Selvitys paljasti: Iso osa ruokakaupoista rikkoo lakia – salaattivaa'at viritetty väärin

Salaattirasian paino on vähennettävä eli taarattava ennen hinnan laskemista. Arkisto/Toni Tervo

toimitus

Moni kauppa perii lainvastaisesti kallista kilohintaa salaattibaariensa pakkauksista, kertoo Kuluttajaliiton tuore selvitys.

Kuluttajaliitto testasi toukokuussa yli 30 Helsingin alueella sijaitsevan kaupan salaattibaarin punnituskäytännön. Selvitys paljasti, että kauppojen punnituskäytännöistälöytyy selviä eroja, vaikka ohjeistus on selkeä.

Mittauslaitelain mukaanirtotavaraa punnittaessa kaupan vaa’assa on käytettävä ennakkoon asetettua taaraa eli pakkausmateriaalin paino on poistettava mittaustuloksesta. Ilmoitettu kilohinta pitäisi Kuluttajaliiton mukaan siis laskuttaa ainoastaan sisällöstä eli salaattibaarin tuotteista – ei pahvirasiasta ja muovikannesta.

Kuluttajaliiton selvitykseen valikoituneista kaupoista 59 prosenttia oli taarannut liian vähän tai sitten taara puuttui kokonaan tai vaaka näytti muuten väärin. Kaupoista 41 prosenttia oli taarannut vaakansa oikein, jolloin kuluttaja maksaa vain ostamastaan salaatista kuten ohjeistuksen mukaan pitääkin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ohjeen mukaan kullekin pakkauskoolle tulee asettaa oma taara tai käyttää taarapainona painavimman pakkauksen taarapainoa. Rasian kansi sisällytetään taarapainoon, joten salaatti siis punnitaan rasian ja kannen kanssa.

Monessa kaupassa oli valittavana useampaa rasiakokoa, mutta vaaka oli taarattu pienemmän eikä suuremman rasian mukaan, kuten Tukesin ohje määrittelee. Osassa kaupoista oli liiton mukaan myös taarattu pelkkä rasia ilman kantta.

Kuluttajaliiton mukaan monessa kaupassa oli oma vaaka pelkälle salaattibaarille. Omaa vaakaa ei kuitenkaan välttämättä tarvita, vaan taaran voi asettaa myös tavallisen hedelmävaa’an tietylle numerolle.

– Kaikkien kannalta selkeintä olisi, että kaupat yhdenmukaistaisivat käytäntönsä ohjeistuksen edellyttämällä tavalla, Kuluttajaliiton projektityöntekijä Maija Autio toteaa tiedotteessa.

– Pääasia on, ettei pakkausmateriaalin painoa sisällytetä tuotteen hintaan, Autio sanoo.

Tukesin mukaan kauppias voi halutessaan hinnoitella pakkausmateriaalin erikseen, mutta ei laskuttaa tuotetta bruttopainon perusteella. Rasioista voi siis veloittaa, mutta ei salaatin kilohinnan perusteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.