Löytyykö sinulta 10 000 tuntia aikaa koiralle? – Asiantuntija MTV:lle: "Jos et sitä tee, et oikeasti harrasta"

Kuvituskuva Lotta Åberg

toimitus

Koirien käytösneuvoja Kai Pelkonen uskoo, että koiralla pitää olla tehtävä perheessä. MTV:n haastattelussa hän kertoo, että ihmiset ottivat alun perinkin koiria laumansa jäseneksi siksi, että niistä oli hyötyä.

– Sanon, että koira tulisi aina ottaa jotain aktiivista tarkoitusta varten. Se tarkoittaa, että koira on aktiivinen harrastus, Pelkonen kuvaa MTV:lle.

Pelkonen on filosofian tohtori ja dosentti sekä koirien käytösneuvoja Onnellinen koira -käytösklinikalla. Hän on työskennellyt myös Maa- ja metsätalousministeriössä suomalaisen ja EU-eläinsuojelusäädännön uudistamisen parissa.

– Kaupunkilaiset ovat usein kodin ulkopuolella töissä. Meillä aika, jota voimme käyttää koiraan, on rajallinen, Pelkonen kertoo.

Ihmisillä ei ole syntyjään samanlaisia tarpeita kuin koiralla. Pelkonen uskoo, että nykymaailmassa koira joutuukin monenlaisten haasteiden eteen.

– Jos haluat ottaa koiran, niin mieti, onko se sellainen harrastus, johon olet valmis käyttämään elämäsi aikana kymmenen tuhatta tuntia, halusit tai et. Kymmenen tuhatta tuntia kymmenen vuoden aikana ei ole yhtään yliarvioitu määrä. Jos et sitä tee, niin silloin koiran ottaminen on harrastus, jota et oikeasti harrasta, etkä koskaan käytä koiran potentiaalia, Peltonen kertoo MTV:n haastattelussa.