Aku Louhimies jakaa mielipiteet somessa – tämän takia Yle julkaisi kohujutun

Yleisradio uutisoi maanantaiaamuna Aku Louhimiehen kyseenalaisista ohjausmetodeista. Sirpa Repo

Aapo Siippainen

Ohjaaja Aku Louhimieheen kohdistuvat syytökset ovat nostattaneet Twitterissä kommenttien vyöryn. Moni on tyytyväinen, että vallan väärinkäyttö elokuva-alalla nostetaan esille mahdollisimman isolla. Näyttelijä Outi Alanen riemuitsee, että keskustelu vakavasta aiheesta laajenee.

–Hienoa! Nyt vuorossa Aku Louhimies! Jeeeeeeeeeeee!, Alanen kirjoitti Twitteriin.

–Taidemaailma täynnä häiriintyneitä ja pahoja ihmisiä. Valta ja menestys saa keltaisen nesteen nousemaan väärään päähän, Alanen jatkoi Twitterissä.

Hienoa! Nyt vuorossa Aku Louhimies! Jeeeeeeeeeeee! #metoo#vallanväärinkäyttö — Outi Alanen (@OutiMia) 19. maaliskuuta 2018

Näyttelijä Eero Aho kertoi Ylelle, että hän on pahoillaan, etteivät naiskollegat ole tuoneet asiaa esille aiemmin. Samaa ihmettelee myös kulttuuribloggaaja Arto Köykkä Twitterissä.

–Tapaus Louhimies: ensin annetaan vuosikaudet tapahtua ja yhtenä aamuna räväytetään kaikki silmille. Olisi muitakin tapoja.

Kirjailija Tommi Kinnunen ottaa puolestaan esille aiemmat uutiset, joissa elokuva-alan vaikuttajia ei uskallettu vielä arvostella suoraan.

–Aika hurjaa settiä. Tämä oli siis se ohjaaja, johon niin monet tutut näyttelijät viittasivat, mutta eivät uskaltaneet sanoa nimeä ääneen, Kinnunen kommentoi Twitterissä

LUE MYÖS: Aku Louhimies vastineessaan:"Olen vilpittömän pahoillani"

Ylen journalistisista standardeista ja etiikasta vastaava päällikkö<text characterstyle="Lihava" url="https://yle.fi/uutiset/3-10119730">Riitta Pihlajamäki</text>sanoo, että Ylellä oli hyvä syy julkaista uutinen Louhimiestä. Hänen ohjausmetodinsa ovat puhuttaneet elokuva-alalla pitkään, mutta niistä ei ole uskallettu aikaisemmin puhua julkisuudessa. Pihjalamäen mukaan yleisölle on oikeus tietää, mitä kulisseissa tapahtuu.

–Etenkin jos taiteen nimissä tehdään asioita, jotka vaikuttavat kohtuuttomilta ja ihmisarvoa loukkaavilta, Pihlajamäki kirjoittaa kommentissaan.

Pihlajamäki sanoo, että juttuun on haastateltu kymmeniä elokuva-alan ammattilaisia. Heidän kuvauksena on käyty läpi huolellisesti ja tarkasti.

–Eturivin suomalaisten naisnäyttelijöiden päätös puhua Suomen tunnetuimman elokuvaohjaajan toimintatavoista on merkittävä asia. Naisten kertomusten valossa koko ala, ei pelkästään Aku Louhimies, joutuu pohtimaan, millä inhimillisellä hinnalla taide syntyy, mihin raja vedetään.

Pihlajamäki korostaa, että ohjaajalla on työssään poikkeuksellinen valta, mutta myös poikkeuksellinen vastuu.

LUE MYÖS: Kohun keskellä oleva Louhimies ehdolla kolmen Jussin saajaksi

LUE MYÖS: Pihla Viitala, Matleena Kuusniemi ja kuusi muuta nimekästä näyttelijää kieltäytyvät yhteistyöstä Louhimiehen kanssa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.