Joko kyllästyttää rasvasota? Kokeile vaihtaa tutut levitteet tahnoihin – Tässä testaukseen viisi reseptiä

RUOKA Leivän voi voidella kotitekoisella tahnalla, joka sopii myös lisukkeeksi

Tahnojen mahdollisuudet ovat käytännössä loputtomat, joten niitä valmistaessa on hyvä syy antaa luovuuden kukkia ja mielikuvituksen lentää. Tiina Kovanen-Bergman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Jos vuosien vääntö margariinin ja voin terveellisyydestä kyllästyttää, vaihda ne vaihteeksi kotitekoisiin levitteisiin, joita tahnoiksikin kutsutaan. Ne maistuvat leivän päällä yllättävän herkullisilta.

Etnisen ruoan rantauduttua Suomeen, ovat jotkut kasvipohjaiset tahnat ja dipit jo tulleet tutuiksi. Esimerkiksi kikherneistä valmistettu hummus on yleistynyt siinä määrin, että sitä löytää kaikista ruokakaupoista.

Hummuksen hienoudesta huolimatta ei ole mitään syytä jättää kokeiluja vain siihen. Kun tahnojen makuun pääsee, huomaa nopeasti, kuinka loputtoman paljon eri versioita on tehtävissä helposti ja halvalla.

Maukkaaseen tahnaan tarvitsee vain muutaman raaka-aineen ja mausteita, eikä välttämättä edes niitä. Esimerkiksi oliiveista tai aurinkokuivatuista tomaateista saa soseuttamalla toimivan tahnan, vaikka ei lisäisi joukkoon mitään muuta.

Tahnoissa, jos missä, pätee sääntö, että kokeilemalla löytää omat suosikit.

Tärkeintä on olla ennakkoluuloton ja antaa mielikuvituksensa lentää.

Nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa kaavaa: valitse pääraaka-aine, kypsennysmenetelmä, rasva tai neste ja mausteet.

Tahnan koostumus on makuasia sekin, joten jos tahna tuntuu liian jäykältä, notkista sitä vedellä tai oliiviöljyllä. Ja jos olet villillä tuulella, kokeile vaikka mehua.

Kannattaa suosia myös hyväksi havaitsemiaan makupareja. Esimerkiksi punajuuri ja vuohenjuusto ovat suosittu yhdistelmä, joka toimii tahnassakin. Mukaan voi sujauttaa vaikkapa rosmariinia, ja notkeutta saa halutessaan oliiviöljystä tai punajuurien liemestä.

Levitteenä tahnat antavat leivälle makua ja kosteutta, mutta niitä voi hyvin käyttää myös lisukkeena. Lisäämällä tahnaan chiliä saat ateriaan tulisuutta, tai vastaavasti lievennät aterian mausteisuutta, kun tarjoat lisukkeena jogurttipohjaisen tahnan.

Jos käytät tahnassa kasviksia, niiden maku voimistuu, kun kypsennät ne grillaamalla, jolloin niistä poistuu nestettä.

Tahnat ovat myös erinomaisia lisukkeita etenkin ruokiin, joissa ei ole kastiketta.

Kaikki tahnat taipuvat dippikastikkeiksi, joilloin niihin voi upottaa melkeinpä mitä mieleen juolahtaa. Niistä saa myös toimivan alkupalan esimerkiksi kasvissuikaleiden tai perunalastujen kanssa – tai ihan vain maukkaan leivän.

Ruokakulttuurissa asennemuutos

Ruokakulttuurin muutos -kyselyssä selvitettiin suomalaisten syömiseen liittyviä asennemuutoksia viimeisen kahden vuoden ajalta.

Raision vuodenvaihteessa teettämään kyselyyn vastasi yhteensä 1022 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista. Heistä 53 prosenttia oli naisia ja 47 prosenttia miehiä.

Eniten suomalaiset ovat lisänneet hedelmien, marjojen ja kasvisten syöntiä. Yli puolet kertoo kasvattaneensa niiden käyttöä kahden vuoden aikana.

Kalaa syö aiempaa useammin noin kolmannes suomalaisista. Varsinkin miehet ovat lisänneet kalan kulutusta.

Top 5 -listan täydentää kaura. Kauran suosiossa on selvä kasvupiikki muihin viljoihin verrattuna.

Kasvipohjaisia proteiinituotteita kertoo käyttävänsä aiempaa useammin 16 prosenttia vastaajista. Noudatetuista erityisruokavalioista yleisimpien joukossa ovat lakto-ovo-vegetaarinen ja vegaaninen ruokavalio.

Eniten vältellään sokeria. Sen määrää on vähentänyt lähes puolet suomalaisista kahden vuoden aikana.

Noin joka kolmas kertoo vähentäneensä suolan, kovien rasvojen tai vehnän käyttöä.

Maitotuotteita on karsinut joka viides, erityisesti 18–34 -vuotiaat naiset.

Sokeria, suolaa ja kovia rasvoja karsivat eniten yli 55-vuotiaat miehet.

Vehnän syömistä naiset ovat vähentäneet enemmän kuin miehet. Lähes kolmannes vastaajista on lisännyt kauran käyttöä.

Lähde: Raision kuluttajakysely 1/2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
  2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
  3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
  4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
  5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
  6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
  7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
  8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
  9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
  10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
  11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
  12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
  13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
  14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
  15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
  2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
  3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
  4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
  5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
  6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
  7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
  8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
  9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
  10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
  11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
  12. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
  13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
  14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
  15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.