Kirsti Manninen tutkii, Enni Mustonen luo – kirjailija kävi pääkirjastossa kertomassa työstään ja suositusta Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjasta

Syrjästäkatsojan tarinoihin on tulossa vielä neljä osaa. Sarjan uusin romaani Taiteilijan vaimo julkaistiin tänä keväänä.

Kirjailija Kirsti Mannista saapui kuulemaan täysi luentosalillinen ihmisiä pääkirjastoon Nummelaan. Manninen pääsi myös signeeraamaan suuren määrän kirjoja. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

1920-luvun taiteilijaelämää. Veistoskilpailuja ja perhesuhteita. Muotihuoneita, lentäjänlakkeja ja uimapukuja. Pariisia ja Helsinkiä.

Tästä kaikesta kertoo Enni Mustosen uusin romaani Taiteilijan vaimo, joka julkaistiin tänä keväänä. Kirja on jo kuudes osa suosittua Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa. Kirjailija, oikealta nimeltään Kirsti Manninen, oli maanantaina kertomassa uudesta kirjastaan sekä kirjailijaelämästä Vihdin pääkirjastossa Nummelassa.

1980-luvulla Kirsti Manninen sai laskun talon uusista mustista ränneistä. Lasku oli 7 000 markkaa. Perheenäiti kauhistui.

– Silloin päätin, että nyt sen romaanin kirjoitan.

Manninen ryhtyi naputtelemaan. Viisi päivää hän kirjoitti ja sitten esikoisromaanin käsikirjoitus oli valmis. Manninen käveli paperipinkan kanssa kustannusosakeyhtiö Otavalle, joka kiinnostuikin tekstistä. Kustannussopimusta oltiin jo allekirjoittamassa, kun Otavan johtajat sanoivat, etteivät voi ottaa tunnolleen Mannisen tieteellisen uran vaarantumista. Viihderomaani haluttiin kyllä julkaista – mutta salanimellä. Niin Manninen otti kirjailijanimekseen Enni Mustosen.

– Enni Mustonen tunnetaan paremmin kuin Kirsti Manninen, kirjailija toteaa nyt.

– Uskon siihen, että kirjailijoita tulee vain lukemalla, Manninen toteaa. Hän on oppinut lukemaan omin päin ja kertoo lukevansa sivuja levyinä.

– Minun on melkein mahdotonta lukea sana sanalta ja rivi riviltä, Manninen sanoo ja selittää, että hänellä on lukihäiriö.

– Sen takia oikoluku on tänäkin päivänä painajaista, kirjailija hymähtää ja jatkaa hilpeästi: – Kustannustoimittajan tärkein tehtävä on pitää henkilöt saman nimisinä edes samalla sivulla.

Kun Manninen lukee tai kirjoittaa, hän ei kuule eikä näe muuta. Hän kertoo olevansa ylikeskittynyt asioihin, joista on kiinnostunut. Keskittyneesti ja nopeasti, niin hän kertoo kirjoittavansa. Myös ideat syntyvät vauhdilla. Esimerkiksi Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja sai alkunsa, kun kustannustoimittaja oli pyytänyt kirjailijaa kanssaan lounaalle. Manninen oli vastikään miettinyt Topeliusta, hänen luottopalvelijaansa, kulttuurikoteja ja piikoja.

– Kaikki tämä pyöri päässäni, kun illalla menin nukkumaan. Aamulla minulla oli valmiina viiden romaanin suunnitelma.

Nyt Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa on julkaistu kuusi osaa ja Mannisella on jo tiedossa sarjan viimeisten osien juonenkäänteet. Hän kertoo, että sarjaan on tulossa vielä neljä romaania. Syrjästäkatsojan tarinat tulevat päätökseensä keväällä 2022, samana vuonna jona kirjailija täyttää 70 vuotta.

Manninen kertoo keräävänsä jo aineistoa jäljellä oleviin romaaneihin. Erityisesti hän toki keskittyy seuraavaan Sotaleski-romaaniin.

Historialliset romaanit vaativat paljon taustatyötä ja paneutumista – Manninen onkin esimerkiksi kokeillut monenlaisia töitä, jotta osaa kertoa niistä vakuuttavasti romaaneissaan. Kirjailija sanoo, että kahdeksankymmentä prosenttia hänen työstään on taustatyötä, tiedon hankkimista. Tutkimustyön tekee Kirsti – luomistyö on Ennin harteilla.

– Viimeistään tammikuun alusta aloitan aina intensiivisen kirjoitustyön, päästän Ennin irti, Manninen sanoo. – Kirjoitan niin kauan kuin jaksan, välillä on pakko syödä tai nukkua, ja sitten taas kirjoitan niin kauan kuin jaksan.

Manninen sanoo, että pusero on aika lailla tyhjä useamman viikon kirjoitusrupeaman jälkeen. Pian tätä kuitenkin seuraa oikolukuvaihe, kirjan ilmestyminen – ja sitten taas seuraavan kirjan taustatyön käynnisteleminen.

Kirsti Manninen

Kirsti Manninen on tutkija, kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi Ylioppilaslehden pakinoista.

Manninen käyttää kirjailijanimeä Enni Mustonen. Hänen ensimmäinen romaaninsa Maitotyttö julkaistiin vuonna 1984.

Mannisen kirjallinen tuotanto on laaja ja kattaa erilaisia alueita jännityskirjallisuudesta lastenkirjoihin ja televisiosarjojen käsikirjoituksiin.

Tuorein teos on tänä keväänä julkaistu Taiteilijan vaimo, joka jatkaa Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa. Sarjassa on tätä ennen ilmestynyt kirjat Paimentyttö, Lapsenpiika, Emännöitsijä, Ruokarouva ja Ruokarouvan tytär. Sarjassa seurataan Ida Erikssonin ja myöhemmin Idan tyttären Kirsti Erikssonin elämää. Sarjan viimeisissä, vielä julkaisemattomissa osissa tutustutaan Kirstin tyttäreen.

Syrjästäkatsojan tarinoilla on oma Facebook-sivu, jossa Manninen jakaa tietoa kirjojen taustalta, "hienoja historiallisia faktoja".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
 2. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 3. Pelastusarmeijan lomakodissa Nummelan Hiidenrannassa järjestetään heinäkuussa päiväleirejä
 4. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
 5. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
 6. Juttua päivitetty: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 7. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 8. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 9. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna
 10. Sarjarattijuoppo välttyi vangitsemiselta, kaahasi vielä samana iltana varastetulla moottoripyörällä humalassa ja aineissa Helsingissä
 11. Kehäradan ja Keravan junat eivät kulje kuten pitäisi – vika vaikuttaa myös kaukoliikenteeseen
 12. USU-gallup: Suomalaiset aikovat reissata tänä kesänä kotimaassa vähintään entiseen malliin
 13. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 14. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 15. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 2. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 3. Uuden K-Market Hiidenrannan kauppiaiksi Antti ja Niina Raiski
 4. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
 5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 6. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
 7. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa
 8. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna
 9. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 10. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 11. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 12. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 13. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 14. Vihdoinkin loppu vaaralliselle ja ärsyttävälle moporallille? – Mopovalvonnassa on nyt Vihdissäkin poliisilla nollatoleranssi
 15. HaKin miesten joukkue kaatui omiin virheisiin – Daniil Trakht joutui ruman taklauksen kohteeksi: ”En ymmärrä mitä hän ajatteli”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.