Vihdin museo kiihdyttää autourheilun maailmaan

"Näyttelyn palkintopallilla kuka tahansa voi olla voittaja, pokaali kädessä tottakai", Vihdin museoamanuenssi Matti Mäki esittelee. 

toimitus

Muistatko vielä rallicross-kilpailut Nummelan lentokentällä ja vauhdikkaat ajelut kartingradalla? Vihdin Urheiluautoilijat ja Vihdin museo toteuttivat yhteistyössä näyttelyn, jossa voi haistaa kumin ja kokea ralliratojen tunnelman uudestaan. Näyttely avattiin yleisölle 24.5. ja se on avoinna elokuun loppuun saakka.

– Näyttely on siitä poikkeuksellinen, ettei siellä ole yhtäkään museon omaa esinettä, museonjohtaja Heidi Tammelin kertoo. Kaikki tavarat ovat harrastajien ja jäsenten omaisuutta. Vitriineissä lepää pokaaleja 70-luvulta nykyaikaan, ja kävijä voi selvittää erilaisten varikkolippujen merkityksiä ja ihastella värikkäitä ajopukuja.

– Ei tarvitse olla autourheilun harrastaja, jotta saisi tästä jotakin irti, Tammelin sanoo. Kävijä voi poseerata palkintopallilla pokaali kädessä tai halutessaan myös perehtyä autourheilun historiaan. Näyttely tarjoaa myös alan harrastajille herkullisia nostalgiaporkkanoita, kuten vanhoja julisteita rallikilpailuista ja pienoismalleja kilpa-autoista.

– Näyttelyssä tutustutaan myös potkulautailuun, Tammelin kertoo.

70-luvulta lähtien Vihdin Urheiluautoilijat pitivät vuosittain koko perheen potkulautakilpailuja aina 2000-luvulle saakka. Näyttelyn innoittamana ja ViHUA:n 50-vuotisjuhlan kunniaksi yleisön rakastamat potkulautakilpailut aiotaan pitää vielä kerran elokuun puolella.

– Jos alkuperäiset osallistujat eivät enää jaksa potkia, houkuttelemme nuorison mukaan, Tammelin nauraa.

– Näyttely vie autourheilufanit takaisin ViHUA:n kulta-ajalle 70- ja 80-luvulle, Vihdin UA:n puheenjohtaja Mika Ahonen kertoo. Hän nimeää omaksi suosikikseen näyttelystä historian havinaa henkivät julistekuvat 70-luvun ralleista. Niihin aikoihin kisoille syntyi nimi Viuhahdus, joka toimii myös näyttelyn nimenä.

– Harva tietää, mutta nimi on todella syntynyt Irwin Goodmanin kappaleesta, Ahonen naurahtaa. Kappale oli soinut radiosta, kun järjestäjät miettivät kuumeisesti nimeä rallikisoille.

Vuonna 1993 Nummelan lentokentällä järjestettiin viimeiset jokamiehen rallicross-kilpailut, mutta ympäristösyistä lakkautetut kilpailut jättivät jälkensä Vihdin historiaan. Jäsenmäärä on ViHUA:ssa pienentynyt alle kahteensataan, mutta Ahosen mukaan nuoret ovat nykyään yhdistyksen kantava voima.

– Koen, että olemme tällä hetkellä ennen kaikkea nuorisoseura, Ahonen kertoo. Siksi näyttelyssä näkyy vahvasti myös karting-autoilu, joka vetää harrastajia Vihtiin kauempaakin.

– Suosittelen tapahtumarikasta kartingia kaikille, nuorisosta varttuneemmallekin väelle, Ahonen rohkaisee. Jos nopeatempoinen laji ei kuitenkaan innosta, voi autoja tyytyä ihailemaan Vihdin museossa.

ViHUA:n näyttely on avoinna Niuhalan vanhalla kansakoululla (Kirkkoniementie 4) 24.5.-26.8.2018. Aukioloajat ti-pe 12-16 ja su 12-15.

Vihdin UA ry

Vihtiläinen urheiluautoiluyhdistys, jonka voimin ylläpidetään kartingrataa 25-tien tuntumassa Vihdin Nummelassa.

VihUA perustettiin vuonna 1968, josta lähtien se on vaikuttanut monipuolisesti autourheilukentällä sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

Vihdin kartingradalla on kilpailtu vuosien saatossa Pohjoismaiden mestaruus, SM- kuten myös Cup- ja harrastesarjojen kilpailuja.

Järjestää erilaisia kilpailuja ympäri vuoden.

Jäsenmäärä noin 170 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.