14 000 lapselle maksuton päivähoito – nämä 20 kuntaa ovat mukana

Kuvituskuva. Arkisto

Aapo Siippainen

Lähes 14 000 viisivuotiasta pääsee syksyllä maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Kokeilussa ovat mukana Helsinki, Kirkkonummi, Harjavalta, Forssa, Miehikkälä ja Vironlahti yhdessä, Turku, Somero, Leppävirta, Mäntyharju, Kempele, Iisalmi, Kotka, Salo, Oulu, Jyväskylä, Liperi, Sonkajärvi, Kitee ja Taivassalo. Avustus myönnetään kaikille hakeneille 20 kunnalle.

Hallituksen tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja edistää koulutuksen tasa-arvoa.

– Laadukas varhaiskasvatus vaikuttaa myönteisesti lapsen kasvuun, kehitykseen ja myöhempään oppimiseen. Se tasoittaa erilaisista kotitaustoista tulevien lasten lähtökohtia ja vähentää ennaltaehkäisevästi syrjäytymistä, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen perustelee kokeilun tärkeyttä.

– Kokeilulla voimme selvittää, miten maksuttomuus vaikuttaa 5-vuotiaiden varhaiskasvatukseen osallistumiseen ja vanhempien työssäkäyntiin. Lisäksi tutkitaan edellytyksiä esiopetuksen laajentamiseen 5-vuotiaisiin, Grahn-Laasonen sanoo.

Ministeri pitää arvokkaana sitä, että mukana on erikokoisia kuntia aina suurista kaupungeista pieniin, maantieteellisesti kattavasti eri puolilta Suomea. Kokeilun piiriin tulee hakemuksissa esitettyjen arvioiden mukaan yli 13 800 lasta vuosina 2018–2019. Kun vuonna 2013 syntyi noin 58 100 lasta, heistä kokeilun piirissä olisi 23,8 prosenttia.

– Kokeiluun osallistuvat kunnat ovat päättäneet lähteä ja pääsevät edelläkävijöinä kehittämään 5-vuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta. Uskon, että tämä lapsiystävällinen päätös kantaa pitkälle, Grahn-Laasonen sanoo.

Varhaiskasvatuksen maksuttomuuskokeilua on tarkoitus jatkaa vuosina 2019–2020. Sitä koskeva avustushaku suunnitellaan avattavaksi syksyllä 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puheluita tulee runsaasti – Koronapuhelimet päivystävät viikonloppuna kello 14 saakka
 2. Kari Pitkänen Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimitusjohtajaksi
 3. ”Tiukan ottelun jälkeen riemulla ei ollut rajoja” – NuPSin tyttöjoukkue voitti Hesa Cupissa ikäluokkansa eliittisarjan
 4. Pikkuisia kissoja silitellen – Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa
 5. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Tuumittua: Dekkarivinkkejä heinäkuuhun
 8. Pääkirjoitus: Vuosikymmenten urakka jatkuu
 9. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.