Postikortteja Päivölästä – Virkistyskodissa on esillä kiehtova näyttely

Christina Mäkelä kertoo, että korttinäyttelyn avajaisia vietettiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Loppuvuoden ajan näyttely on avoinna sopimuksen mukaan. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

"Terveiset täältä."

Päivölän Virkistyskodista ovat vierailijat lähettäneet vuosien saatossa monet kortit sukulaisille ja ystäville.

Nyt Päivölästä lähetettyjä kortteja on koottu näyttelyyn, joka on esillä virkistyskodissa tämän vuoden loppuun. Päivölän emäntä Christina Mäkelä kertoo, että virkistyskodissa vietetään nyt juhlavuotta: Päivölä on ollut saman suvun omistuksessa sata vuotta. Emmy Lindberg osti paikan vuonna 1918.

Näyttely koostettiin juhlavuoden kunniaksi. Päivölään on onnistuttu keräämään noin sata postikorttia, joista Päivölän isäntä Mikael Mäkelä valitsi näyttelyä varten parhaat. Näistä on esillä suurennokset.

– Hiidenvesi toistuu korteissa eri kohdista kuvattuna, Christina Mäkelä kertoo. Suurin osa esillä olevista korteista onkin järvimaisemia. Yhdessä kortissa näkyy kylpylärakennus, joka paloi vuonna 1987.

– Siellä oli meidän majoitustilat, kokoustila ja sauna, Mäkelä kertoo ja sanoo, että palon jälkeen toiminta muuttui. Siihen asti Päivölään oli otettu yksittäisiä vierailijoita, mutta palon jälkeen Päivölä on toiminut juhla- ja tapahtumapaikkana ryhmille.

Uusin näyttelyn korteista kuvaa Päivölän päärakennusta ja on nykyisen omistajaparin teettämä. Tämä kortti on postitettu vuonna 1981. Näyttelyn vanhin kortti puolestaan on lähetetty vuonna 1906, vain kaksi vuotta Päivölän valmistumisen jälkeen.

– Korteissa on mielenkiintoisia tarinoita ja vieraskirjasta on löytynyt moni näistä ihmisistä, Christina Mäkelä kertoo.

Vuosien varrella Päivölässä on vieraillut paljon Suomen historian ja kulttuurihistorian kannalta merkittäviä ihmisiä – mutta tavallistenkin ihmisten lähettämät kortit kertovat elävästi omasta ajastaan.

Näyttely on esillä vuoden loppuun saakka Päivölässä (Taivaantie 41, Nummela). Näyttelyyn pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.