Helsinkiläinen kahvila kielsi läppärit – asiakkaiden reaktio yllätti

KAHVILAT Kalliolaiskahvilassa on vietetty läppärivapaita viikonloppuja jo kolmisen vuotta. Ilmiö on yleismaailmallinen.

Bear Park Cafen Mikko Autio esittelee kahvilan seinällä olevaa julistetta, joka kertoo läppärivapaista viikonlopuista. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Kahvilat ovat houkuttelevia toimistoja etätyöntekijöille ja freelancereille. Kahvilayrittäjä ei kuitenkaan ilahdu ajatuksesta, että asiakas maksaa yhden kahvin ja varaa paikkaa läppärinsä kanssa monen tunnin ajan.

Aluksi tuli hetken möyhkääminen."

Kalliossa sijaitseva Bear Park Cafe on rajoittanut kannettavien tietokoneiden käyttöä noin kolmen vuoden ajan. Viikonloput ovat kokonaan läppärivapaita ja arkena käyttö on suotavaa puolen tunnin ajan.

Läppärivapaiden viikonloppujen tärkein syy ei ole raha.

–Kahvila antaa irtioton arjesta ja tarjoaa mahdollisuuden tavata tuttuja ja tutustua uusiin ihmisiin. Haluan, että täällä rakastetaan elämää, kertoo yrittäjä Mikko Autio

Bear Park Cafen yrittäjä korostaa, ettei hän vastusta teknologiaa. Kahvilat voisivat hänen mukaansa kuitenkin näyttää muulta kuin yrityksen pääkonttorilta. Luokanopettajan koulutuksen saanut ja yrittäjänä 15 vuotta toiminut Autio sai idean läppärivapaasta kahvilasta kierrellessään eurooppalaisia kahviloita. Suomessa asiakkaiden opettaminen uusiin tapoihin oli aluksi vaikeaa.

–Aluksi tuli hetken möyhkääminen. Sen jälkeen asiakaskunta on ottanut asian vastaan tosi iloisesti. Se vaatii aluksi puoli vuotta, että linja saadaan pysymään.

Bear Park Cafen asiakas Heidi Airaksinen tuumaa, että läppärittömyyden vuoksi Bear Park Cafessa on rennompi tunnelma. Ihmiset, ehkä jopa toisilleen tuntemattomat, seurustelevat ja rupattelevat keskenään.

–Täällä on mukava puheensorina eikä sellaista individualistista tunnelmaa, jossa ihmiset keskittyvät vain omiin juttuihinsa läppärin kanssa, Airaksinen sanoo.

Hän uskoo, että moni kahvila pyrkii houkuttelemaan läppärinkäyttäjiä asiakkaikseen ilmaisilla wifi-verkoilla.

–Vaikka se ei tietenkään kannattavaa liiketoimintaa ehkä olekaan, jos asiakas ostaa yhden kahvin ja varaa pöytää useiden tuntien ajan.

Airaksista vastapäätä kalliolaiskahvilassa istuva Mimi Genet pitää siitä, että läppäriä voi käyttää kahvilassa.

–Kaikkien läppärityöskentelijöiden taivas Kalliossa tuntuu olevan Rytmi. Siellä vaikuttaa olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että pöydässä on läppäri auki, Genet tietää kertoa.

Läppärityöskentelijöiden taivas tuntuu olevan Rytmi."

Ciao! Caffé -kahvilaketjun yrittäjä ja kehitysjohtaja Kari Jones ei ole nähnyt tarpeelliseksi, että ketjun kahviloissa ryhdyttäisiin rajoittamaan asiakkaiden istuma-aikaa, jos joku ostaa kahvin ja varaa pöytää tuntitolkulla.

–Emme edes ole ajatelleet sellaista vaihtoehtoa. Me tarjoamme maksaville asiakkaille kahviloissamme ilmaisen wifin ja asiakaspaikan. Uskomme että asiakkaat ajattelevat kohtuutta kahvilassa viettämänsä ajan suhteen, Jones sanoo.

Hän uskoo, että on ääritapauksia, joissa yhden kahvin voimalla varataan kahvilapöytää tuntitolkulla.

–Jos vaikka 80 prosenttia asiakkaista tekisi tuolla tavalla, niin eihän tämä homma toimisi. Mutta kuten sanoin, emme ole kokeneet tätä siinä mielessä ongelmaksi, että istumista jotenkin ryhtyisimme rajoittamaan.

Läppäreiden kieltäminen ei ole mikään helsinkiläinen ilmiö.

Brittiläinen The Guardian -lehti julkaisi nettisivuillaan 12. helmikuuta artikkelin, jossa kerrotaan, että yhä useampi kahvila on luopunut wifistä ja kieltänyt läppäreiden käytön.

Kahviloihin halutaan vanhaa tunnelmaa – ja enemmän tuloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijuoksuvyö lainaksi kirjastosta – kirjaston ja liikuntapalveluiden yhteistyötä
 2. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 3. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 4. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 5. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Pääkirjoitus: Oikeuksia ja velvollisuuksia
 13. Tuumittua: Maailma kohenee kun ajattelet muitakin?
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.