Tutkimus paljastaa: työelämässä jaksaminen huolettaa suomalaisia – asiantuntija antaa helpot neuvot hyvinvoinnin parantamiseksi

Loppukädessä vastuu omasta hyvinvoinnista on kuitenkin työntekijällä itsellään. Kuvituskuva.

toimitus

TYÖELÄMÄ | Intensiivinen työelämä huolettaa suomalaisia. Mehiläisen yli 1 000 vastaajan tutkimukseen vastanneista reilu kolmasosa (38 %) on huolissaan henkisestä tai fyysiestä jaksamisestaan työelämässä.

– Tämä on pohjimmiltaan hyvä huoli. Itsestä huolta pitäminen on päivittäisiä valintoja, joita kukaan muu ei tee puolestasi, Mehiläisen työpsykologi Maaret Punto sanoo.

Moni asia on työelämässä myös hyvin. Vastaajista 82 % kokee esimerkiksi pystyvänsä hoitamaan työnsä vastuut ongelmitta sekä organisoimaan työpäivänsä haluamallaan tavalla (74 %).

Toisaalta tutkimuksen mukaan työpaikoilla korostuvat myös tehokkuus, tuloksellisuus ja jatkuva muutos. Kiire ja odottamattomat lisätyöt (34 %) sekä työmäärän rajaaminen koetaan hankalaksi (26 %).

– Kovat arvot ja kiireen tuntu näkyvät työterveyshuollon vastaanotoilla aiempaa enemmän. Ne lisäävät stressin kokemusta, joka näkyy väsymisenä ja uupumisena. Riittämättömyyden ja turvattomuuden tunne lisääntyvät jatkuvassa muutostilassa, Punto kuvailee.

Myös arkojen asioiden ottaminen puheeksi työyhteisössä on osalle haasteellista (29 %). Liika kiltteys tai epäselvät ja rönsyilevät toimenkuvat voivat johtaa uupumukseen.

– Työpaikalla ei pitäisi olla vastakkainasettelua työnantajan ja työntekijöiden välillä. Kun kaikki pyrkivät yhteiseen tavoitteeseen avoimessa ja rehellisessä työkulttuurissa, on yhteisö hyvä työn tekemisen paikka, Punto sanoo.

Punto muistuttaa, että työnantajalla on sekä lakisääteinen velvollisuus että oma intressi huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista esimerkiksi tarjoamalla ratkaisuja työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen.

Hän myös lisää, että loppukädessä vastuu omasta hyvinvoinnista on kuitenkin työntekijällä itsellään.

– Unesta, liikunnasta, palautumisesta ja ravinnosta huolehtiminen lähtee omasta tekemisestä ja motivaatiosta. Teot tukevat voimavarojen riittämistä ja aktiivinen työura voi jatkua pitkään.

– Kun työntekijä voi hyvin, hän myös tekee työnsä hyvin, Punto sanoo.

Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen valtakunnallisessa Internet-paneelissa ajalla 3.–11.4.2018. Kohderyhmänä olivat henkilöt, jotka ovat mukana työelämässä. Vastaajia oli yhteensä 1021.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Poliisin pysäyttämä ’’varas’’ olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 3. Hiiden Opisto on täydessä valmiudessa
 4. Kirkonkylän urheilukenttä kunnostetaan: ”Saadaan kenttä, jolla kelpaa liikkua, peuhata ja pelata”
 5. Niuhalanraittia asfaltoidaan, autoja ei parkkiin raitin varteen
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 11. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 12. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 13. Vihdin Viestin juniorit onnistuivat piirinmestaruuskisoissa
 14. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 15. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.