Hyvinvointikylä tarjoaa kävijälleen luonnon rauhaa ja onnistumisen tunteita

Metsä, eläimet ja yhteisöllisyys antavat Hyvinvointikylän omistajille energiaa. Kia Löfberg

toimitus

Muutama vuosi sitten aviopari Merja Pyhälä ja Tero Pajunen päättivät tehdä unelmistaan totta.

Media- ja markkinointialan ammattilaiset olivat saaneet idean yrityksestä, joka kantaisi vastuuta ja jonka puitteissa eri sektorit, järjestöt, yritykset ja julkinen puoli, tekisivät yhteistyötä.

Kolmen vuoden etsinnän jälkeen Vihdin Pääkslahdesta löytyi tontti, joka vaikutti täydelliseltä.

Hiidenveden laavut, luontopolut ja tontin vanha metsittynyt hedelmätarha sekä tilanhoitajan rakennus saunoineen tarjosivat puitteet, jotka sopivat Hyvinvointikylän toimintaan.

– Vuokraamme Hyvinvointikylän tiloja erilaisiin käyttötarkoituksiin niin yrityksille, järjestöille, kunnille, kaupungeille kuin yksityishenkilöillekin, Pajunen kertoo.

Hyvinvointikylä ei ole elämyskeskus. Pyhälä ja Pajunen painottavat, että he haluavat tarjota luonnon läheisyyttä ja onnistumisen iloa arkisista puuhista, kuten nikkaroinnista tai takan sytyttämisestä.

Päivä voi esimerkiksi sisältää paljain jaloin kävelyä luontopolulla, naapurin tilan eläinten silittämistä, meditaatiota ja haravointia. 5-15 hengen ryhmät voivat myös yöpyä yläkerrassa.

– Nykymaailma on jatkuvaa tekemistä, eikä koskaan tule valmista. Me haluamme omalta osaltamme tarjota sen tunteen, että jotain saa tehtyä valmiiksi, Pajunen kuvailee Hyvinvointikylän ydinideaa.

Pyhälä ja Pajunen kertovat, että tarkoitus on ensisijaisesti palvella sosiaali- ja terveysalan järjestöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja ennaltaehkäisevät syrjäytymistä.

– Suomessa yritysvastuutoiminta ei ole kovin pitkällä. Peräänkuulutammekin yritysten yhteiskuntakansalaisuutta, sillä hyvinvointivaltiota ei pystytä enää ylläpitämään vain julkisin varoin, Pyhälä sanoo.

Aviopari koki eräänlaisen valaistuksen, kun he tutkailivat omaa luontosuhdettaan. Molemmat ovat tehneet hyväntekeväisyystyötä, ja vuonna 2001 he tekivät ensimmäisen maailmanympärysmatkansa.

– Matkoilla näimme ihanuutta ja kurjuutta. Mietimme, mitä me voisimme antaa omalle kotimaallemme takaisin, Pajunen pohtii yrityksen syntyä.

Hyvinvointikylän tekemistä korostavaa toimintamallia on testattu erilaisilla ryhmillä, kuten viemällä lastensuojelujärjestön lapsia kotieläintilalle.

– Puuhastelu luonnonhelmassa vaikuttaa tutkitusti ihmiskehoon. Se rauhoittaa ja virkistää, Pyhälä toteaa.

Pyhälä ja Pajunen ottivat pankista lainaa ostaakseen Hyvinvointikylän, ja paikkaa on investoitu käyttökuntoon itse sekä talkoovoimin. Apuna on myös ollut eri alojen vapaaehtoisista ammattilaisista koottu Kyläneuvosto.

– Seuraava tavoitteemme on sitouttaa Hyvinvointikylään järjestöjä ja yrityksiä sekä mitata toimintamme vaikuttavuutta. Olen miettinyt pari kertaa, että olisinpa keksinyt tämän idean jo kaksikymmentä vuotta sitten, Pyhälä naurahtaa.

Hyvinvointikylä

Sijaitsee osoitteessa Pääksniementie 50.

Järjestää räätälöityjä, ohjattuja kuntoutus- ja virkistyspäiviä ensisijaisesti yrityksille ja järjestöille.

Tilat sopiva 5-15 hengelle.

Päätavoite aktivoida erilaisia ihmisryhmiä luonto- ja maaseutuympäristössä sekä tarjota rauhaa ja virkistymistä.

Yrittäjät Merja Pyhälä ja Tero Pajunen ovat molemmat luoneet uraa median ja markkinoinnin parissa.

Pyhälä on Method Putkisto -ohjaaja ja Pajunen on valmistunut lähihoitajaksi sekä opiskellut Green Carea Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Green Care tarkoittaa toimintaa, jossa luontoa käytetään tavoitteellisesti ihmisten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.