpukoita kuormalavalle odottamaan kuljetusta kompostoitavaksi Lahteen. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin Enäjärvellä paljastui viime viikolla laajamittainen simpukoiden joukkokuolema.

Sunnuntaina järjestettiin ranta-asukkaiden, Vihdin Enäjärven Suojeluyhdistyksen ja Vihdin kunnan organisoimat talkoot järvessä kelluvien kuolleiden simpukoiden keräämiseksi.

Päivän mittaan simpukoita kerättiin kymmeniä ja taas kymmeniä laatikollisia ja saavillisia, kaikkiaan yli viisi tonnia. Lasti kuljetettiin maanantaina Lahteen kompostoitavaksi.

Simpukoiden joukkokuoleman syiksi on alustavasti arvioitu matalahkon Enäjärven veden lämpeneminen ja happikato sekä runsaat sinileväkukinnat, jotka ovat muuttaneet veden happamuuden tasoa.

Lauantaina organisoidut laajamittaiset talkoot alkoivat sunnuntaiaamuna seitsemältä kun Enäjärven suojeluyhdistyksen aktiivit Juha Uusitalo ja Ulf Salomonsson lastasivat Ojakkalan kalasatamassa tarpeelliset varusteet järven kunnostustöissä käytettyyn työveneeseen.

Hinaukseen miehet ottivat toisen työveneen ja pian vastarannalta myös puheenjohtajan Hannu Rahikaisen veneineen.

Talkoiden tukikohtana oli Kuikun tilan ranta, jossa Mimosa Virkkunen oli havahtunut poikkeukselliseen simpukoiden joukkokuolemaan muutamia päiviä aikaisemmin.

Virkkuset olivat keränneet Enäjärvestä muutaman päivän aikana jo useamman saavillisen kuolleita simpukoita; rannalla oli runsaat kuution verran järvisimpukan kuoria ja saavissa kymmeniä litroja kuolleiden simpukoiden jäänteitä. Tuoksu saavissa oli tietysti sanoinkuvaamaton.

Noin kuusituntiset talkoot alkoivat rivakasti aamukahdeksalta kun rantaan saapui runsaasti talkoolaisia, myös kunnanvaltuutettuja – ensimmäisten joukossa Tuija Sundberg ja Veli-Matti-Laitinen

Juha Uusitalo jakoi työt ja kunnanjohtaja Sami Miettinen terävöitti työhanskojen käyttämisen tärkeyttä.

Järvessä kelluvia simpukoita kerättiin haaveilla kalalaatikoihin ja saaveihin veneisiin, joista suojeluyhdistyksen miehet toimittivat kuolleet simpukat työveneellä Ojakkalan kalasatamassa odottaneelle siirtolavalle.

– Lavan sisällön punnituksen tulos kompostointilaitoksella oli aika yllättävä: kaikkiaan 5 876 kiloa. Seassa oli jonkin verran vettä, joten kuolleiden simpukoiden määräksi voi arvioida runsaat viisi tonnia, kertoo Juha Uusitalo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.