Tutkimus paljastaa: työelämässä jaksaminen huolettaa suomalaisia – asiantuntija antaa helpot neuvot hyvinvoinnin parantamiseksi

Loppukädessä vastuu omasta hyvinvoinnista on kuitenkin työntekijällä itsellään. Kuvituskuva.

toimitus

TYÖELÄMÄ | Intensiivinen työelämä huolettaa suomalaisia. Mehiläisen yli 1 000 vastaajan tutkimukseen vastanneista reilu kolmasosa (38 %) on huolissaan henkisestä tai fyysiestä jaksamisestaan työelämässä.

– Tämä on pohjimmiltaan hyvä huoli. Itsestä huolta pitäminen on päivittäisiä valintoja, joita kukaan muu ei tee puolestasi, Mehiläisen työpsykologi Maaret Punto sanoo.

Moni asia on työelämässä myös hyvin. Vastaajista 82 % kokee esimerkiksi pystyvänsä hoitamaan työnsä vastuut ongelmitta sekä organisoimaan työpäivänsä haluamallaan tavalla (74 %).

Toisaalta tutkimuksen mukaan työpaikoilla korostuvat myös tehokkuus, tuloksellisuus ja jatkuva muutos. Kiire ja odottamattomat lisätyöt (34 %) sekä työmäärän rajaaminen koetaan hankalaksi (26 %).

– Kovat arvot ja kiireen tuntu näkyvät työterveyshuollon vastaanotoilla aiempaa enemmän. Ne lisäävät stressin kokemusta, joka näkyy väsymisenä ja uupumisena. Riittämättömyyden ja turvattomuuden tunne lisääntyvät jatkuvassa muutostilassa, Punto kuvailee.

Myös arkojen asioiden ottaminen puheeksi työyhteisössä on osalle haasteellista (29 %). Liika kiltteys tai epäselvät ja rönsyilevät toimenkuvat voivat johtaa uupumukseen.

– Työpaikalla ei pitäisi olla vastakkainasettelua työnantajan ja työntekijöiden välillä. Kun kaikki pyrkivät yhteiseen tavoitteeseen avoimessa ja rehellisessä työkulttuurissa, on yhteisö hyvä työn tekemisen paikka, Punto sanoo.

Punto muistuttaa, että työnantajalla on sekä lakisääteinen velvollisuus että oma intressi huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista esimerkiksi tarjoamalla ratkaisuja työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen.

Hän myös lisää, että loppukädessä vastuu omasta hyvinvoinnista on kuitenkin työntekijällä itsellään.

– Unesta, liikunnasta, palautumisesta ja ravinnosta huolehtiminen lähtee omasta tekemisestä ja motivaatiosta. Teot tukevat voimavarojen riittämistä ja aktiivinen työura voi jatkua pitkään.

– Kun työntekijä voi hyvin, hän myös tekee työnsä hyvin, Punto sanoo.

Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen valtakunnallisessa Internet-paneelissa ajalla 3.–11.4.2018. Kohderyhmänä olivat henkilöt, jotka ovat mukana työelämässä. Vastaajia oli yhteensä 1021.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut