Vilja- ja perunapellot huutavat sadetta – sadosta katosi jo 20 prosenttia

Arkistokuva. Juha Perämäki

toimitus

LÄNSI-UUSIMAA | Kuivuudesta kärsiville alueille ei säätiedotusten mukaan ole tulossa apua taivaalta ennen juhannusta. Monien pelto- ja puutarhakasvien tilanne alkaa ProAgrian 5.6.2018 tekemän kasvutilannekatsauksen mukaan olla huolestuttava. ProAgriassa arvioidaan kuivan ja lämpimän sään pienentäneen kevätviljojen sato-odotuksia viidenneksen keskimääräisestä.

Lämpimän sään ansiosta viljelykasvien kehitys on ProAgrian mukaan Etelä-Suomessa reilun viikon edellä tavanomaisesta ja maan pohjoisosissa vajaan viikon. Poikkeuksellisen lämmin ja sateeton toukokuu on kuitenkin saanut pelto- ja puutarhakasvit kärsimään kuivuudesta lähes koko maassa. Kevätviljojen orastuminen on ollut tavanomaista heikompaa useimmilla alueilla.

Kuivuuden haittoja on yritetty torjua jyräämällä erityisesti viimeisiä kylvöksiä, mutta muuten keinot kuivuuden torjumiseksi ovat olleet peltokasveilla vähäiset. Puutarha- ja perunaviljelmillä kuivuutta on torjuttu sadetuksin, mutta myös näillä viljelmillä arvioidaan kuivuuden jo verottaneen satoa. Perunakasvustot arvioidaan eteläisimmässä Suomessa kasvultaan välttäviksi, mutta useimmilla alueilla kasvu on vielä tyydyttävää.

Kevätviljat ovat orastuneet huonosti Etelä-Suomen rannikkoalueella, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Satakunnassa kuivuudesta johtuen. Muuallakin kevätviljojen orastuminen arvioidaan vain välttäväksi tai tyydyttäväksi.

Myös uudet nurmet ja laitumet ovat alkaneet kärsiä kuivuudesta lähes koko maassa, ja niiden kasvu arvioidaan vain välttäväksi. Etelä-Suomessa myös vanhat nurmet ovat alkaneet kärsiä kuivuudesta, mutta maan keski- ja pohjoisosissa kasvu on vielä normaalia.

Kuivuus on alkanut koetella myös syysviljakasvustoja, joiden kasvu arvioidaan enää välttäväksi lähes koko maassa. Syysvehnän kasvu arvioidaan tyydyttäväksi ainoastaan Uudellamaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueella ja rukiin Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pohjanmaan rannikkoalueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
 2. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 3. Pelastusarmeijan lomakodissa Nummelan Hiidenrannassa järjestetään heinäkuussa päiväleirejä
 4. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
 5. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
 6. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna
 7. Sarjarattijuoppo välttyi vangitsemiselta, kaahasi vielä samana iltana varastetulla moottoripyörällä humalassa ja aineissa Helsingissä
 8. "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – nuorison joukkotappelu levisi illalla myös Pasilaan
 9. Juuri nyt: Kehäradan ja Keravan junat eivät kulje kuten pitäisi – vika vaikuttaa myös kaukoliikenteeseen
 10. USU-gallup: Suomalaiset aikovat reissata tänä kesänä kotimaassa vähintään entiseen malliin
 11. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 12. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 13. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 14. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 15. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.