Eerikki Viljanen: Kehysriihestä apua tilojen ahdinkoon

Kansanedustaja Eerikki Viljanen. ARKISTOKUVA/Vesa Valtonen

toimitus

Keskustan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen, vihtiläinen maidontuottaja Eerikki Viljanen kiittää Juha Sipilän hallitusta maatilojen ahdingon helpottamisesta.

Hallitus päätti kehysriihessään, että se kohdistaa kymmenen miljoonan euron lisärahoituksen luonnonhaittakorvaukseen. Lisäksi hallitus pyrkii kohdentamaan puuttuvan 21,5 miljoonaa euroa tulevissa vuoden 2018 lisätalousarvioissa, jotta luonnonhaittakorvaus voidaan pitää entisellä tasolla.

– Maatiloilla on heikon markkinatilanteen ja katovuoden johdosta erittäin vaikeat ajat käsillä. Siksi on hyvä, että hallitus osoittaa niukasta taloustilanteesta huolimatta lisärahoitusta luonnonhaitakorvaukseen.

– Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän on nyt huolehdittava, että hallitus löytää muiden menokohtien säästöistä kuluvan vuoden aikana tarvittavat varat, jotta tukitaso voidaan pitää ensi vuonna tämän vuoden tasolla, Viljanen vaatii.

Hallitus päätti myös, että sen tavoitteena on vapauttaa satovahinko- ja kasvintuhoojavakuutukset verosta. Asiaa valmistellaan valtiovarainministeriön työryhmässä, ja lopulliset päätökset tehdään viimeistään syksyn budjettiriihessä.

Toimenpiteen tarkoituksena on lisätä vakuutuksien käyttömahdollisuuksia riskienhallinnan välineenä. Vakuutukset auttaisivat maatiloja varautumaan tuleviin riskeihin. Ennakointi ja vakuuttamisen lisääntyminen vähentäisi samalla tarvetta valtion jälkikäteisille tukitoimille.

– On tärkeää, että otamme vaikeasta katovuodesta opiksi. Vakuutuksista on saatava kunnollinen väline maatiloille tulevien katovuosien suojaksi. Tämä edellyttää sekä vakuutusehtojen rukkaamista, että vakuutusmaksuveron poistamista. Päätökset veron poistamisesta tulee tehdä viivytyksettä valtiovarainministeriön johtaman työryhmän esityksen pohjalta, Eerikki Viljanen vaatii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.