Tutkimus: Pikkulasten kotihoito näkyy neuvolatesteissä, mutta ei heikennä koulumenestystä

LAPSIPERHEET Monien kuntien maksama kotihoidon kuntalisä vähentää äitien työllisyyttä.

Mikko Välimaa

1–2-vuotiaiden lasten kotihoito lisää neuvolatesteissä havaittavia kehityshäiriöitä, mutta ei enää vaikuta lapsen peruskoulusta saamaan päättötodistukseen.

Lasta kotona hoitavalle vanhemmille maksettava kotihoidontuki puolestaan vähentää äitien työllisyyttä.

Näin summaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen keskiviikkona julkaistun kotihoidon vaikutuksia selvittäneen tutkimuksen tärkeimmät tulokset.

Kososen mukaan hänen ja VATT:n tutkimusprofessori Kristiina Huttusen tutkimuksessa pystyttiin ensi kertaa osoittamaan, millaisia kausaalisia vaikutuksia kotihoidontuella on pikkulapsiin ja tukea saaviin vanhempiin. He ovat pääsääntöisesti äitejä.

Tutkijoiden mukaan kotihoidon tuki vähensi äitien työllisyyttä kaikissa muissa tutkimuksen osaryhmissä paitsi yksinhuoltajaäideillä.

Tutkijat päätyivät tulokseen vertaamalla kahta samanlaista perhettä, jotka asuvat eri kunnissa ja joista toiselle tuli kotihoidon tuen määrässä muutos kuntalisän takia.

– Tutkittujen äitien työhön osallistuminen väheni juuri sinä vuonna, kun kuntalisän määrä kasvoi, tutkimuksessa todetaan.

Kososen mukaan 1–2 -vuotiaille lapsille osallistuminen kodin ulkopuoliseen varhaiskasvatukseen on lyhyellä aikavälillä keskimäärin parempi vaihtoehto kuin kotihoito. Pitkällä aikavälillä erot tasoittuvat. Lapsen jatko-opiskeluihin kotihoidolla ei ole merkitystä.

Syy lasten osaamiserojen tasoittumiseen peruskoulun loppuun mennessä on arvioiden varassa.

– Oma arvioni on, että peruskoululla on tasaava vaikutus. Sama arvio on näkynyt kansainvälisissä tutkimuksissa, Kosonen sanoo.

Lasten kotihoidon vaikutuksista on käyty viime vuosina kiivastakin julkista keskustelua. Muun muassaprofessori Liisa Keltikangas-Järvinen on puolustanut pikkulasten kotihoitoa ja nähnyt lasten kärsivän ylisuurissa ja meluissa päiväkotiryhmissä.

Myös Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL julkisti viime syksynä kyselytutkimuksen, jossa suhtauduttiin kriittisesti monien poliitikkojen vaatimiin kotihoidontuen leikkauksiin ja tukea käyttävien äitien työllistymismahdollisuuksiin.

Turun yliopistossa hyväksytty väitös taas totesi, ettei pitkäkään lasten kotihoito heikennä välttämättä vanhemman uranäkymiä.

Kososen ja Huttusen tutkimus perustuu tilastoanalyysiin. Siinä kotihoidon tuen kuntalisiä koskevaa aineistoa yhdistettiin koko Suomen väestön kattavaan rekisteriaineistoon.

Lisäksi tutkijoilla oli ensi kertaa käytössä laaja aineisto 4- ja 5-vuotiaille tehtävien Lene-testien tuloksista.

– Tämä menetelmä mahdollistaa kotihoidon tuen kausaalisten vaikutusten selvittämisen äitien työllisyyteen ja lasten kehitykseen, tutkijat toteavat.

Tutkimus on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Taidot Työhön -hanketta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puheluita tulee runsaasti – Koronapuhelimet päivystävät viikonloppuna kello 14 saakka
 2. Kari Pitkänen Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimitusjohtajaksi
 3. ”Tiukan ottelun jälkeen riemulla ei ollut rajoja” – NuPSin tyttöjoukkue voitti Hesa Cupissa ikäluokkansa eliittisarjan
 4. Pikkuisia kissoja silitellen – Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa
 5. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Tuumittua: Dekkarivinkkejä heinäkuuhun
 8. Pääkirjoitus: Vuosikymmenten urakka jatkuu
 9. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.